Sadi Şirazi'nin Gülistan'ı Bulgarcaya çevrildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
İslam medeniyetinin baş eserlerinden ve Farçanın klasiklerinden Sadi Şirazi'nin Gülistan isimli eseri Bulgarcaya çevrildi

İslam kültür havzasının önemli eserlerinden sayılan İran Klasiklerinden, Sadi Şirazi'nin Gülistan isimli eseri Hatice Berber adlı Bulgaristanlı bir Müslüman çevirmen tarafından Farsça’dan Bulgarca’ya tercüme edildi.


Kitabın tercümesinin tanıtım törenine İran’ın Bulgaristan’daki Kültür Ataşesi Muhammed Ali Kiyani ve bazı Bulgar yetkililerin katıldı.

Gülistan, Sadi’yi dünyaya tanıtan eseri olarak biliniyor. Bostan’dan bir yıl sonra telif edilmiştir. Farsçanın en güzide eserlerinden biridir. Özellikle İçerdiği fikirler İslam hikmetini ve kültürünü yansıtan önemli fikirlerle örgüsü olarak bilinir.

Nazım ve nesir iç içe olup fasih bir dili vardır. Düzyazısı secilerle süslenmiş içindeki nazmın ahengine oturtulmuştur. Daha yazıldığı yıldan itibaren tüm doğu dünyasında şöhret bulan bu eser, Sadi’nin ismini ölümsüz yere taşımışıtır.

Gülistan’ın edebi diline baktığımızda sehl-i mümteni dediğimiz edebi sanat göze çarpmaktadır. Gülistan’ı kim okuduysa onun gibi beyitler yazabileceğini sanmıştır. Gerek Türk edebiyatında gerek fars edebiyatında büyük şairler Gülistan’a nazire yazmaya kalkışmıştır.

Sadi’nin bu eseri yazma sebebine gelince Gülistan’da şöyle anlatılır. Sadi, bir dostunun çok zengin gül bahçesine ziyarete gitmiştir. Orada dostu gülleri ile iftihar ederken Sadi bu güllerin geçici olduğunu asıl ve kalıcı güller edinmemiz gerektiğini söylemişti ve orada Sadi içinde asırlarca solmayan taptaze güller olacak bir bahçeyi yani Gülistan’ı yazacağını söyler.

Gülistan, Bostan gibi münacaat ve naat ile başlar ve Sekiz bölümden müteşekkildir: Padişahların güzel huyları, iyi adetleri ve tutumları, Dervişlerin ahlakı, Kanaatin fazileti, Susmanın faydaları, Aşk ve gençlik, İhtiyarlık, Terbiyenin tesiri hakkında ve Sadi’nin zenginlik ve fakirlik hakkında bir iddiacı ile tartışması ve Sohbet adabı.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

 
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğu Türkistan'da peçe ve burkaya hapis cezasıÖnceki Haber

Doğu Türkistan'da peçe ve burkaya hapis...

14 alana geçici güvenlik bölgesi ilan edildiSonraki Haber

14 alana geçici güvenlik bölgesi ilan ed...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!