Modanız batsın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Kapitalizm muhafazakâr değerleri de alt üst etti. Tesettür ve “Müslüman Kadın” imajı podyuma çıkarılıyor. İlk “Uluslararası Muhafazakâr Moda Organizasyonu”nun biletleri şimdiden bitti.

DiniHaberler.com.tr:     Tesettürlü mankenlerin podyumda ‘muhafazakâr değerleri’ sergileyeceği İstanbul Modest Fashion Week büyük tepki çekti. Vahdet; dindar aydın, yazar ve ilahiyatçılara ‘Ne iş?’ diye sordu.

Mehmet Ali AY

BELİRGİN bir zenginleşmeyle beraber kapitalizmin “nimetlerinden” fazlasıyla faydalanmaya başlayan muhafazakârlar şimdi de ilk uluslararası moda haftasıyla gündemde. Sabah ve TGRT’nin medya sponsoru olduğu, İstanbul Haydarpaşa Garı’nda 13-14 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek organizasyonda tesettür firmaları, moda evleri ve tasarımcılar boy gösterecek. Ünlü ve pahalı markaların baş köşeyi tutacağı ‘Muhafazakâr Moda Defilesine’ binlerce katılım olması bekleniyor. Organizasyon kapsamında ayrıca “Dünya Modasını Buluşturan Ülke: Türkiye” isimli bir panel de düzenlenecek. 

TESETTÜR PODYUMU ÇIKIYOR

İstanbul Modest Fashion Week’e sayılı günler kala tanıtımlarda kullanılan manken fotoğrafları dikkat çekici. Özellikle muhafazakâr kadınların hedef alındığı poster ve reklamlarda, tüm muhafazakâr kadınlar adeta ‘tesettür panayırı’na davet ediliyor. Organizasyonun defile bölümünde yerli ve yabancı çok sayıda model, sahnede ‘sözde muhafazakâr’ kıyafetler eşliğinde yürüyecek. Ancak tesettürlü mankenlerin podyumda kıyafetleriyle birlikte ‘başörtülü’ kadın imajını da sergileyecek olması büyük tepki çekiyor. Dindar aydınlar organizasyonun bir an önce engellenmesi gerektiğini vurguluyor. 

BİLETLER KAPIŞ KAPIŞ GİTTİ

Moda defilesine ilgi büyük. 25 ve 50 TL’den satışa çıkarılan biletlerin neredeyse tamamına yakını tükendi. Katılacak kişi sayısı binlerle ifade ediliyor. Sponsor, organizatör, davetli ve tasarımcılar arasında dikkat çeken ünlü firma ve isimler de var. Lükse ve tüketim israfına da kapı aralayan, İslami hassasiyetleri hiçe sayan bu moda defilesine gösterilen büyük ilgi muhafazakâr çevrelere “Nereden nereye” dedirtti.

bb-006.jpg

İSLAM’I KAPİTALİZME ALET EDİYORLAR

Başkent Kadın Platformu Başkanı Berrin Sönmez: Mevcut kapitalizmin tüketim anlayışı. Bu organizasyon ile İslam’ın kapitalizmin aracına dönüştürülmesine hizmet ediyorlar. İlla ki bunu yapan varlıklı kesimler vardır. Ama bu durdurulabilecek bir şey mi onu da bilmiyorum.

berrin.jpg

HEDEF KAPİTALİST TOPLUM

İlahiyatçı Prof. Dr. İlhami Güler: Moda tüketim aparatıdır. Tesettür ise özü itibariyle iffetin bir uzantısıdır. Yapılmak istenen kapitalist tüketim toplumunun kalıplarını adapte etmektir. Tesettürün tarz haline gelmesi sonradan görmeliktir. Tesettürün esas amacıyla örtüştüğü kanaatinde değilim.

ilhami.jpg

BU ORGANİZASYONU DİNİMİZ ONAYLAMAZ

Din Görevlileri Birliği Derneği Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım: Bu tip uygulamalar insanımızı daha fazla liberalleştirme operasyonlarıdır. Bunlardan sakınmak gerekir. Dini hayatın içini boşaltıp sadece şekilden ibaret bir tesettür anlamına gelen ibadet olmayan bir örtünme. Güzel görünme örtünmesi. Bunu dinimiz onaylamaz.

muhittin.jpg

TESETTÜRLÜ KADIN  SAYISI AZALIYOR

Erbakan Vakfı Başkan Yardımcısı Yaşar Birgül: Moda dediğimiz şey git gide tesettürün içini boşaltıyor. Bayanlar için yapılan moda defilelerinde kadın bedeninin ortaya konulması söz konusu. Başını kapatıp komple tesettür giyse de ruh gibi geziyor. Sırf para için bedenini orada kullandırtıyor. İslam’ın manasını boşaltıyor. Tarz için değil Allah’ın farzları için varız. 28 Şubat’tan önce verdiğimiz başörtüsü mücadelesinde meydanlarda polisle karşı karşıya geliyorduk, bir davamız vardı. O zamanki tesettür anlayışı çok sağlamdı. Bugün için tesettür bu manayla yasaklansın, çoğu insan meydanlara çıkmaz. Tesettür örtünmekten çok süslenmeye yönelik bir araç haline geldi. Türkiye’de tesettürlü kadın sayısı azalıyor. 

yasar.jpg

TESETTÜR ANLAYIŞIMIZ DEĞİŞİYOR

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu Sözcülerinden Soner Kartal: Son yıllarda maalesef bir savrulma yaşanıyor. İslam’da hicap, örtü ayetlerle sabittir. Müslümanların nasıl bir örtü kullanacağı tarih boyunca bellidir. Özetle, Batı elimizden Kur’an-ı alamadığı için bizleri yozlaştırmaya çalışıyor. Bu kapsamda moda haftaları, defileler, tasarım gibi şeyler yaparak bu tesettür hicap anlayışımızı maalesef değiştiriyor. Buna da alet olan samimi Müslümanlar var maalesef üzülerek söylüyorum. Kur’an’da geçen hicap ayetlerine göre hareket etmemiz lazım. Nasıl örtüneceğimiz orada bellidir. Batının yaptığı bu tahribe Müslümanlar da düşüyor. Olmaması gerekir. Kesinlikle muhafazakâr moda haftasının engellenmesi lazım.

soner.jpg

İSLAMİ HASSASİYET SÖZ KONUSU DEĞİL

Gazeteci Yazar Cihan Aktaş: Program anladığım kadarıyla “muhafazakâr” sıfatıyla sunuluyor. Dolayısıyla İslami hassasiyetlerin ilk planda hesaba katılması kesinlikle söz konusu olamaz, buna karşılık elbette Müslüman, İslami duyarlık sahibi kesimleri de tüketici olarak hedef alıyor. Kendi zevk ve renklerine sahip olamayanlar ne yazık ki tüketime açık zaaflarıyla moda imparatorluğunun tâbileri haline geliyor. Kuşkusuz modanın nüfuz alanı sadece giyim kuşamla sınırlı değil. Piyasa, reklam ve moda etkisindeki sanat kendi zevkleri konusunda kararsız kitleleri seyirci olarak “orada olmak”la yetinmeye ve teselli bulmaya razı ediyor. Lüks tüketimin özendirilmesi karşısında nasıl bir bilinç geliştirmemiz gerektiği öylesine önemli ki...

cihan-001.jpg

MUHAFAZAKÂR MODAYI DUYMAMIŞTIM

Yazar Sibel Eraslan: Tesettür; örtünmek, kaçınmak, mahcubiyet anlamlarını çağrıştırır. Defiledeyse tam aksine gösterme, öne çıkma, sergileme var... Bir ürünü, bir eşyayı pazarlayabilirsiniz ama tesettürün başka bir şey olduğunu unutmayın. Muhafazakâr moda haftasını hiç duymamıştım şimdiye kadar. Buradaki terslik de moda ve muhafazakârlık arasında sırıtıyor. Muhafazakârlık gelenekçilik demek, moda ise geleneğin kesintiye uğraması anlamıyla modern bir tez... Düşünülmeden kotarılmış bir işe benziyor.

siber.jpg

İSLAM’A UYGUN BİR DURUM DEĞİL

Eski Bakan Oğuzhan Asiltürk: Bu mankenlerin kıyafetleri İslam’ın tesettür kıyafetleri değil. İslam’ın tesettürü kadının vücudunu gizlemektir. Yoksa vücutlarını ortaya çıkaracak şekilde, örtülü çıplaklık şeklinde değil. İslam’daki tesettür kadının vücudunun hissedilmesinin gizlenmesidir. İslam’a uygun bir durum değil. O mankenler İslami tesettürle çıksalar, sokakta da gezdikleri için onun bir mahsuru yok. Tam tersine tesettürü gösterirler. Hâlbuki o mankenler İslam’ın tesettürü ile değil bütün vücut hatlarını gösterecek şekilde giyinecek, bir tek başları örtülü olacak. Bu İslam’a uymaz. Onlar da böyle yapacakları için, bu uygulamanın bir faydası yok.

oguzhan.jpg

İSLAM’A AYKIRI İŞ YAPIYORLAR

Araştırmacı Yazar Emine Şenlikoğlu: Tesettürün ölçüsü var. Dini kıyafetler, İslam’a uygun kıyafetler diye böyle bir pazarlamaya kalkışılması İslam’a aykırı iş yapılıyor demektir. Bunlar İslam’ı kullanarak kendilerine kalpazanca bir pazar yapıyorlar. Tesettür dediğin, bol olmalı, topuğa kadar uzun ve içi göstermeyen kumaştan yapılmalıdır. Tesettür ölçüsü budur ve buna uygun olmalıdır.

emine.jpg

TESETTÜR İSTİSMAR EDİLİYOR

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Akkiraz: Bugün her şey istismar edildiği gibi İslam’ın emrettiği tesettür de maalesef uluslararası sermayenin ticari faaliyeti olarak bir istismar konusu haline dönüştü. “Siz birçok kadınları görürsünüz gerçekte giyiniklerdir, tesettüre bürünmüşlerdir ama fiiliyatta çıplaklardır” Hadis-i Şerifi istikametinde olaya bakacak olursak, bu meseleler bir sulandırma ve toplumu çökertme kanalı olarak kullanılıyor. İktidarı da uyarıyoruz. Neticede bu tür istismara yol açan girişimlerin önü alınmazsa toplum çürür. Bu gibi moda haftaları, defileler milletin manevi varlığını istismar ediyor.

ismail.jpg

TUTARSIZLIK VE AHLAK SORUNU

Yazar, Şair, Müzisyen Selçuk Küpçük: “Moda” meselesinin de içinde olduğu modernizm eleştirisine yönelik İslamcı birikimin 80’lerden 2000’lere kadar yeterli külliyatı mevcut. Bir bakıma İslamcılık kendi varoluşsal gerekliliğini bu tür meselelerden hareketle modernizm karşıtlığı üzerine kurguladı. 90’lardaki İslamcı dergileri okuyun. Tatil, sigorta, banka, site tipi mimariden moda kavramına kadar her şeyi yüksek perdeden eleştiren sayısız makale çıkar karşımıza. Sanki bunların hiçbiri yazılıp, tartışılmamış; vakıf, cemaat evlerinde kuşaklar bu verili akılla pedagojik tedrisattan geçirilmemiş gibi kimse konuşmuyor. Üniversite tahsili sırasında bu yurt ve vakıflarda barınıp Turgut Cansever okuyan mimar, inşaat mühendisi çocuklar iktidar olunca sefertası apartman siteleri yaptılar. Tekstil mühendisleri de çok farklı değil. Ya bizler modernizm karşıtlığı meselesini çok abarttık ya da bizim, “kendi içimizde tutarlı olmak” gibi büyük bir ahlak sorunumuz var. Bence her ikisi…

selcuk.jpg

manset-013.jpgdetay-011.jpgKaynak: gazete Vahdet

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sahabe türbesine büyük saygısızlıkÖnceki Haber

Sahabe türbesine büyük saygısızlık

İdama Sessizlik Müslümanlara YakışmıyorSonraki Haber

İdama Sessizlik Müslümanlara Yakışmıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!