Karaman'dan Diyanet’i itibarsızlaştırmak isteyenlere bilgi notu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karaman'dan Diyanet’i itibarsızlaştırmak isteyenlere bilgi notu
İslam Hukuk Profesörü Hayrettin Karaman Yeni Şafak gazetesindeki köşesinde, her fırsatta Diyanet’i itibarsızlaştırmaya çalışanlara cevap niteliğinde ve din görevlilerine örnek teşkil edecek “Cami ve Diyanet Hizmetlerinde Hasan Paşa Örnekliği” başlıklı 2 yazı kaleme aldı.

Geçende bir video kaydı paylaşıldı, bu kayıttaki kişi Diyanet ve Din Eğitimi kurumlarında çalışan insan sayımızı abartıyor ve bunların irşad ve hizmet olarak bir şey yapmadıklarını söylüyordu. Her kurum çalışanları arasında arızalı olanlar bulunabilir, ama genel olarak bu kurumları ve görevlileri asılsız ithamlarla karalamanın gerçek durum ve iyi niyetle bir alakası yoktur.

Yıllardır bazı özel ve etkili cami hizmetlerini görüyor, zaman zaman da köşemde duyuruyorum. Bu gün tanıtacağım hizmet bir yandan Diyanet İşleri Başkanlığı ve başta Kadıköy olmak üzere ilgili müftülüklerimiz ile bir yandan da benim takdir ve takip ettiğim değerli öğrencimiz “Hasan Paşa Camii İmamı Levent Uçkan” ile ilgilidir. Daha yazımın başında bu hizmetlere imkan verdiği için Diyanet’i ve diğer görevlileri kutluyorum.

Levent’ten, organize ettiği ve katıldığı hizmetlerle ilgili bir bilgi notu rica ettim, o da lütfetti. Bu notu işi gücü Diyanet’i itibarsızlaştırmak olanlara karşı okurlarımla paylaşıyorum:

1. 2008-2012 Hasan Paşa Cami merkezli yapılan faaliyetler.

2012-2016 Kadıköy İlçe merkezli faaliyetlerin yapılandırılması.

2016-2018 İstanbul Müftülüğü Gençlik Koordinatörü sıfatıyla İl genelinde 13-29 yaş kız, erkek gençlere yönelik yapılan tüm DİB faaliyetlerinin organizesi.

2. Hasan Paşa Cami merkezli her yıl bir proje çalışıldı. Benzer özelliklerdeki 200 küsur camiyi DİB seçti ve bu cami imamlarının projelerini dinledi. Türkiye genelinde bu projelerin yaygınlaşması için 81 il ve 922 ilçede projeci imamlara tecrübe paylaşımı seminerleri yaptırıldı. Levent Uçkan da bu kapsamda 2012 den itibaren 40’tan fazla ilde DİB personeline seminerler verdi.

3. TDV öğrenci evleri (şuan 3.000 üniversite öğrencisi var. 318’i Hasan Paşa Cami çevresinde), uyuşturucu ile bağımlılıkta mücadele (Hasan Paşa’da 20 kadar günlük ilgilenilen sokak insanı ve bağımlı var.), İstanbul’da her gece 100 km hat üzerinde parklardaki sokak insanlarımıza yönelik 21.00-03.00’de 1.000 kişilik çorba dağıtan Aşhane Minübüsünün çorbası Hasan Paşa cami aşevinde üretiliyor. Boşanma öncesi pozisyondaki ailelere, dini rehberlik ve bir kez daha düşünün seansları, günümüz inanç problemleri ve kurgu sorular ile şüphe ve savrulmalar yaşayan özelde lise ve üniversite gençlerimize Çarşamba, Cumartesi günleri randevu usulüyle özel oturumlar, Kur’an kursu eğitimini bitirmiş yetişkin hanımlara yönelik kırık meal ve tefsir dersleri (5. Yıl 60 katılım, pazartesi günleri, bayan hocalar riyasetinde), öğrenci burs faaliyetleri, Kızılay başta olmak üzere kan kampanyası aşamasından düzenli kan bağışçıları ve Kızılay Camileri diye tanımlanabilecek camilerimiz. (Hasan Paşa’ da kan bağışçı listemiz 600 kişi. Ülke genelinde DİB’in %5 olan kan katkı oranını cami bazlı %25 olarak çalışıyoruz. Her yıl düzenli 3 kampanya ile)

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

4. Kamp camileri, zekat camileri, bağımlılıkla mücadele camileri, turizme yönelik ön tebliğ camileri, ihtisas camileri vb. pek çok farklı amacı merkeze alan ihtisas camileriyle ilgili sunumlar hazırlıyoruz.

5. 2012 sonrası Kadıköy’de ilçe bazlı farkındalık ve ilgi odaklama faaliyetleri yaptık. 2012 de Söğütlüçeşme alanında 14.000 m2 alanda 10 gün alanda kalarak günlük 12 saat etkinlik yaptık. Günlük 5.000 insanımızın asgari 1 saatlik alan etkinliğine katılımı sağlanan bu icrada toplam ziyaretçi sayımız 80.000 oldu. Genel proje ve organizeyi Levent Uçkan yaptı. Kadıköy’de dini etkinlikte sosyalleşme ve psiko-sosyal dönüşüm bu faaliyet ile kapıyı açtı.

6. 2013’de gece ihya ve bad-ı saba isimli bir programla Fenerbahçe maçları dışında Rasul sevgisiyle de Kadıköylülerin Altıyolda trafiği tıkayabileceğini gösterdik. 5.000 katılımlı bir teheccüt bu organizenin formuydu.

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

7. Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ilçelerimizde dini irşadın dilini çözme ve ilçe halkının katılım ve desteğini sağlamayı Rabbim nasip etti. Çevre, hayvanseverlik, sanat, bilim ve coşku faaliyetleriyle Kadıköylünün kalbi yumuşatıldı. Aşevi faaliyetlerimiz ilçe dışından taşınan muhafazakar finans ve belediye destekleriyle değil imece usulü 300 kadar küçük katkılı yerel insanımızın katkılarıyla işletiliyor. Cami faaliyetlerinde en az sayıda profesyonel var. 40 kadar kadın ve erkek gönüllü tarafından WC temizlikleri de dahil cami ihya ediliyor. Nöbet usulüyle.

8. Bu faaliyetler 2017 itibariyle İstanbul Gençlik Koordinatörü olarak görevlendirilmemi getirdi. İl genelinde 8.000 personel arasından alan gerçekliği olan ve camisinde, kursunda düzenli ders halkaları, yaz kampları, burs vb bulunan 325 arkadaşımızla il ve ilçe koordinatörlüklerini ve yönetim kurullarını oluşturduk.

9. 2018 Ocak itibariyle Heybeliada, Şile vb. alanlarda DİB’e 49 yıllığına orman arazileri tahsisledik. İzci kamp alanları ve gençlik macera parkurları vb projeler için hayırseverlere sunumlar yapma aşamasındayız. (Onlarca yıl cami, kurs, okul vb ne yönlendirdiğimiz hayırseverlerimizi bu kez kamp alanları ve macera parkurları inşaya davet edeceğiz. Burada bir zihin açılımına ihtiyaç var. Özel okullar vb için kurulan kamp alanlarında bir zorluk yaşamasak da Kuran kurslarımız, İstanbul’da depo 15.000 öğrenci, Yaz kurslarından 250.000 öğrenci, 4-6 yaşta 15.000 öğrenci, Diyanet evlerinde 1.000 öğrenci vb rakamlarla bu kamp alanlarına ihtiyaç var.

Belediyeler ve gençlik bakanlığı imkanları yetersiz. Alabildiğimiz yüzdeler de. Heybeliada senatoryum binaları ve 300 dönüm arazi DİB’e 1 ay önce verildi. Bu ilk kurulumda devlet projesine ihtiyacımız var. İsraf etmediğimizi göstererek diğer kamplarımızda kendi hayırseverlerimizi yeterli olur.

(Bir yazıya sığmayan hizmetler gönlümüzde ümit çiçeklerinin açılmasına sebep oldu.)

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

---------------

Cami ve Diyanet Hizmetlerinde Hasan Paşa Örnekliği (2)

Levent Uçkan Hoca’yı okumaya devam ediyoruz:

10. Şimdiye kadar gerçekleşen projelerin tamamında çalışma ahlakımız şu şekilde oldu: Hedef koyma ancak yapamama durumunda istifa mektubunu yanımızda taşıma.

Rabbim mahcup etmedi. 2018’de ocak ve şubat aylarında ada seferlerinin yapılamadığı 3 gün dışında 3 ayda Heybeliada Kızılay Gençlik Kamplarını kullanarak 5.000 lise ve üniversite gencini günlük ve yatılı programlarda ada kültür gezilerini organize etme sözümüz gerçekleşti. Bu tür çalışmalar gençlik koordinatörlüğünün faaliyet alanlarını genişletmesine yol açtı ve pek çok güzel faaliyetin icra edilebileceğinin ispatı oldu.

11. Şu an İstanbul Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü olarak Türkiye genelinde nicel ve nitel en etkin gençlik teşkilatı olma iddiasının fotoğraflarını kamuoyuyla paylaşmaya çalışıyoruz. 300 ü aşkın DİB personelinden oluşan koordinatörlüğümüz, haftalık istişarelerle toplanıyor. 39 ilçede yapılanmış durumda. Bu yapılanma, genelde etrafında gençlik çalışmaları bulunan hocalarımızın gayretleriyle oluşuyor. 10-20-50-100 genci yetiştirmiş ve yıllanmış cami çalışmaları. Cami şemsiyesi ve ümmet dilini konuşan öbekler bunlar…

12. İstanbul Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü Yönetim Kurulu ve 200 kadar hocamızın katkılarıyla 1 Ocak 2019’da Fatih Camii’nde koordinatörlüğün doğum faaliyetini organize ettik. 1 hafta gibi kısacık bir vakitte organize edilen bu faaliyeti şöyle özetleyebilirim:

- “Gençler Fetih Ruhuyla Fatih Caminde Buluşuyor” 1 Ocak 4.53 vurgusuyla yola çıkıldı.

- İlçe müftülükleri gençlik koordinatörlüklerimizin birebir araç kaldırması ve disipline getirdikleri 30 yaş altı genç sayısı yaklaşık 10.000 idi.

- Basılı ilan ve billboard kullanılmadan telefon rehberlerimiz ve İstanbul Müftülüğü gençlik koordinatörlüğünün özel gayretleri dışında ilanlama yapılmamasına rağmen katılım Teheccüd esnasında 22.000, 03…08:00 arasında cami avlusuna giren insan sayısı 46.000 olarak tespit edildi.

- Son yüzyıl içindeki yüksek katılımlı cenaze namazları, sabah namazı buluşmaları vb. içinde anlamlı katılımlardan biriydi.

- Gelenler 2 derece sıcaklıkta saat 05.30’da Fatih Camii avlusunda saf tuttu. Paltolar yere serildi ve ceketlerle 30 dk teheccüd kılındı. Cami içinde izdiham vardı. Bu fotoğrafın ülkemiz dini coşkusuna katkısı büyük olacak ümidindeyiz.

- Bu faaliyet belli semboller üzerine yapılandırıldı: Koordinatörlük, Gençlik Çalışmalarıyla ilgili icazetini-desturunu, DİB’e verilen mer’î mevzuattan, Vahyin referanslarından, , halkın yoğun desteğinden aldığı gibi Şehrin Fatihinin türbesi başında Fatih Sultan Muhammed Han’ın manevi huzurunda da talep etmekteydi.

- 39 Hatim Halkası: İlçeleri temsilen kuruldu. Kur’an-ı Kerim’in tilavetine, ezberine, tefekkürüne, hayata tatbikine, amele ihlasla indirilmesine … yani her yönüne talip dengeli bir İslam genci ve “vasat ümmet” vurgusu yapıldı. Ne hatimlere boğulmuş bir dindarlık ne mealciliğin sığlığına terk edilmiş bir savruluşa gençlerimizi kaptırmama niyeti önemliydi.

- Buhari Hatmi: Medeniyetimizde var olan “Buhari hatmi” icrası yapıldı. Tüm güncel polemiklere rağmen ümmetin bu şer’ kaynaktan vazgeçmeyeceği ihsas ettirildi.

- Cehri Zikir: Yaklaşık 10 yıldır gerçekleştirilen sabah namazı buluşmaları tesbihat uygulamalarıyla yapılmakta. Dergâhlardaki zikri, Selatin bir camiye taşımanın ve on binlerin huzurunda doğal olarak nasıl yapılacağının icrası gerçekleşti. Merdiven altına ve hiyerarşik kontrole kapalı bir uygulama, 100 yıl sonra şeffaf bir cami programında ortaya konuldu.

Mescid-i Aksâ İmamının Katılımı: Bazen gönlümüzde gizli tuttuk, bazen gözyaşımızda, bazen duamızda Rabbimize ısmarladık ama Ümmet Coğrafyasını asla unutmadık.

Sonuç Yerine: Muhterem Hocam; Diyanet için kafa yoran, istişare eden cami ve kurs görevlilerimiz var. Ülke genelinde yazıştığımız imamlarımız var. İstanbul Din Görevlileri Derneği vb. proje bazlı ve aktif din hizmeti için dayanışan destek kurumlarımız var. Önlerine proje ve hedef konduğunda yorulmadan, usanmadan hayrî hizmetlere koşan cami cemaatlerimiz var. Diyanetin ve dini irşadın önünü açmaya gece gündüz koşturan müftülerimiz ve merkezde hizmet üreten büyüklerimiz var. Bu “var”lar içinde üretmeyi bizlere lütfeden Rabbimize hamdolsun.

Gençlik koordinatörlüklerindeki personelimizle, Diyanet İşleri Başkanlığındaki yetkili hocalarımıza, akademya çevrelerine sunumlar yapıyoruz. Dosyalarımız onlarca çözüm önerisiyle dolu. Çalışmalarımız kağıt üstü projeler olmamasıyla farklı. Camilerimizi yeni projelerin toplumun yeniden dirilişinin alanı olarak yapılandırmak istiyoruz. Büro tarzı görevlendirmeleri cami imamlıklarımızı terk etmeden yapmayı önemli bir fark olarak koruyoruz. Teorilerin alanda bizzat icracıları olarak projelere çocuklarımız gibi bakıyoruz. Çocuklarımız ümmetin ihtiyaç duyduğu her alanda gelişmeye büyümeye devam ediyor. Velhasıl Diyanet İşleri Başkanlığımız her kademedeki personeliyle kendine verilen yetkiler çerçevesinde koşmaya devam ediyor. Kim bilir belki bu çalışmalar, yakın bir gelecekte kendi adını eski geleneklerde olduğu gibi kahramanlıklarıyla ve gayretleriyle alacak… Çok beklemeden görme duasıyla…

Büyüklerin değişiyle sözü noktalayalım. Üretilen tüm güzellikler cemaatinden, imamına, müftüsüne, DİB personeline bu güzelliklere gönül verenlerin; eksiklikler, hatalar ve aksamalar da bizlerindir. (Levent Uçkan, Hasan Paşa Camii İmam-Hatibi).

 

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Temel Aile Bilinci Eğitimleri” başlıyorÖnceki Haber

“Temel Aile Bilinci Eğitimleri” başlıyor

İlçe Müftülüğü Atamalarıyla İlgili DuyuruSonraki Haber

İlçe Müftülüğü Atamalarıyla İlgili Duyur...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!