Devrek Hafızlarıyla Taçlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Devrek Hafızlarıyla Taçlandı
Zonguldak Devrek İlçe Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrenciler için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Devrek Müftülüğü hafızlık eğitimini bitiren erkek öğrenciler için 08.08.2021 tarihinde Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'nda Hafızlık Merasimi ve Kur’an-ı Kerim Ziyafeti Programı düzenledi.

Türkiye’nin sayılı Kur’an Kursları arasında yer alan ve 36 yıldır kesintisiz olarak faaliyetlerini sürdüren Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'nda düzenlenen hafızlık merasiminde 20 genç, hafızlıklarını tamamlamanın ve belge almanın mutluluğunu yaşadı. Türkiye’nin ve bölgenin çeşitli yerlerinden programı takip etmek için gelen yüzlerce misafire Kur’an-ı Kerim ziyafeti verildi.

Hafızlık merasimine; Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, İl Müftüsü Aşır Durgun, İlçe Müftüsü Hasan İzmirli, İlçe Müftüleri, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil, öğrencilerin velileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın başında Gürbüzler Köyü Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ertan Akca, derneğin faaliyetleri ile ilgili bilgi sundu.

Açılış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Hasan İzmirli, “Eşref-i mahlûkat olarak yaratılan insanoğlu içerisinde en değerli olanlar iman edenlerdir. Salih amel işleyenlerdir. İman edenler içinde en değerlileri ise, Rasulüllah’ın (sav) ifadesiyle Kur’an-ı Kerim’i öğrenen, öğreten, ayetlerini ezberleyen ve yaşayan hafızlardır. Dinimiz hafızlığa, hafızlara çok büyük değer vermiştir. Kur’an-ı Kerim’in tümünü ezberleyerek onun zihinlerde ve sadırlarda muhafazası olan hafızlık, Rasülullah (sav) ile başlamış ve günümüze kadar gelmiştir. Kıymeti büyük bir ameldir. Hafızlar Kur’an sevgisini diri tutmaktadırlar. Hafız sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelir. Siz hafızlar olarak bu dinin, bu vatanın, bu milletin muhafızlarısınız.” dedi.

Hafızları, anne babalarını tebrik eden Müftü İzmirli, “Hafız gençlerimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Kutluyorum. Hayırlı olsun. Hafız olmakla sorumlulukları daha da artmıştır. Kendilerini geliştirmelerini, Kur’an, evren, insan kitaplarını iyi okumalarını, yabancı dil öğrenmelerini özellikle tavsiye ediyorum. Anne babalarını tebrik ediyorum" dedi.

Ardından Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen konuşmasında “hafızlık müessesesinin kıyamete kadar devam edeceğini, bayrağımızın inmemesi, ezanımızın dinmemesi adına bu hizmetlerin devam etmesi gerektiğini söyleyerek, hafızların yetişmesinde emeği geçen Kur’an Kursu öğreticilerine ve özellikle de ailelerine teşekkürlerini iletti.

Program, Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'ndan mezun olan, seçkin hafızların (Yakup Baltacı - Fatih Camii İmam Hatibi-, Hayrettin Taşçı - Pınarönü Köyü Kademler Mah. Camii İmam Hatibi-, Süleyman Başyiğit - Çaydeğirmeni Bld. Hazreti Hatice Camii İmam Hatibi-, Sadık Arık - Bolu Merkez Yıldırım Beyazıt Camii Müezzin Kayyımı) Kur'an-ı Kerim tilavetleriyle devam etti.

Programda; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın tebrik mesajı okundu.

Başkan Yardımcısı Huriye Martı, Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Sedide Akbulut, Dijital Yayınlar Daire Başkanı Lokman Arslan, Döner Sermaye İşletme Müdürü Ahmet Bulut, Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman, Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Zonguldak Milletvekillerinden Ahmet Çolakoğlu, Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz ile Çaydeğirmeni Bld. Başkanı Satılmış Gebeş tebrik mesajlarını ilettiler.

Program, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil hocamızın riyasetinde, hafız öğrencilerin kısa surelerin okunması ile devam etti.

Hafız öğrencilerin Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrasında İl Müftüsü Aşır Durgun “Kuran-ı Kerim’i okumanın ve ezberlemenin öneminden” bahsetti ve ardından DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz “Hafızlık ve hafızlığın önemi, Kur’an’ı Kerim’i ezberlemenin, anlamanın ve onun yaşanmasının önemi/hikmeti ve Başkanlığın hafızlık eğitimi hakkındaki çalışmaları” ile ilgili konuşmalarını yaptılar.

Konuşmalarına Protokolü, tüm katılımcıları ve misafirleri selamlayarak başlayan Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz; öncelikli olarak hafızları, hocalarını, ailelerini ve emeği geçen herkesi tebrik ederek sözlerine şöyle devam etti;

“Hz. Peygamber (sav)’e ilk vahiy ile başlayan hafızlık müessesesi kadim bir geleneğimizdir. İslam medeniyeti tarihinde hiçbir zaman kesintiye uğramaksızın günümüze kadar devam etmiş ve ahirete kadar da inşallah devam edecektir. Zira Hicr süresinde ilgili ayette Yüce Rabbimiz bunu bizlere beyan buyuruyor, “Kur’an-ı Kerim’i biz indirdik O’nun muhafazası bize aittir”. Dolayısıyla hafızlık   müessesemizin, yeryüzünde Kur’an-ı Kerim’in korunmuşluğuna dair Yüce Rabbimizin insan zihnini bu manada yönlendirmesi, yevm’ül kıyamete kadar devam edeceğinin göstergesidir.  Rabbim hafızlarımızın sayısını artırsın inşallah.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu hususta en fazla önemsediği ve üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de hafızlık müesseselerimizdir. Bundan dolayıdır ki 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığımız bünyesinde Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı müstakil bir Hafızlık Eğitimi Daire Başkanlığı oluşturuldu ve bizlere de 2020 yılı 13 Şubat itibarıyla bu görev tevdi edildi. Biz de bu hususta kafa yorarak neler yapsak daha güzele, daha iyiye doğru beraberce yürürüz diye projeler üretmeye çalışıyoruz. Değerli dostlar! malumunuz dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor. Birçok teknolojik gelişmeler oluyor.  Bu değişimin önünde adeta hiçbir engel duramaz hale geldi. Zihinler değişiyor, insan algısı değişiyor, insan yapısı değişiyor, insanın psikolojik yönleri değişiyor. Görünen tarafı değişiyor, görünmeyen tarafı değişiyor. Bunca hızlı bir değişim içerisinde doğrusu bizlerin de kendimizi güncellememiz, hafızlık müessesesini özellikle gelişen bu sisteme entegre etmemiz kaçınılmazdır. Dolayısıyla hafızlıkla alakalı olarak ne kadar düzgün bir cümle kurulursa kurulsun mutlaka daha iyisi, daha güzeli vardır. Ne kadar iyi bir program yaparsanız yapın mutlaka daha iyiye layıktır. Ne kadar güzel hafızlar yetiştirirseniz yetiştirin mutlaka daha iyisini yetiştirmeye namzet olmak durumundasınız. Hiçbir durumda asla iktifa edemezsiniz. İktifa ettiğiniz zaman da yeterlidir dediğiniz zaman da eksi pozisyona geçtiğiniz durumdasınız. Yüce Rabbim bizleri bu hususta başarıya ulaşan kullarından eylesin. Sizlerin duasına çok ihtiyacımız var. Dualarınızı eksik etmeyin inşallah. Hafızlarımız elhamdülillah, göz aydınlığı, ülkemizin istikbali, ülkemizin geleceği, böyle meclisleri gördüğümüz, böylesine güzel yetişmiş gençlerimizi gördüğümüz zaman yarınlarımıza daha emin bir şekilde bakabiliyoruz. Yarınlarımızla ilgili olarak daha emin bir şekilde düşünebiliyoruz. Projeler üretebiliyoruz. Yüce Rabbim daim eylesin inşallah.

Birkaç nasihat bağlamında söz söyleyecek olursak, Ülkemizde hafızlık denildiği zaman şöyle bir yanlış algımız var. Kur'an-ı Kerim'in içerisinde var olan ayetlerin tamamını ezberlediğimiz zaman hafız olunur biliyoruz. Yaygın kullanım bu şekildedir. Ancak kaynaklarımıza baktığımız zaman hafızlıkla alakalı olarak çok daha geniş bir anlamı ihtiva ettiğini görüyoruz. 3 tane özellik üzerinde kaynaklarımız özellikle ısrarcı olur.

Bunlardan birincisi, Hafız Kur'an-ı Kerim'in tamamını eksiksiz bir şekilde başından sonuna kadar sağlam bir şekilde ezberlemesi lazım. Elhamdülillah Kuran kurslarımızda bu noktada çok büyük bir eksikliğimiz yok. Sağlam hafızlarımızı yetiştiriyoruz. Her yıl yapmış olduğumuz düzenli belge sınavlarıyla belgelerini de takdim ediyoruz.

İkincisi hafız manayı amil, yani ezberlemiş olduğu ayetleri manasını da öğrenip onları hayatına tatbik etmesi lazım. Bizim bu ikinci hususla alakalı olarak eksikliklerimiz var. Bunu inkâr etmek, bunu görmezden gelmek, bundan kaçınmak hiçbirimize bir fayda sağlamaz. Zira 174.000 belgeli hafızımızla alakalı olarak düşündüğümüz zaman hem Kur’an’ı güzel bir şekilde ezberleyen hem de anlam dünyasına vâkıf olan, bunu hayata geçirenlerin oranı daha aşağıdadır. Bunu mutlaka telafi etmemiz lazım.

Biz Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak bu eksikliği gidermeye yönelik adımlarımızı 2018 yılından itibaren atmaya başladık elhamdülillah. İlk önce dedik ki: Kur'an-ı Kerim’i güzel ezberletiyoruz. Kur’an kurslarımızda anlam dünyasına vakıf olacak şekilde programlar icra edelim. İlk programımız Kur'an ı Anlama Temel Öğretim Programı oldu. 2018 yılından itibaren Kur'an kurslarımızda Kur'an’ı Anlama Temel Öğretim Programı başladı elhamdülillah. Ben bizzat gidip alanda arkadaşlarımla beraber nasıl gidiyor, neler yapılıyor diye baktığımız zaman hakikaten insanı mutlu eden bir tabloyla karşı karşıyayız.

Kur’an’ı Anlama Temel Öğretim programına ilave olarak Diyanet İşleri Başkanımızın bizlere talimatlarıyla 3 yıl devam edecek olan İslami İlimler Temel Öğretim Programımızı hazırladık. Uygulama esaslarını da beraberinde hazırladık. Allah nasip ederse bu hafta içerisinde müftülüklerimize göndereceğiz. Yani Kur’an-ı Kerimi ezberleyen yavrularımız öğrencilerimiz Kur’an’ı Anlama Temel Öğretim Programıyla, ondan sonra onun üzerine İslami İlimler Temel Öğretim Programıyla Kur’an’ın anlam dünyasına da vakıf olacaklar. Kuran'ı anlayacaklar. İnşallah Kuran'ı ezberleyen, Kur'an’ı anlayan ve hayatına tatbik eden bir bünyeyi düşünün, onun artık elinden, dilinden, ayağından, gözünden, sair azalarının tamamından Kur’an’ın hikmeti açığa çıkar. Üçüncü şart da budur. Hikmeti kâmil, ahlakı mutehallik hafız, Kur’an’ın hikmeti ile Kur’an'ın ahlakıyla ahlaklanması lazım inşallah. Yüce Rabbim bütün hafızlarımızı bu manada üç özelliği barındıran, hayatını bu şekilde ihya eden, insanlara mihmandar olan, önder olan, rehber olan o güzel ehli zümre-i saadete dahil eylesin inşallah. Yüce Rabbim sizlere de böyle güzel mecliste bulunduğumuzdan dolayı rahmetini esirgemesin bereketlendirsin inşallah.

Bu yavrularımızın eğitimlerini tamamlamalarında onlara yardımcı olan il müftümüz, ilçe müftümüz, kıymetli hocalarımız, yöneticimiz, anne babalar sizleri asla unutamam. Hakikaten en sevimli dönemlerinde en özel dönemlerinde yavrularınızı, Kur'an kursuna, Kur’an öğrenmeye, onu ezberlemeye, yani Allah'ın yoluna göndermişsiniz. Hakikaten tebrik edilecek, takdir edilecek bir durumdur. Sizleri takdir ediyorum ama aslında bu yeterli değil. Mutlaka sayıyı çoğaltmamız lazım. Bakın diğer İslam ülkelerinde araştırmalar yaptım. Endonezya'ya gidiyorsunuz milyonlarla ifade edilen hafızlar var. Suriye, Mısır'a, aklınıza gelen bütün İslam ülkelerini değerlendirip hakikaten nüfusa oranına baktığımız zaman yüksek rakamlarla karşılaşıyorsunuz. Türkiye ise 81 milyonun, 81 milyon insanın olduğu bir ailede 174.000 rakamı aslında çok da değil. Beraberce ailelerin desteği ile kurumsal olarak yani Başkanlığımız Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak hep birlikte elbirliğiyle gönül birliğiyle bu Kur’an kurslarımızı inşallah daha kalabalık, daha bol hafızların yetiştirildiği o güzide mekanlara beraberce çevireceğiz inşallah. Yüce Rabbim bu yolda gayretimizi daim eylesin inşallah. Aşkımızı daim eylesin inşallah. Bu uğurda gayret etmeyi, aşkla azimle yorulmayı Rabbim cümlemize nasip eylesin inşallah.

Devrek Müftülüğü hafızlık eğitimini bitiren erkek öğrenciler için 08.08.2021 tarihinde Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'nda Hafızlık Merasimi ve Kur’an-ı Kerim Ziyafeti Programı düzenledi.

Türkiye’nin sayılı Kur’an Kursları arasında yer alan ve 36 yıldır kesintisiz olarak faaliyetlerini sürdüren Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'nda düzenlenen hafızlık merasiminde 20 genç, hafızlıklarını tamamlamanın ve belge almanın mutluluğunu yaşadı. Türkiye’nin ve bölgenin çeşitli yerlerinden programı takip etmek için gelen yüzlerce misafire Kur’an-ı Kerim ziyafeti verildi.

Hafızlık merasimine; Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, İl Müftüsü Aşır Durgun, İlçe Müftüsü Hasan İzmirli, İlçe Müftüleri, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil, öğrencilerin velileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın başında Gürbüzler Köyü Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ertan Akca, derneğin faaliyetleri ile ilgili bilgi sundu.

Açılış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Hasan İzmirli, “Eşref-i mahlûkat olarak yaratılan insanoğlu içerisinde en değerli olanlar iman edenlerdir. Salih amel işleyenlerdir. İman edenler içinde en değerlileri ise, Rasulüllah’ın (sav) ifadesiyle Kur’an-ı Kerim’i öğrenen, öğreten, ayetlerini ezberleyen ve yaşayan hafızlardır. Dinimiz hafızlığa, hafızlara çok büyük değer vermiştir. Kur’an-ı Kerim’in tümünü ezberleyerek onun zihinlerde ve sadırlarda muhafazası olan hafızlık, Rasülullah (sav) ile başlamış ve günümüze kadar gelmiştir. Kıymeti büyük bir ameldir. Hafızlar Kur’an sevgisini diri tutmaktadırlar. Hafız sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelir. Siz hafızlar olarak bu dinin, bu vatanın, bu milletin muhafızlarısınız.” dedi.

Hafızları, anne babalarını tebrik eden Müftü İzmirli, “Hafız gençlerimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Kutluyorum. Hayırlı olsun. Hafız olmakla sorumlulukları daha da artmıştır. Kendilerini geliştirmelerini, Kur’an, evren, insan kitaplarını iyi okumalarını, yabancı dil öğrenmelerini özellikle tavsiye ediyorum. Anne babalarını tebrik ediyorum" dedi.

Ardından Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen konuşmasında “hafızlık müessesesinin kıyamete kadar devam edeceğini, bayrağımızın inmemesi, ezanımızın dinmemesi adına bu hizmetlerin devam etmesi gerektiğini söyleyerek, hafızların yetişmesinde emeği geçen Kur’an Kursu öğreticilerine ve özellikle de ailelerine teşekkürlerini iletti.

Program, Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'ndan mezun olan, seçkin hafızların (Yakup Baltacı - Fatih Camii İmam Hatibi-, Hayrettin Taşçı - Pınarönü Köyü Kademler Mah. Camii İmam Hatibi-, Süleyman Başyiğit - Çaydeğirmeni Bld. Hazreti Hatice Camii İmam Hatibi-, Sadık Arık - Bolu Merkez Yıldırım Beyazıt Camii Müezzin Kayyımı) Kur'an-ı Kerim tilavetleriyle devam etti.

Programda; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın tebrik mesajı okundu.

Başkan Yardımcısı Huriye Martı, Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Sedide Akbulut, Dijital Yayınlar Daire Başkanı Lokman Arslan, Döner Sermaye İşletme Müdürü Ahmet Bulut, Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman, Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Zonguldak Milletvekillerinden Ahmet Çolakoğlu, Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz ile Çaydeğirmeni Bld. Başkanı Satılmış Gebeş tebrik mesajlarını ilettiler.

Program, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil hocamızın riyasetinde, hafız öğrencilerin kısa surelerin okunması ile devam etti.

Hafız öğrencilerin Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrasında İl Müftüsü Aşır Durgun “Kuran-ı Kerim’i okumanın ve ezberlemenin öneminden” bahsetti ve ardından DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz “Hafızlık ve hafızlığın önemi, Kur’an’ı Kerim’i ezberlemenin, anlamanın ve onun yaşanmasının önemi/hikmeti ve Başkanlığın hafızlık eğitimi hakkındaki çalışmaları” ile ilgili konuşmalarını yaptılar.

Konuşmalarına Protokolü, tüm katılımcıları ve misafirleri selamlayarak başlayan Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz; öncelikli olarak hafızları, hocalarını, ailelerini ve emeği geçen herkesi tebrik ederek sözlerine şöyle devam etti;

“Hz. Peygamber (sav)’e ilk vahiy ile başlayan hafızlık müessesesi kadim bir geleneğimizdir. İslam medeniyeti tarihinde hiçbir zaman kesintiye uğramaksızın günümüze kadar devam etmiş ve ahirete kadar da inşallah devam edecektir. Zira Hicr süresinde ilgili ayette Yüce Rabbimiz bunu bizlere beyan buyuruyor, “Kur’an-ı Kerim’i biz indirdik O’nun muhafazası bize aittir”. Dolayısıyla hafızlık   müessesemizin, yeryüzünde Kur’an-ı Kerim’in korunmuşluğuna dair Yüce Rabbimizin insan zihnini bu manada yönlendirmesi, yevm’ül kıyamete kadar devam edeceğinin göstergesidir.  Rabbim hafızlarımızın sayısını artırsın inşallah.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu hususta en fazla önemsediği ve üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de hafızlık müesseselerimizdir. Bundan dolayıdır ki 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığımız bünyesinde Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı müstakil bir Hafızlık Eğitimi Daire Başkanlığı oluşturuldu ve bizlere de 2020 yılı 13 Şubat itibarıyla bu görev tevdi edildi. Biz de bu hususta kafa yorarak neler yapsak daha güzele, daha iyiye doğru beraberce yürürüz diye projeler üretmeye çalışıyoruz. Değerli dostlar! malumunuz dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor. Birçok teknolojik gelişmeler oluyor.  Bu değişimin önünde adeta hiçbir engel duramaz hale geldi. Zihinler değişiyor, insan algısı değişiyor, insan yapısı değişiyor, insanın psikolojik yönleri değişiyor. Görünen tarafı değişiyor, görünmeyen tarafı değişiyor. Bunca hızlı bir değişim içerisinde doğrusu bizlerin de kendimizi güncellememiz, hafızlık müessesesini özellikle gelişen bu sisteme entegre etmemiz kaçınılmazdır. Dolayısıyla hafızlıkla alakalı olarak ne kadar düzgün bir cümle kurulursa kurulsun mutlaka daha iyisi, daha güzeli vardır. Ne kadar iyi bir program yaparsanız yapın mutlaka daha iyiye layıktır. Ne kadar güzel hafızlar yetiştirirseniz yetiştirin mutlaka daha iyisini yetiştirmeye namzet olmak durumundasınız. Hiçbir durumda asla iktifa edemezsiniz. İktifa ettiğiniz zaman da yeterlidir dediğiniz zaman da eksi pozisyona geçtiğiniz durumdasınız. Yüce Rabbim bizleri bu hususta başarıya ulaşan kullarından eylesin. Sizlerin duasına çok ihtiyacımız var. Dualarınızı eksik etmeyin inşallah. Hafızlarımız elhamdülillah, göz aydınlığı, ülkemizin istikbali, ülkemizin geleceği, böyle meclisleri gördüğümüz, böylesine güzel yetişmiş gençlerimizi gördüğümüz zaman yarınlarımıza daha emin bir şekilde bakabiliyoruz. Yarınlarımızla ilgili olarak daha emin bir şekilde düşünebiliyoruz. Projeler üretebiliyoruz. Yüce Rabbim daim eylesin inşallah.

Birkaç nasihat bağlamında söz söyleyecek olursak, Ülkemizde hafızlık denildiği zaman şöyle bir yanlış algımız var. Kur'an-ı Kerim'in içerisinde var olan ayetlerin tamamını ezberlediğimiz zaman hafız olunur biliyoruz. Yaygın kullanım bu şekildedir. Ancak kaynaklarımıza baktığımız zaman hafızlıkla alakalı olarak çok daha geniş bir anlamı ihtiva ettiğini görüyoruz. 3 tane özellik üzerinde kaynaklarımız özellikle ısrarcı olur.

Bunlardan birincisi, Hafız Kur'an-ı Kerim'in tamamını eksiksiz bir şekilde başından sonuna kadar sağlam bir şekilde ezberlemesi lazım. Elhamdülillah Kuran kurslarımızda bu noktada çok büyük bir eksikliğimiz yok. Sağlam hafızlarımızı yetiştiriyoruz. Her yıl yapmış olduğumuz düzenli belge sınavlarıyla belgelerini de takdim ediyoruz.

İkincisi hafız manayı amil, yani ezberlemiş olduğu ayetleri manasını da öğrenip onları hayatına tatbik etmesi lazım. Bizim bu ikinci hususla alakalı olarak eksikliklerimiz var. Bunu inkâr etmek, bunu görmezden gelmek, bundan kaçınmak hiçbirimize bir fayda sağlamaz. Zira 174.000 belgeli hafızımızla alakalı olarak düşündüğümüz zaman hem Kur’an’ı güzel bir şekilde ezberleyen hem de anlam dünyasına vâkıf olan, bunu hayata geçirenlerin oranı daha aşağıdadır. Bunu mutlaka telafi etmemiz lazım.

Biz Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak bu eksikliği gidermeye yönelik adımlarımızı 2018 yılından itibaren atmaya başladık elhamdülillah. İlk önce dedik ki: Kur'an-ı Kerim’i güzel ezberletiyoruz. Kur’an kurslarımızda anlam dünyasına vakıf olacak şekilde programlar icra edelim. İlk programımız Kur'an ı Anlama Temel Öğretim Programı oldu. 2018 yılından itibaren Kur'an kurslarımızda Kur'an’ı Anlama Temel Öğretim Programı başladı elhamdülillah. Ben bizzat gidip alanda arkadaşlarımla beraber nasıl gidiyor, neler yapılıyor diye baktığımız zaman hakikaten insanı mutlu eden bir tabloyla karşı karşıyayız.

Kur’an’ı Anlama Temel Öğretim programına ilave olarak Diyanet İşleri Başkanımızın bizlere talimatlarıyla 3 yıl devam edecek olan İslami İlimler Temel Öğretim Programımızı hazırladık. Uygulama esaslarını da beraberinde hazırladık. Allah nasip ederse bu hafta içerisinde müftülüklerimize göndereceğiz. Yani Kur’an-ı Kerimi ezberleyen yavrularımız öğrencilerimiz Kur’an’ı Anlama Temel Öğretim Programıyla, ondan sonra onun üzerine İslami İlimler Temel Öğretim Programıyla Kur’an’ın anlam dünyasına da vakıf olacaklar. Kuran'ı anlayacaklar. İnşallah Kuran'ı ezberleyen, Kur'an’ı anlayan ve hayatına tatbik eden bir bünyeyi düşünün, onun artık elinden, dilinden, ayağından, gözünden, sair azalarının tamamından Kur’an’ın hikmeti açığa çıkar. Üçüncü şart da budur. Hikmeti kâmil, ahlakı mutehallik hafız, Kur’an’ın hikmeti ile Kur’an'ın ahlakıyla ahlaklanması lazım inşallah. Yüce Rabbim bütün hafızlarımızı bu manada üç özelliği barındıran, hayatını bu şekilde ihya eden, insanlara mihmandar olan, önder olan, rehber olan o güzel ehli zümre-i saadete dahil eylesin inşallah. Yüce Rabbim sizlere de böyle güzel mecliste bulunduğumuzdan dolayı rahmetini esirgemesin bereketlendirsin inşallah.

Bu yavrularımızın eğitimlerini tamamlamalarında onlara yardımcı olan il müftümüz, ilçe müftümüz, kıymetli hocalarımız, yöneticimiz, anne babalar sizleri asla unutamam. Hakikaten en sevimli dönemlerinde en özel dönemlerinde yavrularınızı, Kur'an kursuna, Kur’an öğrenmeye, onu ezberlemeye, yani Allah'ın yoluna göndermişsiniz. Hakikaten tebrik edilecek, takdir edilecek bir durumdur. Sizleri takdir ediyorum ama aslında bu yeterli değil. Mutlaka sayıyı çoğaltmamız lazım. Bakın diğer İslam ülkelerinde araştırmalar yaptım. Endonezya'ya gidiyorsunuz milyonlarla ifade edilen hafızlar var. Suriye, Mısır'a, aklınıza gelen bütün İslam ülkelerini değerlendirip hakikaten nüfusa oranına baktığımız zaman yüksek rakamlarla karşılaşıyorsunuz. Türkiye ise 81 milyonun, 81 milyon insanın olduğu bir ailede 174.000 rakamı aslında çok da değil. Beraberce ailelerin desteği ile kurumsal olarak yani Başkanlığımız Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak hep birlikte elbirliğiyle gönül birliğiyle bu Kur’an kurslarımızı inşallah daha kalabalık, daha bol hafızların yetiştirildiği o güzide mekanlara beraberce çevireceğiz inşallah. Yüce Rabbim bu yolda gayretimizi daim eylesin inşallah. Aşkımızı daim eylesin inşallah. Bu uğurda gayret etmeyi, aşkla azimle yorulmayı Rabbim cümlemize nasip eylesin inşallah.

Devrek Müftülüğü hafızlık eğitimini bitiren erkek öğrenciler için 08.08.2021 tarihinde Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'nda Hafızlık Merasimi ve Kur’an-ı Kerim Ziyafeti Programı düzenledi.

Türkiye’nin sayılı Kur’an Kursları arasında yer alan ve 36 yıldır kesintisiz olarak faaliyetlerini sürdüren Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'nda düzenlenen hafızlık merasiminde 20 genç, hafızlıklarını tamamlamanın ve belge almanın mutluluğunu yaşadı. Türkiye’nin ve bölgenin çeşitli yerlerinden programı takip etmek için gelen yüzlerce misafire Kur’an-ı Kerim ziyafeti verildi.

Hafızlık merasimine; Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, İl Müftüsü Aşır Durgun, İlçe Müftüsü Hasan İzmirli, İlçe Müftüleri, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil, öğrencilerin velileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın başında Gürbüzler Köyü Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ertan Akca, derneğin faaliyetleri ile ilgili bilgi sundu.

Açılış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Hasan İzmirli, “Eşref-i mahlûkat olarak yaratılan insanoğlu içerisinde en değerli olanlar iman edenlerdir. Salih amel işleyenlerdir. İman edenler içinde en değerlileri ise, Rasulüllah’ın (sav) ifadesiyle Kur’an-ı Kerim’i öğrenen, öğreten, ayetlerini ezberleyen ve yaşayan hafızlardır. Dinimiz hafızlığa, hafızlara çok büyük değer vermiştir. Kur’an-ı Kerim’in tümünü ezberleyerek onun zihinlerde ve sadırlarda muhafazası olan hafızlık, Rasülullah (sav) ile başlamış ve günümüze kadar gelmiştir. Kıymeti büyük bir ameldir. Hafızlar Kur’an sevgisini diri tutmaktadırlar. Hafız sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelir. Siz hafızlar olarak bu dinin, bu vatanın, bu milletin muhafızlarısınız.” dedi.

Hafızları, anne babalarını tebrik eden Müftü İzmirli, “Hafız gençlerimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Kutluyorum. Hayırlı olsun. Hafız olmakla sorumlulukları daha da artmıştır. Kendilerini geliştirmelerini, Kur’an, evren, insan kitaplarını iyi okumalarını, yabancı dil öğrenmelerini özellikle tavsiye ediyorum. Anne babalarını tebrik ediyorum" dedi.

Ardından Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen konuşmasında “hafızlık müessesesinin kıyamete kadar devam edeceğini, bayrağımızın inmemesi, ezanımızın dinmemesi adına bu hizmetlerin devam etmesi gerektiğini söyleyerek, hafızların yetişmesinde emeği geçen Kur’an Kursu öğreticilerine ve özellikle de ailelerine teşekkürlerini iletti.

Program, Gürbüzler Köyü Kur'an Kursu'ndan mezun olan, seçkin hafızların (Yakup Baltacı - Fatih Camii İmam Hatibi-, Hayrettin Taşçı - Pınarönü Köyü Kademler Mah. Camii İmam Hatibi-, Süleyman Başyiğit - Çaydeğirmeni Bld. Hazreti Hatice Camii İmam Hatibi-, Sadık Arık - Bolu Merkez Yıldırım Beyazıt Camii Müezzin Kayyımı) Kur'an-ı Kerim tilavetleriyle devam etti.

Programda; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın tebrik mesajı okundu.

Başkan Yardımcısı Huriye Martı, Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Sedide Akbulut, Dijital Yayınlar Daire Başkanı Lokman Arslan, Döner Sermaye İşletme Müdürü Ahmet Bulut, Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman, Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Zonguldak Milletvekillerinden Ahmet Çolakoğlu, Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz ile Çaydeğirmeni Bld. Başkanı Satılmış Gebeş tebrik mesajlarını ilettiler.

Program, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil hocamızın riyasetinde, hafız öğrencilerin kısa surelerin okunması ile devam etti.

Hafız öğrencilerin Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrasında İl Müftüsü Aşır Durgun “Kuran-ı Kerim’i okumanın ve ezberlemenin öneminden” bahsetti ve ardından DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz “Hafızlık ve hafızlığın önemi, Kur’an’ı Kerim’i ezberlemenin, anlamanın ve onun yaşanmasının önemi/hikmeti ve Başkanlığın hafızlık eğitimi hakkındaki çalışmaları” ile ilgili konuşmalarını yaptılar.

Konuşmalarına Protokolü, tüm katılımcıları ve misafirleri selamlayarak başlayan Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz; öncelikli olarak hafızları, hocalarını, ailelerini ve emeği geçen herkesi tebrik ederek sözlerine şöyle devam etti;

“Hz. Peygamber (sav)’e ilk vahiy ile başlayan hafızlık müessesesi kadim bir geleneğimizdir. İslam medeniyeti tarihinde hiçbir zaman kesintiye uğramaksızın günümüze kadar devam etmiş ve ahirete kadar da inşallah devam edecektir. Zira Hicr süresinde ilgili ayette Yüce Rabbimiz bunu bizlere beyan buyuruyor, “Kur’an-ı Kerim’i biz indirdik O’nun muhafazası bize aittir”. Dolayısıyla hafızlık   müessesemizin, yeryüzünde Kur’an-ı Kerim’in korunmuşluğuna dair Yüce Rabbimizin insan zihnini bu manada yönlendirmesi, yevm’ül kıyamete kadar devam edeceğinin göstergesidir.  Rabbim hafızlarımızın sayısını artırsın inşallah.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu hususta en fazla önemsediği ve üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de hafızlık müesseselerimizdir. Bundan dolayıdır ki 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığımız bünyesinde Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı müstakil bir Hafızlık Eğitimi Daire Başkanlığı oluşturuldu ve bizlere de 2020 yılı 13 Şubat itibarıyla bu görev tevdi edildi. Biz de bu hususta kafa yorarak neler yapsak daha güzele, daha iyiye doğru beraberce yürürüz diye projeler üretmeye çalışıyoruz. Değerli dostlar! malumunuz dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor. Birçok teknolojik gelişmeler oluyor.  Bu değişimin önünde adeta hiçbir engel duramaz hale geldi. Zihinler değişiyor, insan algısı değişiyor, insan yapısı değişiyor, insanın psikolojik yönleri değişiyor. Görünen tarafı değişiyor, görünmeyen tarafı değişiyor. Bunca hızlı bir değişim içerisinde doğrusu bizlerin de kendimizi güncellememiz, hafızlık müessesesini özellikle gelişen bu sisteme entegre etmemiz kaçınılmazdır. Dolayısıyla hafızlıkla alakalı olarak ne kadar düzgün bir cümle kurulursa kurulsun mutlaka daha iyisi, daha güzeli vardır. Ne kadar iyi bir program yaparsanız yapın mutlaka daha iyiye layıktır. Ne kadar güzel hafızlar yetiştirirseniz yetiştirin mutlaka daha iyisini yetiştirmeye namzet olmak durumundasınız. Hiçbir durumda asla iktifa edemezsiniz. İktifa ettiğiniz zaman da yeterlidir dediğiniz zaman da eksi pozisyona geçtiğiniz durumdasınız. Yüce Rabbim bizleri bu hususta başarıya ulaşan kullarından eylesin. Sizlerin duasına çok ihtiyacımız var. Dualarınızı eksik etmeyin inşallah. Hafızlarımız elhamdülillah, göz aydınlığı, ülkemizin istikbali, ülkemizin geleceği, böyle meclisleri gördüğümüz, böylesine güzel yetişmiş gençlerimizi gördüğümüz zaman yarınlarımıza daha emin bir şekilde bakabiliyoruz. Yarınlarımızla ilgili olarak daha emin bir şekilde düşünebiliyoruz. Projeler üretebiliyoruz. Yüce Rabbim daim eylesin inşallah.

Birkaç nasihat bağlamında söz söyleyecek olursak, Ülkemizde hafızlık denildiği zaman şöyle bir yanlış algımız var. Kur'an-ı Kerim'in içerisinde var olan ayetlerin tamamını ezberlediğimiz zaman hafız olunur biliyoruz. Yaygın kullanım bu şekildedir. Ancak kaynaklarımıza baktığımız zaman hafızlıkla alakalı olarak çok daha geniş bir anlamı ihtiva ettiğini görüyoruz. 3 tane özellik üzerinde kaynaklarımız özellikle ısrarcı olur.

Bunlardan birincisi, Hafız Kur'an-ı Kerim'in tamamını eksiksiz bir şekilde başından sonuna kadar sağlam bir şekilde ezberlemesi lazım. Elhamdülillah Kuran kurslarımızda bu noktada çok büyük bir eksikliğimiz yok. Sağlam hafızlarımızı yetiştiriyoruz. Her yıl yapmış olduğumuz düzenli belge sınavlarıyla belgelerini de takdim ediyoruz.

İkincisi hafız manayı amil, yani ezberlemiş olduğu ayetleri manasını da öğrenip onları hayatına tatbik etmesi lazım. Bizim bu ikinci hususla alakalı olarak eksikliklerimiz var. Bunu inkâr etmek, bunu görmezden gelmek, bundan kaçınmak hiçbirimize bir fayda sağlamaz. Zira 174.000 belgeli hafızımızla alakalı olarak düşündüğümüz zaman hem Kur’an’ı güzel bir şekilde ezberleyen hem de anlam dünyasına vâkıf olan, bunu hayata geçirenlerin oranı daha aşağıdadır. Bunu mutlaka telafi etmemiz lazım.

Biz Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak bu eksikliği gidermeye yönelik adımlarımızı 2018 yılından itibaren atmaya başladık elhamdülillah. İlk önce dedik ki: Kur'an-ı Kerim’i güzel ezberletiyoruz. Kur’an kurslarımızda anlam dünyasına vakıf olacak şekilde programlar icra edelim. İlk programımız Kur'an ı Anlama Temel Öğretim Programı oldu. 2018 yılından itibaren Kur'an kurslarımızda Kur'an’ı Anlama Temel Öğretim Programı başladı elhamdülillah. Ben bizzat gidip alanda arkadaşlarımla beraber nasıl gidiyor, neler yapılıyor diye baktığımız zaman hakikaten insanı mutlu eden bir tabloyla karşı karşıyayız.

Kur’an’ı Anlama Temel Öğretim programına ilave olarak Diyanet İşleri Başkanımızın bizlere talimatlarıyla 3 yıl devam edecek olan İslami İlimler Temel Öğretim Programımızı hazırladık. Uygulama esaslarını da beraberinde hazırladık. Allah nasip ederse bu hafta içerisinde müftülüklerimize göndereceğiz. Yani Kur’an-ı Kerimi ezberleyen yavrularımız öğrencilerimiz Kur’an’ı Anlama Temel Öğretim Programıyla, ondan sonra onun üzerine İslami İlimler Temel Öğretim Programıyla Kur’an’ın anlam dünyasına da vakıf olacaklar. Kuran'ı anlayacaklar. İnşallah Kuran'ı ezberleyen, Kur'an’ı anlayan ve hayatına tatbik eden bir bünyeyi düşünün, onun artık elinden, dilinden, ayağından, gözünden, sair azalarının tamamından Kur’an’ın hikmeti açığa çıkar. Üçüncü şart da budur. Hikmeti kâmil, ahlakı mutehallik hafız, Kur’an’ın hikmeti ile Kur’an'ın ahlakıyla ahlaklanması lazım inşallah. Yüce Rabbim bütün hafızlarımızı bu manada üç özelliği barındıran, hayatını bu şekilde ihya eden, insanlara mihmandar olan, önder olan, rehber olan o güzel ehli zümre-i saadete dahil eylesin inşallah. Yüce Rabbim sizlere de böyle güzel mecliste bulunduğumuzdan dolayı rahmetini esirgemesin bereketlendirsin inşallah.

Bu yavrularımızın eğitimlerini tamamlamalarında onlara yardımcı olan il müftümüz, ilçe müftümüz, kıymetli hocalarımız, yöneticimiz, anne babalar sizleri asla unutamam. Hakikaten en sevimli dönemlerinde en özel dönemlerinde yavrularınızı, Kur'an kursuna, Kur’an öğrenmeye, onu ezberlemeye, yani Allah'ın yoluna göndermişsiniz. Hakikaten tebrik edilecek, takdir edilecek bir durumdur. Sizleri takdir ediyorum ama aslında bu yeterli değil. Mutlaka sayıyı çoğaltmamız lazım. Bakın diğer İslam ülkelerinde araştırmalar yaptım. Endonezya'ya gidiyorsunuz milyonlarla ifade edilen hafızlar var. Suriye, Mısır'a, aklınıza gelen bütün İslam ülkelerini değerlendirip hakikaten nüfusa oranına baktığımız zaman yüksek rakamlarla karşılaşıyorsunuz. Türkiye ise 81 milyonun, 81 milyon insanın olduğu bir ailede 174.000 rakamı aslında çok da değil. Beraberce ailelerin desteği ile kurumsal olarak yani Başkanlığımız Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak hep birlikte elbirliğiyle gönül birliğiyle bu Kur’an kurslarımızı inşallah daha kalabalık, daha bol hafızların yetiştirildiği o güzide mekanlara beraberce çevireceğiz inşallah. Yüce Rabbim bu yolda gayretimizi daim eylesin inşallah. Aşkımızı daim eylesin inşallah. Bu uğurda gayret etmeyi, aşkla azimle yorulmayı Rabbim cümlemize nasip eylesin inşallah.

Bizleri böyle bir Kur’an ziyafetine, böyle bir merasime davet eden nazik davetlerinden dolayı il müftümüze, ilçe müftümüze, değerli hâziruna çok çok teşekkür ediyorum. Bugün buraya gelmekle gerçekten büyük bir mutluluk hissettim. Sizin içinizde olmak, okunan Kur'an-ı Kerimlerden istifade etmek, meleklerin indirmiş olduğu o sekînetten, iç huzurundan istifade etmek beni de ziyadesiyle mutlu eyledi. Genel Müdürümüz Kadir Dinç hocamızın özel selamları var, kendileri yoğun programından dolayı teşrif edemediler ama selamı iletmeyi bana bir görev olarak adlettiler. Rabbim doğrudan, doğruluktan bizleri ayırmasın inşallah. Hepinizi saygıyla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. Allah'a emanet olun.” dedi.

Daire Başkanı İbrahim Yılmaz Hocamızın konuşmalarının ardından sınavlarda başarılı olan öğrencilere Hafızlık Belgeleri takdim edilerek, hafız öğrencilere TDV Devrek Şubesi tarafından yarım altın, Gürbüzler Köyü Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından gram altın verildi.

Program, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil'in yaptığı dua ile sona erdi.

Bizleri böyle bir Kur’an ziyafetine, böyle bir merasime davet eden nazik davetlerinden dolayı il müftümüze, ilçe müftümüze, değerli hâziruna çok çok teşekkür ediyorum. Bugün buraya gelmekle gerçekten büyük bir mutluluk hissettim. Sizin içinizde olmak, okunan Kur'an-ı Kerimlerden istifade etmek, meleklerin indirmiş olduğu o sekînetten, iç huzurundan istifade etmek beni de ziyadesiyle mutlu eyledi. Genel Müdürümüz Kadir Dinç hocamızın özel selamları var, kendileri yoğun programından dolayı teşrif edemediler ama selamı iletmeyi bana bir görev olarak adlettiler. Rabbim doğrudan, doğruluktan bizleri ayırmasın inşallah. Hepinizi saygıyla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. Allah'a emanet olun.” dedi.

Daire Başkanı İbrahim Yılmaz Hocamızın konuşmalarının ardından sınavlarda başarılı olan öğrencilere Hafızlık Belgeleri takdim edilerek, hafız öğrencilere TDV Devrek Şubesi tarafından yarım altın, Gürbüzler Köyü Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından gram altın verildi.

Program, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil'in yaptığı dua ile sona erdi.

Bizleri böyle bir Kur’an ziyafetine, böyle bir merasime davet eden nazik davetlerinden dolayı il müftümüze, ilçe müftümüze, değerli hâziruna çok çok teşekkür ediyorum. Bugün buraya gelmekle gerçekten büyük bir mutluluk hissettim. Sizin içinizde olmak, okunan Kur'an-ı Kerimlerden istifade etmek, meleklerin indirmiş olduğu o sekînetten, iç huzurundan istifade etmek beni de ziyadesiyle mutlu eyledi. Genel Müdürümüz Kadir Dinç hocamızın özel selamları var, kendileri yoğun programından dolayı teşrif edemediler ama selamı iletmeyi bana bir görev olarak adlettiler. Rabbim doğrudan, doğruluktan bizleri ayırmasın inşallah. Hepinizi saygıyla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. Allah'a emanet olun.” dedi.

Daire Başkanı İbrahim Yılmaz Hocamızın konuşmalarının ardından sınavlarda başarılı olan öğrencilere Hafızlık Belgeleri takdim edilerek, hafız öğrencilere TDV Devrek Şubesi tarafından yarım altın, Gürbüzler Köyü Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından gram altın verildi.

Program, Şeyh-ül Kurra Hafız Ramazan Pakdil'in yaptığı dua ile sona erdi.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Ajanslar


  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
DGS sonuçları açıklandıÖnceki Haber

DGS sonuçları açıklandı

13.08.2021 Tarihli Cuma HutbesiSonraki Haber

13.08.2021 Tarihli Cuma Hutbesi

Haber Yorumları

  • Ceren13-12-2022 17:47

    Maşallah teprikLerediyorum

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!