Türk Aile Yapısı Zayıflıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Türk toplumunda öne çıkan özelliklerden olan \"güçlü aile yapısı\" maalesef günden güne zayıflıyor. Kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde yayılan internet ve ahlaksızlık akan tv dizilerinin etkisine dikkat çeken uzmanlar, yetkilileri göreve çağırıyor.

Binbir umutla kurulduktan sonra şiddetli geçimsizliğe dönüşüp sonlanan evlilikler her geçen gün artıyor. Resmi rakamlara göre 2014 yılında 131 bin çift evliliğini sonlandırırken, boşanma oranı geçen yıla göre yüzde 4,5 arttı. Gençlerdeki evlenme oranında da büyük bir düşüşün yaşandığı belirlendi.

SOSYAL MEDYA AİLEYİ DAĞITIYOR

Türk toplumunda öne çıkan özelliklerden olan "güçlü aile yapısı" maalesef günden güne zayıflıyor olması sağduyulu çevreleri kara kara düşündürüyor. Kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde yayılan internet ve ahlaksızlık akan tv dizilerinin bu tablodaki etkisine dikkat çeken uzmanlar, yetkilileri göreve çağırıyor.

Aile Danışmanı ve Kişisel İletişim Uzmanı Fatih Akbaba, televizyon, sosyal medya ile internetin boşanmaları ve aldatmaları artırdığını söyledi. Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımların boşanmalar için eşlere bir belge olarak sunulduğunu ve bu boşanmaları yüzde 50 oranında direkt etkilediğini belirten Akbaba, “Özellikle buradaki yazışmalar ve fotoğraf paylaşımları dikkat çekiyor. Herkes aklını başına alıp, iradesini aktifleştirip en önemlisi Allah’tan korkup, kuldan utanıp insanlık onuruna ve ahlakına aykırı bir yaklaşım sergilememeli” diyerek çiftleri uyardı.

ÇİFTLERE ÖNERİ  

Evlilikleri korumak için çiftlere çeşitli önerilerde bulunan Akbaba, “Tarafların bilgisayarı ihtiyaç dışında açmamaları gerekir. Saatlerce ekran başında durup aramızdaki güveni ve sevgiyi öldürmemek için ekranları kapatmalıyız. Sabaha kadar süren Facebook sohbetlerinde ‘dertleşiyorduk’ bahanesine sığınılmamalı. Eşler birbirinin ekmeği, nimeti olduğunu iyi bilmelidir. Elimizle, dilimizle, ayağımızla ona saygısızlık etmemeliyiz. Ekmeğe saygı duyan bir toplum olarak eşine saygı yoksa bu bizim ikiyüzlülüğümüzdür” dedi.

EVLİLİK EĞİTİMİ VERİLMELİ

Yuva Kurma ve Aileyi Koruma Derneği (Yuva-Kur) Genel Başkanı Necip Gazel ise, ülkemizde evlilik kurumunun korunması ve evliliğin özendirilmesi için televizyonlarda flört ve şiddet içerikli yayınların kaldırılması gerektiğini söyledi. Gazel, Televizyonda İslami ve milli değerlerimizi içeren aile dizilerinin devlet tarafından desteklenmesini önerdi. Okullarda bilgiye dayalı öğretim ile vicdanlara tesir edecek konuların ön plana çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Gazel, çiftlerin evlenmeden önce bir evlilik eğitiminden geçirilmesi ve bu eğitimlerin ücretsiz hale getirilmesi gerektiğini de ifade etti. 

Son yıllardaki evlenme ve boşanma oranları:

2008 yılında evlenen çift sayısı 641 bin, boşanan ise 99 bin 663,
2009 yılında evlenen 591 bin, boşanan 114 bin 162,
2010’da evlenen 582 bin 715, boşanan 118 bin 568,
2011’de evlenen 592 bin 775, boşanan 120 bin 117,
2012 de evlenen 603 bin 751,  boşanan 123 bin 325,
2013’de evlenen çift sayısı 600 bin 138, boşanan ise 125 bin 305’dir.

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Her Gün Bir Ayet Bir HadisÖnceki Haber

Her Gün Bir Ayet Bir Hadis

Iraklı mülteci Aya için 1 milyon imzaSonraki Haber

Iraklı mülteci Aya için 1 milyon imza

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!