İslam Alemi 2015\'i böyle geçirdi-1

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
İslam dünyası 2015 yılında son dönemleri en kaotik yılını yaşadı; iç savaşlar, pek çok acılarla kapattı bir yılı...

İslam dünyasının 2015 yılı da bir önceki yıl gibi Suriye, Irak, Filistin, Yemen, Afganistan, Mısır, Libya ve Tunus'ta yaşanan iç savaşların, karışıklıkların, yargısız infazların ve göç dramlarının verdiği hüzünle geçti. 

Suriye'de beş yıl önce başlayan iç savaş 2015'te Rusya ve ABD gibi devletlerin de katılımıyla daha da şiddetlendi. Daha çok insan öldü, daha çok göç yaşandı.

Filistin'de İsrail'in yıllardır devam ettirdiği işgalci ve saldırgan politikasını bu sene de devam ettirdi. İşgal konutlarıyla Filistin'i Yahudileştirme projesi tam gaz devam etti. Mescid-i Aksa'daki ihlaller ise önceki yıllara oranlar artarak sürdü. 

Irak'ta ABD işgaliyle başlayan karışıklıklar ise 2015'te de devam etti. Farklı ülkelerin Irak topraklarındaki saldırılarının yanı sıra buradaki mezhepçi grupların saldırıları nedeniyle yine binlerce insan hayatını kaybetti, binlercesi göç etti. 

Yemen'de de durum Suriye ve Irak'tan farklı değildi. İran destekli Husilerin başlattığı isyanı bastırmaya çalışan Suudi Arabistan destekli koalisyon güçlerinin saldırılarında binlerce sivil öldü. Husilerin saldırılarında da yine binlerce insan hayatını kaybetti; evini terk etti. 

Afganistan, Mısır, Libya ve Tunus'ta da 2015 yılı iç karışıklıklarla geçti. İşte İslam dünyasında 2015 yılında yaşanan önemli olaylar:

Ocak ayında meydana gelen önemli olaylar şöyle... 

EL KAİDE CHARLIE HEBDO SALDIRISINI ÜSTLENDİ
Arap Yarımadası El-Kaidesi, Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırı emrinin El Kaide örgütü lideri Eymen el-Zevahiri tarafından verildiğini açıkladı.



SOMALİ'DE TÜRK HEYETİNE SALDIRI
Somali'nin başkenti Mogadişu'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yakınlarında bulunan ve Türk heyetinin kaldığı Atfeya Oteli'ne bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda Türk heyetinden ölen ya da yaralanan olmazken 2'si polis 4 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.

KRAL ABDULLAH ÖLDÜ
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Riyad'da tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında vefat etti.



İSRAİL GOLAN'I BOMBALADI
İsrail ordusuna ait bir savaş uçağının, Golan tepelerinde Esed güçlerinin denetiminde olan üç noktayı bombaladığı bildirildi.

Şubat ayında meydana gelen önemli olaylar şöyle...

MISIR'DA KİLİSE SALDIRISINA 118 İDAM KARARI

Mısır'da Kirdase'deki polis merkezine saldırmakla suçlanan darbe karşıtı 183 sanık hakkında idam kararı verildi.

AKDENİZ'DE MÜLTECİ FACİASI
Libya'dan İtalya'ya doğru yola çıkan dört göçmen teknesinin alabora olması sonucu 300'üden fazla sığınmacı hayatını kaybetti. 

YEMEN'DEKİ ELÇİLİKLER KAPANDI
Suudi Arabistan, İtalya ve Almanya, "Yemen'deki siyasi ve güvenlik sorunları" nedeniyle Sana büyükelçiliklerindeki çalışmalarını askıya aldı.

IŞİD 21 KIPTİ'Yİ ÖLDÜRDÜ
IŞİD, Libya'da alıkoyduğu 21 Mısırlı Kıpti'yi öldürdü. Mısır'da 7 gün yas ilan edildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, kısas hakkını saklı tuttuklarını söyledi.

TÜRKİYE'DEN SÜLEYMAN ŞAH OPERASYONU
Türkiye, Şah Fırat Operasyonu ile Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu Süleyman Şah'ın kabriyle Suriye'de sınıra mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşıdı.



KUDÜS'TE YENİ İŞGAL KONUTLARI
İsrail hükümeti, geçen yıl işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 3 bin 100 yeni yerleşim birimi inşaatına başladı.

ABD SOMALİ'YE ELÇİ ATADI
ABD, Somali'deki iç savaş yüzünden 1991 yılında kapatılan ABD büyükelçiliğine 24 yıl sonra büyükelçi atadı.

HİNDİSTAN-PAKİSTAN GÖRÜŞMELERİ DEVAM
Pakistan ile Hindistan arasında askıya alınan dışişleri bakanlığı sekreterleri düzeyindeki görüşmelerin devam edeceği açıklandı.

AFGANİSTAN'DA AFETLER
Afganistan'ın değişik bölgelerinde yoğun kar ve yağmur nedeniyle meydana gelen çığ ve sel felaketlerinde 220 kişinin öldü, yaklaşık 100 kişi de yaralandı.

Mart ayı önemli olayları...

HİNDİSTAN - PAKİSTAN ANLAŞTI
Pakistan ile Hindistan, sınır çatışmalarını bitirmek için iş birliği yapmak konusunda anlaştı.

İRAN NÜKLEER MÜZAKERE GÖRÜŞMELERİ
İran ile 5+1 ülkelerinin dışişleri bakan yardımcıları İsviçre'nin Montrö kentinde bir araya geldi.

IŞİD MUSUL'DA ANTİK KENTİ YIKTI
IŞİD, Musul'un 35 kilometre güneydoğusunda bulunan Asurlular döneminden kalma antik kentini yıktı.

BOKO HARAM IŞİD'E BİAT ETTİ
Nijerya'daki Boko Haram örgütü, SITE adlı internet sitesinde yayınladığı ve örgütün lideri Ebu Bekir Şekau'ya ait olduğu öne sürülen videoda, IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye bağlılığını ilan etti.

TUNUS'TA REHİNE TURİST OLAYI
Tunus'ta silahlı kişilerin parlamento binasının yanındaki Bardo müzesine girerek turistleri rehin alması üzerine çıkan çatışmada 20'si turist, biri güvenlik görevlisi, 2'si saldırgan 23 kişi öldü, 47 kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

YEMEN BM'DEN YARDIM İSTEDİ
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, BM Güvenlik Konseyi'ne, Ensarullah Hareketi (Husilerin) saldırıları karşısında "acil yardım" çağrısında bulundu.

YEMEN'DE SUUDİ OPERASYONU BAŞLADI
Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri koalisyonu, Yemen'de ilerleyişini sürdüren Husilere karşı "Kararlılık Fırtınası" adlı askeri operasyon başlattı.



SOMALİ'DE OTEL SALDIRISI
Somali'nin başkenti Mogadişu'da, Eş-Şebab militanları tarafından bir otele düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti.

ŞARM EL ŞEYH'TE YEMEN ZİRVESİ 
Suudi Arabistan'ın Yemen'de başlattığı "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun da ele alındığı 26. Arap Birliği Zirvesi, Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde yapıldı.

Nisan ayı önemli olayları

FİLİSTİN UCM ÜYESİ
Filistin, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üye oldu. Filistin'in UCM üyeliğinin resmileşmesiyle savaş suçu işleyen İsrail vatandaşları hakkında dava açılabilecek.

İRAN NÜKLEER MÜZAKERELERDE UZLAŞMA
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde konulara çözüm bulunduğunu açıkladı. ABD Başkanı Obama da İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşıya varılmasını "tarihi" olarak nitelendirdi.



YEMEN'DEKİ TÜRK VATANDAŞLAR TAHLİYE EDİLDİ
Yemen'in Aden kentindeki 55 Türk vatandaşı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir firkateynle tahliye edildi. 185 Türk vatandaşı da Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla İstanbul'a getirildi.

PAKİSTAN YEMEN KONUSUNTA TARAFSIZ
Pakistan parlamentosu, Yemen'de Husi güçlerine yönelik Kararlılık Fırtınası harekatına doğrudan katkıda bulunulmaksızın tarafsız bir tutum izlenmesine karar verdi. Kararda, Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğünün korunması için Pakistan'ın gereken desteği vereceği ifade edildi.

MISIR'DA İHVAN LİDERLERİNE İDAM
Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lideri Muhammed Bedii ve 13 İhvan yöneticisine idam cezası verildi.

BANGLADEŞ'TE CEMAAT-İ İSLAMİ LİDERLERİ İDAM EDİLDİ
Bangladeş'te, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman'a, ülkenin 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle verilen idam cezası infaz edildi.

SADDAM'IN YARDIMCISI EL DURİ ÖLDÜRÜLDÜ
Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet İbrahim ed-Duri öldürüldü.

700 KİŞİLİK GÖÇMEN TEKNESİ BATTI
Akdeniz'de, İtalya ile Libya arasında kalan ve Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölgede yaklaşık 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı. 28 kişi kurtuldu, 24 kişinin cesedine ulaşıldı. Teknedeki diğer göçmenlerin kaybolduğu bildirildi.

YEMEN'DEKİ KOALİSYON OPERASYONU SONA ERDİ
Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonu, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümetin talebi üzerine sona erdi.

MURSİ'YE 20 YIL CEZA
 Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "şiddete teşvik" suçlamasıyla yargılandığı davada 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
 KKTC CUMHURBAŞKANI DEĞİŞTİ
KKTC'de yapılan cumhurbaşkanı seçimini, ikinci turda oyların yüzde 60,17'sini alan bağımsız aday Mustafa Akıncı kazandı. Derviş Eroğlu'nun oyları yüzde 39,83'te kaldı.

Mayıs ayının önemli olayları... 

CENEVRE'DE SURİYE GÖRÜŞMELERİ
Cenevre'deki BM merkezinde Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak için müzakereler başladı. Müzakerelere Suriye rejimi, muhalefet, sivil toplum temsilcileri, bölgeler ve uluslararası tarafların temsilcileri davet edildi.

BARZANİ BEYAZ SARAY'DA
 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, ABD'yi ziyareti çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. 
 
MÜBAREK VE OĞULLARINA HAPİS
 Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ve oğulları, yeniden yargılandıkları "başkanlık sarayları" davasında üçer yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı. 
 
ARAKANLI GÖÇMENLER TERK EDİLMİŞ HALDE BULUNDU
 Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanları taşıyan tekneler Endonezya'nın batı kıyılarına sürüklendi. Göçmenleri taşıyan tekneler Malezya kıyılarında terk edilmiş halde bulundu. Güney Asya'da yaşanan göçmen krizi uluslararası yankı bulmaya başladı.


 
 KIBRIS'TA MÜZAKERELERE BAŞLAMA KARARI
 KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis ara bölgede yemekte bir araya geldi. Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakerelerin, Türk ve Rum tarafı arasında 15 Mayıs'ta yeniden başlatılması kararı alındığını açıklandı.
 
GÖRMEZ MESCİD-İ AKSA HUTBE VERDİ
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kudüs'ü ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mescid-i Aksa'da on binlerce Müslüman'a cuma hutbesi verdi.

IŞİD PALMİRA'YI ELE GEÇİRDİ
IŞİD, Suriye'deki Tedmur (Palmira) antik kentini ele geçirdi.

Haziran ayı önemli olayları... 

TARIK AZİZ ÖLDÜ
Irak'ta Baas rejimi döneminde, Başbakan Yardımcısı başta olmak üzere birçok üst düzey görevlerde bulunan ve Saddam Hüseyin'in en yakın danışmalarından Tarık Aziz geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye sevk edildi. Aziz kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

FİLİPİNLER'DE MÜSLÜMANLARIN ZAFERİ
Filipinler'in güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi ve hükümet arasında 27 Mart 2014'te imzalanan Bangsamoro Barış Anlaşması gereği silah bırakma süreci başladı.

PAKİSTAN'DA SICAKLIK FACİASI
Pakistan'da 20 Haziran'da başlayan aşırı sıcak dalgası, ilerleyen günlerde bin 400'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

TUNUS VE KUVEYT'TE SALDIRILAR
Tunus'un Susa kentinde, turistik bir otele düzenlenen saldırıda 39 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD  üstlendi.

Aynı gün, Kuveyt'in başkenti Kuveyt'in Savabir bölgesindeki Şiilere ait İmam Sadık Camii'ne cuma namazı sırasında düzenlenen intihar saldırısında 27 kişi hayatını kaybetti.

GAZZE'YE ÖZGÜRLÜK FİLOSU YOLA ÇIKTI
İsrail'in 2007'den beri Gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmayı hedefleyen 3. Özgürlük Filosu, Yunanistan'ın Girit Adası'ndan demir aldı.

İsrail askerleri, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'nun öncü gemisi Marianne'ye uluslararası sularda müdahale ederek Aşdot Limanı'na götürdü. Müdahale sırasında gözaltına alınan ve Givon hapishanesinde tutulan 18 aktivist daha sonra serbest bırakıldı.

ENDONEZYA'DA UÇAK FACİASI
 Endonezya hava kuvvetlerine ait bir nakliye uçağının Kuzey Sumatra eyaletinin başkenti Medan'da şehir merkezine düşmesi sonucu 142 kişi hayatını kaybetti.
Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

 

İslam Alemi 2015'i böyle geçirdi-2 için TIKLAYINIZ

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Somalili öğrencilere TDV desteğiyle Türkiye’de modern tarım eğitimiÖnceki Haber

Somalili öğrencilere TDV desteğiyle Türk...

İslam Alemi 2015\'i böyle geçirdi-2Sonraki Haber

İslam Alemi 2015\'i böyle geçirdi-2

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!