Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

PİYANGO BİLETİ ALMAK !.. 

     " Siz ey iman edenler! Sarhoşluk veren her şey, tüm şans oyunları Allah'tan başkasına kurban sunmak ve gelecek hakkında fal bakarak kehanette bulunmak şeytan işi pisliklerden başka bir şey değildir. O halde bunlardan kaçının ki ebedi mutluluğa erebilesiniz." ( Mâide sûresi, âyet 90 ) 

     " Şeytan sarhoşluk veren şeyler ve şans oyunlarıyla sizin aranıza düşmanlık ve kin tohumları saçmaktan, Allah'ı anmak ve namazdan alıkoymaktan başka bir şey istemez; öyleyse siz, hâlâ vaz geçmeyecek misiniz?" ( Mâide sûresi, âyet 91) 

     Bilindiği üzere, içki küfrün, inkarın, mülhidliğin sıvı halidir. Çünkü aklın işlevini bitirir, çalışmasını önler ve örter. Hamr de " baş örtüsü" anlamındaki humur'un ortak noktası " baş" ile alakalı olandır. 

      İnkara sebep olduğu ve vicdanı ve yaratılışı örttüğü için, içkinin her türlüsünü kullanmaya küfür adı verilmiştir. İçkinin men edilmesi sürecinde bu âyet her türlü içkinin sebep olduğu cinayetleri, küfürleri, kötülükleri temsil eder.

      Meysir ise, kaybedenin kazanana bir bedel ödediği her türlü piyango bileti almak, kumar oynamak şeklindeki şans oyunlarıdır. Çünkü, piyango bileti ile şansını denemek, kumar oynamak işlevi, bir kere emeğe, kazanmaya saygısızlık, haksız kazanç ve boş yere tüketilen umut tacirliğidir. 

      Bu mukaddime türü girişten sonra, şunu demek, izah etmek istiyorum: 

       Ülkemizin, % 98'i Müslüman olan bir millettir. Yüz binleri aşmış camii sayılarıyla, yine yüz binleri aşmış din adamlarıyla görünüşte Müslüman bir milletiz,  ama, gelin görün ki, resmi kanallarla dayatılan, önerilen, oynatılan , serbest bırakılan öylesi hal ve ahvalimiz bulunmaktadır ki, bu aziz milleti derinden, imani yönden çökertmekte, inkara saptırmakta, mülhidce yollara sürüklemektedir. 

       Örneğin, her yıl Noel günleri yaklaşır iken, sokaklar, caddeler, adı milli olan (!) piyango bileti satıcıları ile, Nimet abla kuyruklarıyla hüsrana sürüklenmekte, nice saf, düşünemeyen insanların umutları sömürülerek kumar oynatılmakta veya oynanmaktadır. 

       Aslında, piyango bileti alarak, para sahibi olan kaç zengin insan gösterile bilir?.  Çünkü, ayeti kerimelerde de izah edildiği gibi, piyangodan para kazanan nice insan duymakta ve okumaktayız ki, ya bunalıma düşmüş, yada zihinsel problemleri sebebiyle, dünya hayatlarını zindana dönüştürmüşlerdir. 

       Kimisi, lükse dalmış, kimisi ilk etapta hanımını boşamış, çocuklarından ayrılmış ve neticede psikolojik sorunlarla boğuşmak zorunda kalmıştır. Hal böyle iken,

      Nasıl olur da, adı kumar oynatma mekanizması olan piyango biletinin ön tarafına "millî " kelimesi getirilirde, devletçe, resmiyetçe vatandaşa, devlet eliyle kumar oynatılmış olur? 

    Tabii ki, Batı ülkelerinde de bu tür oluşumlar, kumar oynatma, şansını deneme eylemleri bulunmaktadır. Ama, gelin görün ki, ülkemizdeki görülen, yaşanan rezillikler gibi değildir. Yani, Kızılay meydanında kurulan büyük kumar tezgahları gibi bir oluşum bulunmamaktadır. 

      Ankara Sıhhıye alanında kurulan, yığın yığın insanların sıra olduğu gibi, kuyruklar yoktur. Ne demek kadının, kızın ve erkeklerin kuyruk kuyruk sıraya giripte milli piyango bilet sırasında ömür tüketmeleri? 

      Kumar oyunlarına alışmış bir millet düşünün ki, pandemi günlerinde bile, gizli, kaçak, kenarda, köşede , gizli mahfillerde bile, evlerin altlarında, dehlizlerde bile kumar  oynayan insanlar yakalanmaktadır. Neden ve niçin? 

      Çünkü, bir sigara tiryakisi nasıl bir anda, bir hamlede sigarayı bırakamıyorsa, kumara alışmış, bilet almaya alışmış bir insanın, çabucak bu tür pisliği, rics'i bırakması mümkün değildir. 

     Sonuç yerine;

     Ülke ve millet olarak, bu konuda duyarlı, hassas olmak zorundayız.  Bu millet, müslüman millettir. Kumarı, sarhoşluk veren maddeleri yakinen bilmekte, çünkü, aziz Kur'an bunları enine-boyuna izah etmiştir. 

       Kumar, fal okları, şans oyunları olan bilet almak, iddaa oynamak, gibi hususlar, niçe evlerin, hanelerin sönmesine, sömürülmesine, yıkılmasına, nice insanlarında mahpuslara düşmesine sebep olmaktadır. 

      Dolayısıyla, ümid ederiz ki, devletimiz, bu rezilce işlere bir el atarda, "nimet abla"kuyrukları sona ermiş olur, bilet kuyruklarında insanlarımız heder olmazlar!.. 

      Rasulullah (sav)'in, Mekke dönemini iyi bilmeli, putlara, şans oyunlarına, kumara karşı tepkisini, cihadını iyi anlamalı ve okumalıyız. Bilhassa, kumar illeti, devlet eliyle oynatılırsa, bunun önünü almak mümkün olmayacaktır. 

     Rabbimiz!.. Bu aziz millete, akıl, feraset, Kur'an yolunda yürüme nasibi müyesser eylesin!.. Selam ve dua ile...

     Şerafettin Özdemir

Facebook Yorum

Yorum Yazın