Mutfaktaki bu ürün kanser yapabilir!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
The Intercept: Teflondaki GenX maddesi hastalık yapıyor.. Teflonun yapısındaki GenX isimli maddenin kanser yapabileceği iddia edildi.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr: Fransız DuPont şirketinin geliştirdiği ve yapışmaz mutfak ürünlerinin üretiminde kullanılan teflonun yapısındaki GenX isimli maddenin, laboratuvar hayvanları üzerindeki deneylerde kanser, kısırlık, karaciğer ve böbrek bozukluğu gibi kusurlara neden olduğu öne sürüldü.

Araştırma haberleriyle tanınan The Intercept'in bildirdiğine göre, DuPont teflon ürünlerinde 2009'dan bu yana GenX isimli bu kimyasal maddeyi kullanıyor. Teflon ürünleri daha önce perflorooktanoik asit (PFOA) maddesiyle üretiliyordu.

Ancak C8 olarak da bilinen bu maddenin sağlığa yönelik zararlarıyla ilgili davaların ardından, şirket daha güvenli olduğunu öne sürdüğü GenX'i kullanmaya başlamıştı.

YEDİ YILDA 16 RAPOR

Bununla birlikte, The Intercept, DuPont'un GenX'in sağlığa zararlarıyla ilgili 16 rapor hazırladığını ortaya çıkardı.

2006-2013 yılları arasındaki ABD Çevre Koruma Ajansı'na (EPA) sunulan bu raporlarda, Gen X'in test hayvanları üzerinde kanser, kilo alımı, bağışıklık sisteminde ve kolesterol seviyelerinde değişiklikler, böbrek ve karaciğer büyüklüğünde dalgalanmalar ve üreme sorunlarına neden olduğu belirtiliyor.

Örneğin Ocak 2013 tarihli bir rapora göre, iki yıl boyunca GenX'e maruz kalan farelerin karaciğer, pankreas ve testislerinde kanserli tümörler oluştu. Farelerde ayrıca iyi huylu tümörler, böbrek hastalıkları, karaciğer yetmezliği ve rahim polipleri ortaya çıktı.

UZMANLAR NE DİYOR?

Raporda imzası olan DuPont araştırmacıları, bu semptomların insanlar için bir risk olmadığını da belgeye ekledi. Ancak araştırmacılar daha önce PFOA hakkında da benzer öngörülerde bulunmuştu.

Geçmişte EPA'de görev yapan, zehirli maddeler uzmanı Deborah Rice The Intercept'e yaptığı açıklamada, "Bunlar PFOA'le bağlantılı semptomlarla aynı. GenX maddesinin daha güvemli olduğunu söyleyebilmek imkânsız" diye konuştu.

West Virginia Üniversitesi'nden çevre sağlığı bilimleri profesörü Alan Ducatman ise, DuPont'u "elindeki verileri kamuoyuna sunmadan önce ayıklamakla" suçladı. (Haber7)

 

 

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
15 yaşındaki kız namaz kılarken yaşamını yitirdiÖnceki Haber

15 yaşındaki kız namaz kılarken yaşamını...

Tarihte bugün: Fas Osmanlı himayesine girdiSonraki Haber

Tarihte bugün: Fas Osmanlı himayesine gi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!