Diyanet'ten "Yol Giderleri" Hakkında Açıklama!
Diyanet İşleri Başkanlığı, personelin yol giderleri hakkında açıklama gereği duydu. İşte o açıklama;
İlgi yazı ile; Başkanlığımızca cezaevleri, hastaneler, amatemler, sosyal hizmet kurumları, gençlik kampları, gençlik merkezleri ve Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda dini rehberlik ve manevi destek hizmetleri sunulduğu, bu kapsamda; İslam dininin inanç, ibadet, ve ahlak esasları ekseninde muhatap kitlenin milli ve manevi değerlere bağlı bir şekilde yetişmelerine katkı sağlandığı, Kur'an eğitim ve öğretimi yapıldığı, konferans, seminer, panel, kurs ve sosyal ve kültürel etkinliklerin (vb.) düzenlendiği, söz konusu hizmetlerin sunulmasında geçici olarak görevlendirilen Müftülük personelinin yaptıkları yol masrafının ödenip ödenmeyeceği hususunda müftülüklerde tereddüt hasıl olduğu belirtilerek, uygulama birliği açısından konu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 28 inci maddesinde; "Memuriyet mahalli içinde taşıt ile gidilmesi gereken bir yere görev ile gönderilenlerin yol masrafı mutat olan taşıt aracına göre yapılacak gerçek masraf üzerinden verilir." hükmü yer almaktadır. Ancak harcırah, kişinin asıl görev yerinde iken yaptığı masrafın dışında bir masrafı geçici görev nedeniyle yaptığında hak edilen bir ödeme türüdür. Yani ilgili personel, asıl görev yerine giderken de bir vasıtaya binerek ve aynı ücreti ödeyerek gidiyorsa hakediş oluşmayacak, aksi durumda yani asıl görev yeri yürüme mesafesinde olup günlük mesaiye giderken yol masrafı olmuyorsa geçici görev nedeniyle yaptığı yol masrafı ödenebilecektir.
Buna göre; ilgili personel, asıl görevli olduğu dönemde yol masrafı yapmadan görev yerine gelip gidiyorken, geçici görev yerine taşıt ile gitmesi gerekiyorsa (halkın o bölgede genel olarak toplu taşıma kullanmayı âdet haline getirdiği mesafeye) mutat seyahat aracı (şehir içi dolmuş, belediye/halk otobüsü, metro/tramway) ücretinin ödenebileceği, mütalaa edilmiştir.
Başkanlığımız çalışma alanları her geçen gün çeşitlenmekte ve hizmetlerimiz önemli ivme kazanmaktadır. Hastaneler, ceza infaz kurumları, kredi ve yurtlar kurumu yurtları, sosyal hizmet kurumları ve daha pek çok alanda yürütülen dini rehberlik ve manevi destek hizmetleri kurumlarla yapılan işbirlikleri neticesinde mühim aşamalar kaydetmektedir.
Söz konusu hizmetler yürütülürken ortaya çıkan yeni durumlar karşısında müftülüklerimiz farklı tasarruflar ortaya koyabilmektedirler. Sözgelimi aslî görev yerinden, yol ücreti ödeyerek gidilebilecek farklı bir yere görevlendirilen personelin yol masraflarının ödenmesi hususu farklı uygulamalara sebebiyet vermektedir.
Gerek usul birliğini sağlama gerekse ilgili personelin mağdur olmaması için Başkanlığımız tarafından mezkur alanlarda görevlendirilen vaiz, imam-hatip, Kur'an kursu öğreticisi gibi farklı unvanlardaki personelin yol giderlerinin ödenmesi gerektiği hususu Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın ekte yer alan mütalaasında açık bir şekilde ifade edilmektedir.
Bu bağlamda dini rehberlik ve manevi destek hizmeti sunmak üzere ilgili kurumlarda görevlendirilen personel, asıl görevli olduğu yerde yol masrafı yapmadan görev yerine gelip gidiyorken, geçici görev yerine taşıt ile gitmesi gerekiyorsa (halkın o bölgede genel olarak toplu taşıma kullanmayı âdet haline getirdiği mesafeye) mutat seyahat aracı (dolmuş, belediye/halk otobüsü, metro vb.) ücretlerinin ödenmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın