HUZUR-ROTASYON-HUZURSUZLUK

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
29 Mayıs 2014 tarihinde Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’ e Sendikamızın Genel Başkanı Hazım Zeki SERGİ ve Yönetim Kurulu olarak bir ziyarette bulunmuştuk.29 Mayıs 2014 tarihin

29 Mayıs 2014 tarihinde Diyanet İşleri Başkanımız Prof.

Dr. Mehmet GÖRMEZ’ e Sendikamızın Genel Başkanı Hazım Zeki SERGİ ve Yönetim Kurulu olarak bir ziyarette bulunmuştuk.29 Mayıs 2014 tarihinde Diyanet İşleri Başkanımız Prof.

Dr. Mehmet GÖRMEZ’ e Sendikamızın Genel Başkanı Hazım Zeki SERGİ ve Yönetim Kurulu olarak bir ziyarette bulunmuştuk.Ziyarette Sayın Diyanet İşleri Başkanımızla birçok konuyu görüşme ve değerlendirme fırsatının yanında Sendikal faaliyetler ve Çalışma hayatında karşılaşılan sıkıntılar ve çözüm önerileri ile Kurum çalışanlarını yakından ilgilendiren görüş öneri ve tespitlerin yer aldığı 11 sayfalık bir dosyayı kendisine sunmuştuk.

Daha sonra bu sunulan dosya ve içeriği sendikamızın İnternet sitesinde Diyanet çalışanlarının ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Ayrıca sunulan dosyanın bazı bölümleri çeşitli basın yayın organlarında yer almıştır.Türk Diyanet Vakıf Sen Sendikası olarak öncelikle Başkanlığımızın yönetimi ve çalışma esasları ile ilgili düzenlenen mevzuat yönetmelik ve esasların siyasiler ve dışarıdan yapılan dayatmalar ile değil, bu kuruma emek vermiş yönetici, müftü, din görevlisi,ve STK’ların tecrübelerinin ve görüşlerinin alınarak düzenlenmesi daha faydalı olacak ve etkin hizmet yapılmasına sebep olacaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığının, her defasında istişare etmeden, kurum çalışanlarına danışmadan sık sık yaptığı yönetmelikler ve kişilere özel olarak yapılan Yönetmelik değişiklikleri ise Bu güzide kuruma ve yöneticilerine olan güveni derinden sarsmaktadır. Oysa Diyanet İşleri Başkanlığı çok önemli bir kurum, çalışanları ve Din Görevlileri de çok önemli görevleri yapan Allah ve Resulünün methine mazhar olmuş seçkin bir zümreyi teşkil etmektedir. Artık böyle bir Kurumun adaletli, örnek alınan, oturmuş bir mevzuat yapısına kavuşması bu kuruma hizmet eden ve gönül verenlerin beklentisidir.

Ayrıca Kurumun işleyişi ve Yönetmeliklerle ilgili sürekli değişen uygulamalar ise yapboz halini aldığı için teşkilat içinde ayrı bir huzursuzluk vermekte, değişen yönetmeliklerin hızına ne müftülerimiz nede çalışanlar yetişememektedir.Hal böyleyken Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve imza aşamasında olduğu söylenen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin yine Teşkilat mensupları ve sendikalarla paylaşılmadan, görüş ve önerileri alınmadan, toplum nezdinde olgunlaştırılmadan yürürlüğe ve uygulamaya konulmak istenmesi kesinlikle uygulamada sıkıntılara sebep olacaktır.Çünkü Rotasyon: Bir Köydeki İmam Hatibin Şehir merkezindeki Bir Camiye atama işlemi değil, veya şehir merkezindeki bir görevlinin köy camisine atanma işlemi değil, aksine yıllarca emek verip tam verimli olduğunu düşündüğünüz bir dönemde aynı konumda olan başka bir köy camisine veya şehirdeyseniz şehir camisine zorunlu olarak isteğiniz dışında yapılacak nakil işlemidir.

Diyanet İşleri Başkanımız özellikle Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yapılacak değişikliklerin kısa zaman içinde hayata geçirileceğini ve Rotasyon Uygulamasının belli kriterler doğrultusunda uygulanacağını ifade etmiştir. Sayın Başkanımızın ifadesine göre rotasyon kriterlerin de öncelikle;2014 yılında aynı yerde 25 yılını dolduran görevlileri,2015 yılında aynı yerde 20 yılını dolduran görevlileri,2016 yılında aynı yerde 15 yılını dolduran görevlileri,2017 yılında ise en az aynı yerde 10 yılını dolduran görevlileri kapsayacağı ifade edilmiştir.Türk Diyanet Vakıf Sendikası olarak öncelikle şunu belirtelim ki bu yönetmelik değişikliği önceki yapılanlarda olduğu gibi yine istişare ve paylaşımdan uzaktır.

Diyaloğa kapalı, din görevlisine sorulmadan, anket yapılmadan, faydası ve zararı çalışanlar nezdinde tartışılmadan masa başında hazırlanmış bir yönetmeliktir.Bunun için masa başında hazırlanan bu rotasyon uygulaması ne kuruma, ne vatandaşa, ne de Diyanet çalışanlarına bir katkı sağlamayacaktır. Her şeyden evvel, daha önce den tecrübe edildiği gibi uygulamada adalet tesis edilemeyecektir.

Çünkü Uygulama Müftülerin insiyatifine bırakılmaktadır. Kimsesi olmayan Din Görevlisinin nakli hemen yapılabilirken, hatırlı destekçisi olan din görevlilerine yönetmelikte bir kılıf ve mazeret bulunarak yerinde kalması sağlanacaktır.Esasında Rotasyon veya yer değişikliği ifadesi “Bugün göçebe din görevlisi istemiyoruz” diye diyanet kamuoyuna şirin görünmeye çalışan Yetkili Sendika Diyanet sen Sendikası tarafından 26 Ekim 2005 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığının resmi kayıtlarına Kurum İdari Kurullarında ‘’Şube Müdürleri ve Şeflerinde 10 yılda bir yerlerini değiştirin teklifiyle girmiştir.

Şeflerin yer değişikliği anlamına gelen Rotasyonu kendisine milli mesele yapan Diyanet İşleri Başkanlığı bu kuruma yıllarını vermiş, emekliliği gelmiş şeflerin il dışı ve il içi nakillerini yaparak yıllarca verdikleri hizmetin karşılığını cezalandırma aracı olarak kullanmış ve mahkemelerde süründürmüş tür.Bu sebeple Sendikamız şeflerin rotasyon uygulamasını Mahkemeye başvurarak iptal ettirmiş ve görev yerlerine dönmelerini sağlamıştır. Şeflerin rotasyonunda ısrar eden Diyanet, yeniden bir yönetmelik değişikliği yaparak bir önceki mahkeme kararlarına rağmen şefleri yeniden mağdur etmek için, hak hukuk tanımaz bir anlayışla mahkeme kararlarına rağmen kelime oyunlarıyla eski görev yerleri yerine, tekrar tekrar başka yerlere atamalarını sağlayarak, hem şef ve ailelerini mağdur etmiş, hem de kurumu maddi yönden zarara sokmuştur.

Bunun vebali ve Diyanet Yönetiminin ve bunu önerenler indir.Şimdi de Din Görevlileriyle ilgili Rotasyon gündeme gelmiştir. Rotasyonu gündeme getiren malum sendikadır.

Diyanet çalışanları arasında oluşturulan algıyla her şeyi kendilerinin yaptığını, kendilerinden habersiz bir şey yapılmayacağını söyleyerek kendilerini dev aynasında göstererek baskı oluşturanlar, Din Görevlilerinden tepki gelince Din Görevlilerine şirin gözükmek için göçebe din görevlisi istemiyoruz açıklamasını yaparak geri adım atmak zorunda kalmışlardır. Din Görevlisi artık vitrine oynayarak din görevlilerinin sorunlarını çözmekte yetersiz kalanları değil, Hak arama mücadelesinde çalışan üreten ve ayrıca yol gösteren Türk Diyanet Vakıf Sendikasını tercih etmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı 140 binlere varan çalışanı ile Anayasa ve kanunlarda kendisine verilen görevleri en güzel şekilde yapmaktadır.

Öncelikle 2014 yılında uygulamaya konulacağı ifade edilen rotasyonun tartışılmadan, fayda ve zararı ortaya konmadan, toplum veya cemaat nezdinde olgunlaştırılmadan, en önemlisi de din görevlisine sorulmadan, fikri alınmadan, anket yapılmadan hemen şimdi yapılsın anlayışı Diyanet çalışanı ve Din Görevlisinin çoğunluğunu rahatsız etmiştir.Değerli Diyanet Çalışanları; Din Görevlilerinin çalışma şartlarıyla ilgili bir sürü problemi varken ve bu problemler Diyanet İşleri Başkanlığından çözüm beklerken din görevlisinin önüne getirilen bu zamansız rotasyon, Diyanet çalışanlarını huzursuz etmekte, moral ve motivasyonlarının kaybolmasına sebep olmakta ve hizmetteki verimlerini düşürmektedir. Daha şimdiden söylentisi bile kamuoyunu hareketlendirmiş, görevlilerimiz rahatsız ve huzursuz olmuşlardır.

Rotasyon kapsamında 10 yılın üzerinde çalışan din görevlisi sayısının yapılan tespitlere göre 25 bin olduğu Sayın Diyanet İşleri Başkanımız tarafından bize ifade edilmiştir.Yer değişikliğinden yani rotasyondan amaçlanan verimli ve ya başarılı hizmet etmek ise; •Bu 25 bin Din Görevlisi görev yaptıkları yerlerde yatmamış, Yıllarca verimli hizmet etmek için özveriyle çalışmış, her türlü mesleki ve kurumsal sıkıntılarına rağmen mesleğini en güzel şekilde yapmaya çalışmıştır. •Kurumuna ve Cemaatine menfi bir durum yaşatmamış, problem olmamıştır.

•Din Görevlisi olarak Sorunun değil, çözümün parçası olmuştur. •Görev yaptığı yerde cami yok ise cami yapılmasına öncülük etmiştir.•Kuran Kursu yok ise, Kuran Kursu yapılmasına öncülük etmiştir.

•Öğrenci Okutmuştur.•Milletin her derdiyle sıkıntısıyla ilgilenmiştir.•Bu millete bir eser bırakmak için gece gündüz çalışarak hayrın yapılmasına vesile olmuş, Dini hayatın canlanması için kendinden feragat etmiştir.

Başarılarla dolu geçen meslek hayatın da bu görevlimiz ; •Önüne konan idari engellerden dolayı Bir defa olsun görevli olarak hacca gidememiştir.•Önüne konan idari engellerden dolayı Bir defa olsun Umreye gidememiştir.•Önüne konan idari engellerden dolayı Bir defa olsun Ramazanda veya sair zamanda yurt dışına gidememiştir.

•Yaptığı başarılı hizmetlerin karşılığında Hiç Teşekkür alamamıştır.•Yaptığı başarılı hizmetlerin karşılığında Hiç Takdirle ödüllendirilmemiş tir.•Köylerde 15-20-25 sene görev yapmasına rağmen ödüllendirilmesi gerekirken, Şehir kadroları ona hiç layık görülmemiştir.

•Köylerde tek başına ailesinden ve çocuklarından uzak yaşamak zorunda kalmasına rağmen, bu sıkıntısı ve feryadını müftüsü duymamıştır.•Haftalık ve yıllık iznini kullanmakta sıkıntı yaşarken seninde izin kullanmak hakkın denmemiştir.•Muhtar, Siyasetçi, Dernek Başkanı, Cemaat, Vatandaş görevine müdahale etmiş, ne müftü ne idareci Din Görevlisini korumuştur•İsimsiz imzasız şekilde aslı olmayan konuda şikâyet edilmiştir.

Şikâyet eden değil, Din Görevlisi cezalandırılmıştır.•Para toplanacak denmiştir, kanunsuz bir şekilde para toplattırılmış sıkıntıyı görevli yaşamıştır.Buna rağmen din görevlisi yaptığı görevin bilinciyle en güzel şekilde görevini yapmaya çalışmıştır.

Görevini yapmaktadır.Vatandaşlarımız ve Camii cemaatiyle iletişim kurmada sorunlar yaşayan görevinde başarısız, meslek heyecanını kaybetmiş olan, mesleğini ikinci planda tutan verimi düşük olan görevlilerimiz de vardır. Kanun ve Yönetmeliklere aykırı şekilde görevini yapmayan veya görevi sırasında din görevlisine yakışmayacak hal ve hareket içinde olanlar ile görevinde başarısız olanlara ise kanun ve yönetmelikte yazılı cezai müeyyideler uygulanmaktadır.

Kanaatim odur ki; yıllarca aynı yerde çok verimli bir şekilde hizmet sunan ve kendisine sosyal bir çevre edinen din görevlisini, görevinin en verimli ve etkin olduğu bir yerden alıp, aynı statüde başka bir görev yerine vermek din hizmetini olumsuz yönde etkileyecektir. Din Görevlisinin gittiği yerde yeniden sosyal bir çevre edinmesi ve görevinde tam başarılı olması kısa dönemde mümkün olmayacaktır. Rotasyon ile yapılan bu ani zorunlu değişiklik ise din görevlisine verimde motivasyonda kazandırmayacaktır.

Bir din görevlisinin bunca başarılı hizmete rağmen rotasyondan dolayı hem kendisi, hem de aile bireylerinin yaşayacağı olumsuz psikoloji Diyanet ve Yöneticiler tarafından düşünülmesi gereken önemli bir husustur.Başkanlığımız eğer Din Görevlilerinin verimini ve hizmet kalitesini artırmak, moral ve motivasyonunu yükseltmek istiyorsa, Din Görevlisinin mesleğiyle ilgili yaptığı başarılı hizmetlerine zaman zaman teşekkür etmeli, taltif ve takdir ederek kurum imkanlarıyla Hac-Umre Yurt dışı-Maaş Ödülüyle veya çocuklarına burs vererek ödüllendirmelidir. Başkanlığımız böyle ben yaptım oldu mantığını bırakıp kendisine yakışır bir yaklaşımla Din Görevlilerinin ve diğer çalışanlarının da bir üst unvanlara yükselmesini sağlayarak yer değişimini gerçekleştirirse verim ve etkinlik açısından daha fazla başarıyı elde edecektir.

Bunun için çıkarılacak olan Rotasyon uygulamasına; Aynı yerde şu kadar zaman kalan Din görevlilerinin verimi düşüyor, başarılı hizmet yapılmıyor, eğer yerlerini değiştirirsek verimi artar, başarılı olur şeklindeki kanaat ve gerekçe kesinlikle gerçekçi olmaz.Bütün kurumlarda bir rotasyon uygulaması vardır. Diyanet İşleri Başkanlığında da Kuralların ve hakkaniyetin geçerli olması, İdarecinin veya Müftünün insiyatifine bırakılmaması kaydıyla, alt yapısı Teşkilat mensuplarına sorularak oluşturulan, toplumsal mutabakatın sağlandığı, Din görevlisinin görüşünün alınarak isteği ve mazeretlerinin dikkate alındığı, tercih yaparak atanabilme hakkı tanıyan bir sistemin oluşması için yapılacak her türlü çalışmaya Türk Diyanet Vakıf Sendikası olarak destek veririz.

Aksi takdirde Türk Diyanet Vakıf Sendikası olarak; Diyanet İşleri Başkanlığınca alt yapısı oluşturulmadan, istişare edilmeden, faydası ve zararı ortaya konmadan, oldubittiye getirilerek uygulamaya konulacağı ifade edilen imza aşamasındaki bu yönetmelik değişikliğini içeren çalışma içindeki rotasyon uygulamasının, ayrıca Din Görevlisinin aleyhine olabilecek diğer uygulamaları inceledikten sonra karşı duracağımızı ve Diyanet çalışanların hakkını hukuki yollardan sonuna kadar savunacağız. 16 HAZİRAN 2014Saygılarımla.KENAN AKTÜRK DİYANET VAKIF SENGENEL BAŞKAN YARDIMCISI.

Kaynak [ Okunma Sayısı: 318 ]

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
IŞİD’in elinden kurtulan tek Türk konuştuÖnceki Haber

IŞİD’in elinden kurtulan tek Türk k...

Prof. Dr. Ramazan MUSLU'yu TanıyalımSonraki Haber

Prof. Dr. Ramazan MUSLU'yu Tanıyalım

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!