Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

SİGARA İÇMENİN HÜKMÜ !.. 

     " Onlar ki, ellerindeki Tevrat ve İncil'de tanıtılmış bulacakları Rasûl'ün, o Kitap Ehli'nden olmayan peygamberin izinden gidecekler; ( o peygamber) onlara iyiliği emredip kötülükten sakındıracak temiz ve yararlı şeyleri onlara helâl kılıp pis ve zararlı şeyleri onlara yasaklayacak; sırtlarına vurulmuş olan yüklerini indirip öteden beri ( özgürlüklerine) vurulan zincirleri çözecek. Sonuçta ona inanan, onu el üstünde tutan ve onu destekleyen ve ona yücelerden bahşedilen ışığın ardına onunla birlikte düşenler kurtuluşa eren kimseler olacak." ( A'râf sûresi, âyet 157 ) 

      Ayeti kerimeye kısa bir yorum getirelim: 

     " Peygamberin vasıfları arasında sayılan " iyiliği emredip kötülükten sakındırma"  işi, aslında Kur'an'ın inşa etmek istediği insan tipinin bir özelliğidir. Bu tip sorumluluk bilincine sahip olduğu için sorumlu davranan, nesne değil özne ve birey değil şahsiyet olan sorumlu ve sosyal bir kişiliktir. 

     Buradaki ma'ruf ve münker terimleri akli alana dahildir. Ma'ruf aynı zamanda iyi, meşru ve yararlıyı, münker kötü, gayrı meşru ve zararlıyı temsil eder. Ma'ruf kendi içinde zorunlu olan ve olmayan diye iki kısma ayrılır. 

     Münker de işleyenle birlikte başkalarına da zarar veren ve sadece işleyene zarar veren diye ikiye ayrılır. Birincisini nehyetmek ikincisinden önceliklidir." ( Kur'an Meali) 

     Gündemimiz sigara olduğu için, konuyu değerlendirecek, zararlarını bireysel ve toplumsal olarak nazari itibare alacağız. Maalesef, sigara illeti, hem ferdi, hem ailevi, hem de toplumsal boyutta olan bir tehlikedir.

       Her aklı selim sahibi insan bilmektedir ki, sigara, bir kere içenin hayatını perişan etmekte, kanserin her çeşidini davet etmekte,  kalp, şeker ve benzeri hastalıkları tetiklemekte, içen kişiyi bir an önce mezara götürmektedir. 

     Diğer taraftan, ailenin, çoluk ve çocuğun rızkını sigara içerek havaya dumanlar halinde savurmaktadır. Kimi tiryaki vardır ki, günde bir paket, kimileri de en az iki paket sigara içmektedir. Aylık olarak, yıllık olarak hesap edersek, büyük meblağlara ulaştığı kendiliğinden anlaşılmış olacaktır. 

     Aziz Resûl (sav); bir hadislerinde buyururlar ki: " Kul, kıyamet gününde dört şeyden; yani neye harcadığından, iilmini ne işle kullandığından , malını nereye harcadığından ve BEDENİNİ  NE İŞLE YIPRATTIĞINDAN hesap vermeden onun iki ayağı  yerindedir." ( Tirmizi) 

       Üzülerek, kahırlanarak söylüyorum: Genellikle, sigara içen insanların hallerini, tavırlarını, kılıklarını, kıyafetlerini , bilgilerini, cehaletlerini incelerim. Benim bu incelemem, beni alır öyle bir yere götürür ki sormayın gitsin!.. 

       Avurtları çökmüş, dişleri dökülmüş, sigara dumanından saç bıyık sapsarı olmuş, belleri kamburlaşmış, sanki dizlerinde fer kalmamış gibi insanlarla karşılaşırım. Ve kesin kanaatim, bu adam, kendini bu kadar duman altı etmeseydi, bu duruma düşmezdi, sonucuna ulaşırım. 

     Bir kere, bazen bizim eve misafir gelir hem de tiryaki bir misafir. Oturulan odada içmese bile, müsaade alarak dışarıda, holde vesair yerlerde merakını giderir.. Ama, gelin görün ki, sigaraya karşı olan nefretim, buğuzum, allerjim sebebiyle, sigaranın kokusunu taa dip köşede bile hisseder, tiksinirim.

     "( Ey insan!) Yakınlık sahiplerine hakkını ver; düşküne ve yolda kalmışa da... Fakat sakın ola ki ( elinde avucunda olanı) amaçsız bir biçimde seçip savurma!" ( İsra sûresi, âyet 26( 

     " Çünkü amaçsızca saçıp savuranlar, ( çok geçmeden) Şeytanın kardeşleri olup çıkarlar! Zira Şeytan Rabbine karşı pek nankör idi." ( İsra sûresi, âyet 27 ) 

        Sigara içmek  veya "tiryakiylim "diyerek inatlaşma, " terkedemem" diyerek kendi kuruntusuna, bencilliğine kılıf bulma israf ve savurganlığın, günah sektörünü doğuran, yaşatan en büyük amil olduğu gerçeğini her aklı başında insanın düşünmesi, idrak etmesi lazımdır.

     Çocukların, aile bireylerinin rızıklarını duman altı etmek, yazık, günah değil midir? Vallahi, billahi " terkedemiyorum" sözü kuru, yalan, irade dışı bir söylemdir. Sigaranın mazisine bakar isek, ABD'nin keşfi ile dünyaya dal budak salmış bir ahtapot, bir öldürücü engerektir.. 

      Tiryakilerin, yapacakları en önemli bir üzerlerine düşen görev bulunmaktadır. Fakir, fukaranın rızkını duman altı etmemek, kendi çocuklarının yiyeceklerini, giyeceklerinin bedelini havaya havaya savurmamaktır. 

      Netice olarak;

      Türkiye Cumhuriyeti devletinin; bu konuda daha etkin, tesirli, önleyici yaptırımlar alması tarihi, dini bir fırsat olacaktır. Ülkemizde, bu konuda söz sahibi bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı, mes'eleyi israflıktan, kerahatten kurtarıp, üstüne basa basa " Haram"dır fetvasının üzerinde durması, kurumun onur ve şerefini,izzetini artıracak bir fetva olacaktır.

      Bir kere, yine memleketimizde " Milli piyango" diye bir kumar mekanizması, insanları harama teşvik eden  bir çirkin müessese bulunmaktadır. Milli kelimesi bu kurumun önünde bulunması hakikaten bizleri üzmektedir. Tıpkı bunun gibi,

     Sigara satan büfelere, bakkallara, marketlere tüm satış reyonlarına bir kıstas, bir düzenleme getirme en büyük arzumuzdur. Çünkü, yetişen neslimizin hayatını, ömürlerine tehdit eden, sağlık ve sıhhatlarını tırmık tırmık tırmıklayan sigara illetinin bir an önce önüne geçilmelidir.

     Batı  ülkeleri marketlerinde, sigara, alkol satışlarına bir düzine tertip getirilmiştir.. Çocuk yaşlarda bulunan bir birey, marketlerden sigara, alköl alamaz, farkına varılırsa o çocuğun " kimlik soruşturması" yapılmaktadır. Hal böyle iken,

       Bizim ülkemize ne oluyor ki, inadına inadına sigara reklamı yapılmakta, bir kısım öğüt verici din çevreleri de " kerahattir" aldatmacası ile, kitlelerin uyuşmasına, uyuşturulmasına zemin hazırlamaktadır. 2020 yaz tatililmde, bir saygın hafızın ağzında püfül püfül sigara içmesini görmem, beni derinden sarsmış, hemen yanından selam bile vermeden uzaklaşmışımdır. 

     Rabbimiz!.. Milletimize, neyin helal, nelerin haram olduğunu idrak etmesi duasıyla.. Selam ve dua ile...

     Şerafettin Özdemir

Facebook Yorum

Yorum Yazın