86 yıllık hasret sona erdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı. Müminlerin Ayasofya’ya, Ayasofya’nın da müminlere olan hasreti sona erdi

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığınca cuma namazı öncesi Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde dua programı düzenlendi.

86 yıl aradan sonra kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde sabah saatlerinde başlayan ve cuma namazına kadar devam eden programda, tekbirler getirildi, Kur’an-ı Kerim tilavet edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da programda Kur'an-ı Kerim okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha Suresi’ni ve Bakara Suresi’nin ilk 5 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, okuduğu duada, “Ya Rabb, bugün 86 yıldır büyük bir hasretle beklediğimiz Ayasofyamızın ibadete açılmasının sevincini yaşıyoruz. İlahi, bu sevinci gönüllerimizde ve ülkemizde daim eyle. Bir daha bu ulu mabedi mahzun ve milletimizi de burada ibadet etmekten mahrum eyleme Allah'ım” ifadelerini kullandı.

Okunan hatimlerin ve surelerin duasını yapan Başkan Erbaş, duasında şu ifadelere yer verdi:

“Bundan 567 sene evvel İstanbul'u fetheden, Ayasofya'yı Ayasofya Camii haline getiren başta cennet mekan İstanbul’un Fatih'i Fatih Sultan Mehmet Han olmak üzere Akşemsettin Hazretlerinin ve fethe katılan bütün askerlerimizin, şehitlerimizin, gazilerimizin ruhlarına hediye eyledik, kabul eyle Allah'ım. O günden bugüne Ayasofya Camii’nde hizmet eden imamından müezzinine, ulemadan ders veren bütün hocalarımıza, hepsinin ruhlarına hediye eyledik, kabul eyle Allah’ım. Ya Rabb, bu caminin bu hale gelmesine vesile olan Mimar Sinan Hazretlerinin ve tüm mimarların ruhlarına hediye eyledik, vasıl eyle Allah’ım. Ya Rabbel alemin, bugün Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasına katkı sağlayan, ibadete açılmasına vesile olan başta zat-ı devletleri Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm devlet büyüklerimizin, emeği geçen herkesin bütün geçmişlerinin ruhlarına hediye eyledik, sen kabul eyle Allah'ım.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ilelebet, kıyamete kadar ibadete açık olmasını nasip eyle Allah’ım. Ya Rabb, bugün 86 yıldır büyük bir hasretle beklediğimiz Ayasofyamızın ibadete açılmasının sevincini yaşıyoruz. İlahi, bu sevinci gönüllerimizde ve ülkemizde daim eyle. Bir daha bu ulu mabedi mahzun ve milletimizi de burada ibadet etmekten mahrum eyleme Allah’ım.

Ya Rabb! Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin derununda taşıdığı manaları yeryüzüne egemen kılmak için büyük bir inanç, heyecan ve özveriyle çalışmayı bizlere nasip eyle Allah'ım.

Bizleri nimet verdiğin ve aziz kıldığın kullarından eyle Allah’ım. Bizleri zalim olmaktan da mazlum olmaktan da muhafaza eyle, zalimin karşısında mazlumun yanında olanlardan, iyiliği emredip kötülüğü nehyedenlerden, hakkın tarafını tutanlardan, adalet, ahlak ve merhamete çağıranlardan eyle Allah’ım.

Ya Rabb! Asırlardır yüce dinimiz İslam’ın yolunda insanlığa hizmet etmiş, çaresizlerin umudu, mazlumların sığınağı, kimsesizlerin hamisi olan aziz milletimizi ilelebet payidar eyle, izzet ve kudretini daim eyle Allah’ım.

Ya Rabb! Huzur ve kardeşliğimizi bozacak her türlü dâhili ve harici düşmanlardan milletimizi, memleketimizi, ordumuzu, yurdumuzu, âlem-i İslam’ı halâs ve emin eyle Allah’ım.

Ezan dinmesin, bayrak inmesin, vatan bölünmesin, namusumuz çiğnenmesin diye en aziz varlıklarını bu yüce değerler uğruna feda eden, Bedir’den Malazgirt’e, Çanakkale’den İstiklal Harbine, 15 Temmuz’dan bugüne bütün şehitlerimize rahmet eyle Allah’ım. Gazilerimize sağlıklı, hayırlı ömürler nasip eyle; vefat etmiş olanlara rahmet eyle Allah’ım.

Ya Rabb! Milletimizin birlik ve beraberliği, ülkemizin refah ve huzuru, insanlığın barış ve selameti için çalışan devlet büyüklerimize ve güvenlik güçlerimize yardım eyle, onları her türlü tehlike ve tuzaklardan muhafaza eyle Allah’ım.

Ya Rab! Dünyanın değişik bölgelerinde zulme ve katliamlara maruz kalan, ülkeleri işgal edilen, camileri, haneleri harap edilen, hakları hukukları ihlal edilen bütün kardeşlerimize yardım eyle, bizleri de onlara yardımcı eyle Allah’ım.

Ya Rab! Bizi yeryüzünde imar ve ıslah için çalışan, marufu emreden, münkerden nehy eden hayırlı ümmet eyle Allah’ım.

Bizi Kur’an’ın ziynetiyle ziynetlendir, Kur’an’ın şerefiyle şereflendir Allah’ım. Nesillerimizi Kur’an’ın yolunda yaşayanlardan eyle Allah’ım. Cennet vatanımızda Kur’an sadâlarını daim eyle Allah’ım."

Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, 86 yıl sonra kılınan ilk namazda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yanı sıra çok sayıda Müslüman saf tuttu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kadınlar için ayrılan bölümde namazını eda etti.

Alanlar cuma namazı vaktinden önce doldu

Cuma namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılmak isteyen, İstanbul'un yanı sıra başka kentlerden ve yurt dışından gelenler, sabah erken saatlerden itibaren 11 yerde kurulan güvenlik noktalarından Ayasofya Meydanı'na alındı. Giriş noktalarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı.

İl dışından otobüsle gelen vatandaşlar, kendileri için park yeri olarak tahsis edilen Yenikapı Etkinlik Alanı'ndan İETT otobüsleriyle Çatladıkapı'ya kadar ücretsiz taşındı. Vatandaşlar buradan yürüyerek namaz kılınacak alanlara ulaştı.

Namaz için belirlenen alanlar cuma namazı vaktinden önce doldu. Vatandaşlara seccade, dezenfektan ve su dağıtıldı. Mobil araçlar üzerine kurulan dev ekranlarla arka saflarda yer alan kişilerin alanı görmesi sağlandı.

21 bin polis görev yaptı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı dolayısıyla 21 bin polis görev yaparken, bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolması nedeniyle misafir girişleri durduruldu.

Ayasofya Meydanı'nın dolmasının ardından otobüs servislerinin durdurulmasıyla cuma namazını kılmak isteyenler Yenikapı Etkinlik Alanı'na yönlendirildi. Cuma namazı sonrası Ayasofya'yı görmek isteyenler için tekrar seferlerin başlayacağı duyuruldu.

Girişlerin kapatılması sonrası vatandaşlar çevredeki camilere yöneldi. Camilerde yer bulamayanlar, evlerinden getirdikleri seccadeleri cami çevrelerinde bulundukları yere sererek, cuma namazını kıldı.

Vatandaşlar, Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde de yoğunluk oluşturdu.

Açılış etkinliği televizyon kanallarının yanı sıra sosyal medya platformları üzerinden de canlı yayımlandı. Program, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel sosyal medya hesaplarından ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi adına açılan resmi Twitter hesabından da izlendi.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Diyanet


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MBSTS Sorunu ÇözülmelidirÖnceki Haber

MBSTS Sorunu Çözülmelidir

Erbaş, yeniden ibadete açılan Ayasofya Cami-inde ilk hutbeyi irad ettiSonraki Haber

Erbaş, yeniden ibadete açılan Ayasofya C...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!