Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

İKİ KARDEŞ ŞEHİR: TRABZON VE K. MARAŞ!..

 İki kardeş şehir! Trabzon İl'imiz ve K. Maraş İl'i.. Son günlerde, basından, yayından, konuşmalardan öğrenmekteyiz ki, bu iki şehrin birbiriyle iletişimi, varlığı, nasıl kardeş şehir oldukları, ne tür hizmetlerle birbirleriyle yakınlık kurarak kardeş oldular? tartışmaları gündemi meşgul etmektedir. 

     Tabii ki, bunda gocunacak, zorlanacak, tuhaf karşılanacak ve zıtlık görülecek bir tutum ve hal bulunmamaktadır. Zaten, İslam'ın nasıl yayıldığına, insanlığı, ne şekil aydınlattığına nazar edecek olursak, bu durum kendiliğinden, zorlanmadan müşahade edilecektir. 

     Örneğin: G. Antep İl'imizle, K. Maraş arasında medfun bulunan Ökkeş Hz.lerinin ne şekil oraya geldiği, bu iki şehrimize nasıl bir hizmette bulunarak bu gün, ziyaret makamı olarak tarihe geçtiği kendiliğinden anlaşılmış olacaktır. Dolayısıyla;

     Trabzon ( Paçanlı - Yante- Eskipazar ve Maraş'lı üç mezar:  K. Maraş ve Trabzon'un kronolojik gelişim sırasına bakmamız lazımdır.  Maraş'lı zatlar: Osman ve Hasan Saçaklı Efendiler'in 850-900 yıllarında Of'a kadar gelerek dini, imani görevlerini yapmışlardır,

     Bu konuda Cansız şu ifadelere yer vermektedir: 

     " Yörenin Türkleşme ve İslamlaşması ikinci yüzyılın ikinci yarısından itibaren gerçekleşmiştir. Bunun gerçekleşmesine en önemli katkıyı sağlayan kişinin Maraşlı Osman Efendi olduğunu söylememiz mümkündür. 

     Osman Efendi Maraş'taki Saçaklı ailesindendir.  Maraş'ta yetişip ilim tahsil etmiş, zamanın müderris ve ilim adamlarından eğitim almıştır. " Of Çaykara" adlı eserde Osman Efendi'nin K. Maraş'ta Evliyaullahtan sayılan merhum Saçaklızade Mehmet Efendi'nin kardeşi olduğu belirtilmektedir.

     Çaykara İlçesinin eski adıyla Paçan, yeni ismiyle Maraş'lı köyü'nde medfun bulunan Osman Efendi'nin mezar taşına hayatını araştırdığımız Mustafa Cansız'ın yazdığı mısralar şöyledir: 

     " Of'a imanı, İslam'ı getirdi
        Kemal'in membaı, Maraş'lı Osman,
        Ne kudsî kudrete malikti hayrat
        Boyun eğmişti bir görmede ruhban." 

     Onun içindir ki, bu gün K. Maraş'ın en büyük caddesi olan " Trabzon caddesi" 40 yaşındadır. Oysa, Trabzon'da bulunan " K. Maraş caddesi" 96 yaşındadır. 

     Bu hususta, büyük emeği geçen, mümtaz Devlet adamı, eski K. Maraş Valisi Necmettin Karaduman beyi hayırla yad ediyorum. Bu gün, K. Maraş merkezinde, o zatı muhteremin bir hayli eseri, hatırası bulunmaktadır. 

     Hz. Ömer (ra) döneminde fethedilen. Maraş insanı, o tarihten bu yana İslam'a büyük hizmetler etmiş, her alanda, her hayırlı mes'elenin altında imzasının bulunduğu görülmüştür. 

     Barbaros Hayreddin Paşa'nın emrinde fetihlere katılan Maraşlı, Kıbrıs barış harekatında da civanmertliğini göstermiş, bir hayli takdir ve taltif almıştır.

     Sonuç olarak;

     Trabzon İl'iimiz, irşad ve fetihten sonra, o bölgelerde büyük işler başarmış, tebliğ görevini bihakkın yapan, mert, korkusuz insanları ile maruf ve meşhur olmuştur. 

      Trabzon İl'inin fedakar, yiğit, tebliğci ve davetçi insanları; ülkemizin genelinde ve bölgesinde İslam'ın sesi ve soluğu olmuşlar, halen de olmaya devam edilmektedir. Dolayısıyla,

     K. Maraş ve Trabzon İl'lerimizin " kardeş şehir" oluşlarını kutlamamak mümkün değildir. Bilhassa, Trabzon İl'i ve çevresinde medfun bulunan Maraş'lı ermişleri saygı ve rahmetle anıyorum. Onlar, Trabzon'un sevgilisi, yari, dostu olmuş erenlerdir. 

     Tebliğ, tebşir görevinin ne olduğunu bilmeyen, kavrayamayan biçarelerin, bu kardeşliği anlamaları, ruhuna nüfuz etmeleri mümkün değildir. Buna rağmen, onlara diyoruz ki, geliniz, İslam'ın ve Türk tarihinin derinliklerine inelim. Hakkı ve hakikati öğrenelim. Selam ve dua ile..

     Şerafettin Özdemir

Facebook Yorum

Yorum Yazın