Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

AFŞİN İLÇESİ ASHAB-I KEHF KÜLLİYE CAMİİ !.. 

     " Allah'ın mescidlerini ancak Allah'a ve Âhiret Günü'ne iman eden, namazı istikametle  kılan  ve zekâtı içinden gelerek veren; dahası Allah'tan başka hiç kimseden korkmayan kişiler ziyaret edip onarabilirler.  Nitekim, yalnızca böyleleri doğru yolda olmayı umabilir." ( Tevbe sûresi, âyet 18 ) 

      İlçemiz Afşin; Selçuki komutan meşhur Afşin beyin adını taşımaktadır. Bin yıllık süreçte Afşin beyle anılırken, daha ötesine gidecek olursak, Bizans'tan izler taşımaktadır. 

     Yani, " Arabisus!, " Efesos", "Efsus" " Yarpuz" isimleri ile, Hz. İsa'nın Havarisi Yuhanna'nın yetiştirmiş olduğu yedi tevhid eri imanlı, delikanlıların mesken tuttukları " Ashab-ı Kehf " mekan ve makamı ile meşhur olmuş bir İlçedir. 

       7/24 saat süren ziyaretçileri ile, mükemmel ve göz dolduran binası ile, Türkiye insanını ziyarete davet ettiği gibi, sair ülke insanlarının da  ziyaretini, görmesini, bilgi edinmesini ve tarihten ibret almasını beklemektedir. 

     En son tüm bunlara ilaveten, Afşin insanı, düşünmüş, danışmış, öyle biir camii yapımına karar vermişler ki, adı" Afşin Ashab-ı Kehf Külliye camii" olmuştur. 

     Türkiye Diyanet Vakfı, İlçe Kaymakamları, Afşin İlçe Müftüsü Hayrullah Balta hoca efendi, Belediye Başkanı ve tüm gönlü burada olan hayır sahipleri böylesi bir kutlu, mutlu, göz dolduran yapıyı ayaklandırmak, ibadete açmak için tüm imkanlarını kullanmışlardır. 

      Başta Koray Kıraç kardeşimizin, camiye gayri menkul hibesiyle, büyük desteği ile, sair müteahhitlerin de katkısı ile, 2021 Ramazan ayında camii ibadete açılmış, Müslümanlar camiide ibadet etmeye başlamışlardır. 

     Dolayısıyla, burada unutulmaması gereken Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı, kıymetli hoca Sefer Turan bey, eski Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür İsmail Palakoğlu hoca kardeşi ve diğer emektarları unutmamak lazımdır. 

     Afşin İlçe Müftüsü Hayrullah Balta hoca, tecrübesine dayanarak, bilgi ve görgüsüne güvenerek, camiinin ibadete açılması için koşmuş, yorulmuş ve mabedi milletin istifadesine sunmasını bilmiiştir. Tebrik ediyor, hayri hizmetlerinin devamını diliyorum. 

      İlçenin tam orta yerinde göğe dal budak salan iki minaresi ile, emsalsiz kubbesiyle, daha şehre girişte hemen göze çarpmakta, göz doldurmakta, gönülleri okşamaktadır. 

     Tabii ki, tüm mescidler, Medine'deki Mescid-i Nebevi'nin ve Beytullah'ın birer şubesi mesabesinde olmaları sebebiyle, estetik, güzellik, zarafet, imaret yönüyle kalp ve kafalara hitap etmelidir. 

     Onun içindir ki, hizmete açılmış bulunan bu görkemli mescidin derdi, problemi hali hazır bitmiş değildir. İster Afşin'li olsun, isterse olmasın, her şeyden önce hu güzide camii borçtan kurtarmak için herkesin el birliği, gönül birliği yapması gerekir. 

     Hayrullah Balta hoca, kendisini bu eşsiz mabede hasretmiş, İl Müftüsü, Yurtdışında Ateşe olması gerekirken, tüm bunları temenni etmeyip, Ashab-ı Kehf Külliye caminin bütün ihtişamı ile, millete hizmet etmesini arzu etmektedir. 

     Umarım ki, sayın Başkan Ali Erbaş hocamız, bu mes'eleye el atar, Türkiye Diyanet Vakfının yardımlarını oraya seferber etmiş olur. 

     Çünkü, Afşin insanı, Ashab-ı Kehf mekan ve makamı adına bu hizmete, yardıma layık bir millettir. Afşin'li halk, devletine bağlı, milletine sadık, askerini, polisini, vatanın bölünmez bütünlüğü için can feda insanlardır. 

      Hafta geçmez ki, Afşin'li bir şehid kara toprağın bağrına yolcu edilmiş olmasın. Makamları, nuhları şad olsun, Rasulullah (sav)'e komşu olsunlar inşaallah!.. 

     Netice olarak;

     Hamdü sena olsun ki, Afşin'a tayin olmuş her İlçe Müftüsü bu İlçeye hizmeti gaye bilmişler, gecelerini , gündüzlerine katarak hayri yolda koşmuşlardır. 

      Emekli İl Müftüsü İbrahim Acar hocamızı, Ali Kara beyi, İmran Kılıç hocayı, merhum Ahmet Komşul'u, Yakup Yıldırım ve en sonda Hayrullah  Balta hoca efendiyi tebrik etmemek mümkün müdür? 

     Ümid ederim ki, Afşin'a layık görülen bu hizmetler devam edecektir. Yeter ki, Afşin'in bürokratik insanları Afşin'la ilgilensinler, eksikliklerini, aksaklıklarını görsünler. 

       Afşin; bir hizmet merkezidir. Bu vatan parçasına daha eskilere gidecek olursak, meşhur alim ve ilim insanı Çakıroğlu Durdu efendi hizmet etmiş, Aristil köyünün tarihi alimi Menzoğlu Ahmet efendi, ilmiyle amil olmuş, bir hurafe düşmanı meşhur Nasrullah Efendi, Afşin'i bir dönem sallamıştır. 

      Ben, 1984 yılında Ankara-Küçükesat'taki evinde ziyaret ederken, duygulanmış, kendimi tutamamıştım. Nasrullah hocanın, bana ilk sözü " Afşin'da hala " Zühr-i ahir" namazı kılınıyor mu?" olmuştur. Ruhu şad, makamı cennet olsun!.. Selam ve dua ile..

     Şerafettin Özdemir

Facebook Yorum

Yorum Yazın