Reklamı Geç
KURBAN PAYLAŞMAKTIR
Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

NOEL GÜNLERİ VE CEHENNEME BİLE MİLLİ

" Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar ( putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz." ( Mâide sûresi, âyet 90 )

" Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; size, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık ( bunlardan) vaz geçtiniz değil mi?" ( Mâide sûresi, âyet 91 )

Malum olduğu üzere, İslam'dan önceki putçu cahili Araplarında çok yaygın olan bir şarap içme alışkanlığı bulunduğu için yüce Allah, ilk Müslümanları yavaş yavaş, tedrici olarak içki yasağına alıştırmış, önce onun zararının faydasından çok olduğunu bildirmiş, sonra içkili namaz kılmayı yasaklamış ve en sonrada bu âyetle kesin olarak sarhoşluk veren içkileri kullanmayı, içmeyi haram kılmıştır.

Yine putçu, cahili dönemlerde Araplar on adet ok sapı ile ( bu günkü milli piyango gibi) bir çeşit kumar ve şans oyunu oynarlardı. Bu okların yedisinde bazı şeyler yazılı idi, üçü de boştu.

İtimad edilir, güvenilir bir kimse, bir torbanın içinden bunları, katılanlar adına teker teker çekerdi. Dolu çıkanlar maldan hisselerini alır fakirlere verirlerdi. Boş çıkanlar ise bu malın parasını öderlerdi.

Kumarların belki de en nezihi olmasına rağmen İslâm bunu da yasaklamış, ortaya mal ve para konularak oynanacak hiç bir piyango ve şans oyununa izin vermemiş, fakir fukaraya yardım edilecekse bunu herkesin, helâl kazancından ayırarak etmesini istemiştir.

Âyetler, içki ve her çeşit kumar yasağının en önemli sosyal, ahlakî ve dini hükümlerini açıklamıştır. Bu konuda ilgili hadisler ile ilim adamlarının, Kur'an Müslümanlarının , bunlara ekonomik ve sağlık sebeplerini de eklemiştir.

Üzülerek ifade etmeliyim ki, nüfusunun

Facebook Yorum

Yorum Yazın