Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ!..(!)

İnsanlığın, gençliğin kutlayacağı günler az değildir. Anneler günü, Babalar günü, sevgililer günü, Hdırıllez günü, Nevruz günü,  bahar şenliği günü gibi zaman dilimleri ki, tamamı, insanların eğlenmesi, hoşça vakit geçirmesi için icad edilmiş, uydurulmuş, gündeme sunulmuş yapay günlerdir. 

     Tabii ki, bu günler boşu boşuna gündeme getirilmiş, insanlara kabul ettirilmiş günler değildir. Örneğin, sevgililer gününde, sevgililer çoşsunlar, kanları kaynasın, birliktelikler sıklaşsın, utanmalar, arlanmalar bir taraf edilerek, samimiyetlerin, sarmaş dolaş olmaların yoğunlaşması demektir. 

     Bana soracak olursanız, yılda iki tane kutlayacak, kutlanacak günüm bulunmaktadır. Bunlardan birisi Ramazan bayramı, diğeri de  Kurban bayramıdır. 

     Ama, günün Müslümanlarına bu iki gün kifayet etmemiş olacak ki, miraç gecesi kutlamaları, regaaib kutlamaları, berat kutlamaları, mevlid kutlamaları,  cuma akşamı kutlamaları, iki mühim gün olan iki bayramın üzerini kapatmakta, internet mesajları ile, telmefon duyuruları ile Ramazan ve Kurban kutlamalarının üzeri kapatılmaktadır. 

     Amma!.. Sevgililer gününe gelince, kapitalist dünyanın, nihilist alemin şişirdiği bir gündür kü, buket buket çiçekler havalarda uçuşmakta, randevuleşmeler, pastaneler, parklar, bahçeler, yeşil alanlar böylesi bir günle cıvıl cıvıl olmaktadır. 

     Ama, bendeniz böylesi günlere bir türlü alışamadım, adapte olamayarak, hep eskimez eskilere gittim, sahabenin, sahabe hanımlarının, kızlarının bu hususta yaşayışlarını, hayata bakış açılarını düşündüm. İşte, bunlardan birisi ki, Rasulullah (sav)'in kızı Fatıma annemizdir.. (ra). 

     " Hz. Fatıma (ra), eşinden mutfakta kullanmak üzere bir çırpıcı veya karıştırıcı isteyen okuyucuyla ilgili... Bu okuyucuya cevap olarak Hz. Fatıma'nın un öğütürken el değirmeninde ellerinin su topladığı hatırlatılıyor. 

     Hz. Fatıma babası olan Hz. Muhammed'den kendisine yardımcı olmasını istediğinde, peygamberimizin (s) bu isteği karşılamadığı anlatılıyor.

     Bizim genç kız ve kadınlarımızın da Hz. Fatıma gibi davranmaları isteniyor. Bu fetvalardan bir eğtim modeli çıkarmak mümkün müdür? Böyle bir şey bizi tuhaf durumlara düşürür. 

     Eleştirel pedagoji açısından böyle bir " rol model" sorun yaratır. Bu kadıncağıza bu çağda el değirmeninde un öğütmeyi mi salık vereceğiz? Bunu da din ile desteklemek, dinden delil getirmek, örnek üretmek çağ dışı değilmi, sizce? Bu yolla " asr-ı saadeti" çağımıza taşımak mümkünmü?

     " Vah yazıklar bana, ne olurdu da filanı dost edinmeseydim." Çünkü o, gerçekten bana geldikten sonra beni zikreden ( Kur'an'dan) saptırmış oldu. Şeytan da insanı ' yapa yalnız ve yardımsız bırakmadır."

     Ve elçi dedi ki;" Rabbim gerçekten benim kavmim, bu Kur'an'ı terk edilmiş ( bir kitap) olarak bıraktılar." ( Furkan-28-30)." ( İktibas, Mart 2011, say. 30, N. Erden) 

      Hakikaten, 14 Şubat sevgililer gününü aşkla, iştiyakla, bir ümitle bekleyen, arzulayan Müslümanlara acımamak mümkün değildir. Yani, Batı çıkışlı, kapitalist odaklı bir günün Müslüman evlatlarının kutlamaları kerihtir, iğrenç bir tutumdur. 

     Sonuç yerine;

     21 nci çağın Müslümanları, yukarıda sayılan tüm gün ve geceleri, yortuları bir bir irdelemesi, incelemesi, üzerinde uzun uzun düşünmesi bir Müslümanlık borcudur. 

     Varsın, Batı insanları Noel gününü kutlasınlar, varsın kapitalist zihniyet mensubu, tüketici, sermayeye hizmet eden kesimler, bireyler bu tür yani sevgililer gününü kutlasınlar, yesinler, içsinler, patlarcasına,. çatlarcasına içerek, kendilerinden geçerek sarhoş olsunlar!.. 

      Vıcık vıcık, kendilerinden geçmiş bir halde, sarmaş, dolaş bu saçma günü nasıl kutlarlarsa kutlasınlar, benim gibi düşünen Müslümanların bu tür yapay günlere tenezzül edeceklerini tahmin etmiyorum.

     Bana göre, Müslümana göre, biz, sevdiklerimizi bir günlüğüne, bir anlığına sevmeyiz!.. Bütün bir ömür boyu severiz. Allahü Teala, Rasulullah (sav) nasıl, ne şekil emretmiş ise, biz helallerimizi, kendi eşlerimizi böyle severiz, böyle kutlamış oluruz!.. 

     Bu şekil düşünen tüm kardeşlerimizin " sevgililer günü"nü kutluyor, İslam yolunda yürümelerini Allah'tan niyaz ediyorum... Selam ve dua ile..

     Şerafettin Özdemir

Facebook Yorum

Yorum Yazın