Mustafa SOLMAZ

Mustafa SOLMAZ

Mail: mustafa_solmaz0002@hotmail.com

Kutlu Zaman Dilimi "ÜÇ AYLAR"

Günlük hayatımızda nasıl ki alıp kullandığımız elektronik veya mekanik vs. ürünlerin dönem dönem bakım, onarım veya tamir zamanları varsa, nasıl ki araçların muayene zamanları varsa işte önümüzdeki günlerde erişeceğimiz mübarek üç aylar da her bir mümin kulun kendini denetleme, yenileme, hesaba çekme ve bir nevi kendini bakım, onarım ve muayeneye alma zaman dilimleridir. Ne mutlu bu zamanı değerlendirip bir ömür hakkını verebilenlere…

25 Şubat Salı günü üç ayların birincisi olan Recep ayına erişip 27 Şubat Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Regaib gecesini idrak edeceğiz.

Üç aylar kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar Allah’ın rahmet ve bereket dalgalarının sağanak yağmurlar gibi boşaldığı, manevi huzurun kalplere dolduğu, ilahi rahmetin coştuğu zaman dilimleridir. Üç aylar diye adlandırılan bu aylar Allah’ın müminlere ikram ettiği faziletli, feyizli, dua, yakarış ve dileklerin dalga dalga Allah’a ulaştığı, kirlenmiş gönüllerin pişmanlık gözyaşları ve tövbeleri ile günahların affolunduğu zamanlar ve kandiller geçididir.

Allah’ın yarattığı akıllı varlıklar olarak bir tek gayemiz var o da Rabbimize kul olmak, emirlerine uymak, yasaklarından sakınmak, rızasına nail olmaktır. Bu gayeyi yerine getirirken Müslüman her anını güzel bir şekilde değerlendirmeli, ahiretini kazanma uğrunda devamlı hazırlıklı olmalıdır. Yüce Rabbimiz Kuranı Kerim'de buyuruyor ki: ‘Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın’(Haşr/18)

A. Müslüman önemli zaman dilimlerini kollayan insandır.

Bazı anlar vardır ki içinde barındırdığı olaylar ve hikmetlerle daha değerli daha kıymetlidir. Müslüman bu vakitleri fırsat bilmeli, bu vakitleri değerlendirmelidir .Mesela cuma gününde bir vakit vardır ki Allah'ın izniyle istenilen yerine getirilir. Hz.Peygamberimiz Ebu Hureyre’den rivayet edildiğine göre cuma gününden söz ederek şöyle buyurdu: ‘cuma gününde bir zaman vardır ki şayet bir Müslüman namaz kılarken o vakite rastlar da Allah'tan bir şey isterse Allah ona dilediğini mutlaka verir.’ Kıyametin ne zaman kopacağı bilinmez.Bu zaman içinde gizlenmiş bir sırdır. İnsan, vakitlere ehemmiyet versin,her anını Allah'ın istediği bir şekilde geçirsin,hayatını tanzim etsin diye. Ancak şu da kesindir ki her insanın kendi ölümü onun için bir kıyamettir.Zira geçtiğimiz senelerde aramızda olup da bu seneyi göremeyen dostlarımız olduğu gibi yarına erişip erişemeyeceğimiz de bilinmez. İşte Müslüman buna göre hareket etmelidir.Her anını değerlendirmelidir. Kadir Gecesi dahi Allah'ın rahmet ve bereketini aramak üzere gizlenmiştir.O gecenin rahmet ve bereketinin diğer gecelerde de aranması için.

Hz. Peygamberimizin şu hadisi bize değerlendirmek için önemli zaman dilimlerini bildirmektedir: “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez: Bunlar: Recebin ilk Cuma gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban bayramı gecesi.” (Camiu’s-Sagîr, c. III, s. 454.)

B. Müslüman Allah'ın rızasını kazanmak için vesilelere yapışan kişidir.

Kulluğumuzu kazanma yolunda bütün vesileleri değerlendirmeliyiz. Rabbimiz:‘Ey iman edenler! Allah'tan korkun.O'na yaklaşmaya yol arayın’buyuruyor (Maide/35).Namazlar,oruçlar,hac,zekat vb.Allah yolunda daha sayacımız birçok ibadet bizler için Allah'ın rızasını kazanma yolunda en büyük vesilelerdir.Tevbelerimiz,istiğfarlarımız hatalarımızı bilme ve Rabbimizi tanıma yolunda bizler için birer kurtuluş vesilesidir.Salavatlar dahi bizler için vesiledir.Allah Resulü: ‘Bana salavat getirdiğinizde benim için vesile isteyin buyuruyor.Bunun üzerine ashab soruyor;Ey Allah'ın Peygamberi vesile nedir?Hz.Peygamber: cennetin en yüksek derecesidir ki ancak bir adam ona nail olacaktır.Umarım ki ben o adamım’diye buyuruyor.

Önemli gün ve gecelerden birisi de Regaip gecesidir.Regaip ‘istenilen’ ‘değeri çok olan’ ‘ihsan,ikram ve nefis şeyler’ demektir.Regaip üç ayların başladığının habercisidir.Manevi hayatımızda olgunluğu yakalama fırsatı olan üç aylara giriş gecesidir,bir aydınlanma nurlanma gecesidir.Çünkü üç aylar dediğimiz Recep,Şaban ve Ramazan manevi hayatımıza saadet katan rahmetin,merhametin,mağfiretin sağanak sağanak yağdığı aylardır.

Yüce Allah şöyle buyuruyor: ‘Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah'ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı 12’dir.Bunlardan dördü (zilkade.zilhicce,muharrem ve recep) haram (savaş yapmanın yasak olduğu,saygın) aylardır.’ (Tevbe/36)

Kuşkusuz dünyada birbirinden farklı pek çok takvimler vardır ve bunların her birinde ayların sayısı 12'dir.Ancak Allah katında geçerli olanı içlerinde Zilkade Zilhicce Muharrem ve Recep gibi kameri ayların bulunduğu takvimdir. Kameri aylardan dördüne haram yani saygın aylar denir ve bunlardan biri de Recep ayıdır. Recep ayı Ramazan'ın müjdecisi olan üç ayların da başlangıcı olduğundan gerçekten çok değerli bir aydır ancak Recep ayının ilk cuma gecesinde Allah'ın mümin kullarına ihsanı ve ikramı çok bol olduğundan o geceye Regaip Gecesi denir. Regaip gecesi de diğer mübarek geceler gibi canı gönülden tövbe edip günahlardan arınma ve manevi açıdan üst derecelere fırlama rampasıdır. Bu nedenle Regaip gecesinin oyun eğlence ve gafletle geçirmeyelim. Aksine manevi fırlama rampasından üst derecelere yükselmeye çalışalım. Bu mübarek gecelerin manevi feyzinden yararlanmak için öncelikle sonradan ortaya çıkan her çeşit bidatlerden kaçınalım ve Allah katında geçerli olan ibadetleri yapmaya özen gösterelim. Örneğin Regaip gecesi ile ilgili özel bir namaz yoktur ve bu bağlamda rivayet edilen hadisler hadis ilminin uzmanları olan göre hadis-i mevdu yani uydurma hadislerdir. Bu nedenle Regaip gecesinde de diğer kandil gecelerinde olduğu gibi öncelikle çok tevbe ile günahlardan arınmaya çalışalım ve onları mezara taşımayalım. Sonra kaza namazı kılıp sırtımızdaki borç yükünü hafifletelim. Ayrıca Kuran okuyarak ve zikir ederek kalplerimizi parlatalım ve Salavat-ı Şerife getirip Sevgili Peygamberimiz ile manevi bağlantı kuralım. Regaip gecesinin bir diğer özelliği de kesinliği kanıtlanamayan rivayete göre Peygamberimizin babası Hz. Abdullah ile annesi Hz. Amine'nin evlendiği ve Peygamberimizin son peygamber olarak dünyaya teşrif etmek üzere ana rahmine intikal ettiği gecedir.

Üç Aylar;

  • Bu mübarek zaman dilimleri,Müslümanların bir araya geldiği küs ve dargınlıkların kaldırılıp yerine kardeşlik duygularının hakim kılındığı zaman dilimidir.Hz.Peygamber: ‘Birbirinize sırt çevirmeyiniz,birbirinize kin tutmayınız,birbirinizi kıskanmayınız,birbirinizle dostluğunuzu kesmeyiniz.Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz’ buyurmuştur.
  • Allah'ın rahmeti ve bereketini elde etmenin adıdır.
  • Hayatımızı gözden geçirip geleceğimizi teminat altına alma yolunda çabamızın adıdır.
  • Tövbe ve istiğfarın kabulüdür.Regaib gecesi tövbe ve istiğfarların Allah'a sunulacağı,kulun Allah'a nedamet duygularını arz edeceği,içini dökecek bir gecedir. Yüce Rabbimiz: ‘Ey iman edenler!Allah'a samimiyetle tövbe edin’ buyuruyor (Tahrim/6).
  • Kuran'ı Kerim'le olan yakınlığı kuvvetlendirmenin adıdır.Dünyevi çıkar uğruna aramıza mesafe koyduğumuz Kur'an-ı Kerim'e yöneliş için bir başlangıçtır.

Üç aylar vesilesi ile içimizdeki tüm kötü düşünceleri atalım,düşmanlık beslediğimiz kimselere kardeşlik duygularıyla bakalım,yüreklerimizi iman,ilim,hikmet ve hakikat nuru ile aydınlatalım ki kalplerimiz feraha kavuşsun,Bu gece ahdimiz yineleyelm.Öyle bir söz verelim ki Yüce Rabbimize,şeytan ve nefis adeta bizden uzaklaşsın.Rabbimize gereği gibi kul olalım ve ellerimizi semaya kaldırıp her daim Resulü Ekrem'in yaptığı şu duayı dilimizden düşürmeyelim; ‘Allah'ım!Recep ve Şaban ayını bizlere mübarek eyle ve bizleri sıhhat ve afiyet içerisinde imanla Ramazan'a ulaştır.(Amin)’

Makale Yorumları

  • Esma24-02-2020 18:39

    Hocam kaleminize sağlık çok faydalı bilgilere yer vermişsiniz.

  • Tanju24-02-2020 17:53

    Elinize sağlık hocam

  • Osman24-02-2020 17:41

    Allah razı olsun hocam yazılarından her zamanki gibi çok faydalandık.

  • Sadık savaş24-02-2020 16:33

    Allah razı olsun hocam Maşaallah çok güzel bir bilgilendirme olmuş emeginize saglık

  • Ögredik Katun24-02-2020 16:18

    Elinize sağlık hocam Allah bu mübarek aylarda edilen duaları kabul eylesin inşAllah ?

  • Ahmet24-02-2020 16:08

    Mükemmel bir yazı olmuş

  • Ümit baysal24-02-2020 15:48

    Hocam allah dualarımızı kabul etsin çok etkliyeci bir yazı allah razı olsun

Facebook Yorum

Yorum Yazın