İyiliğe çağıran Organize Deliler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Bir süre önce kendilerini hem ‘iyi’ hem de ‘deli’ olarak tanımlayan bir grup genç Organize Deliler isimli oluşumu hayata geçirdi ve oldukça ses getirdi. Başlarında sosyal girişimcilik dersleri veren Yavuz Yiğit var. Peki bu bir grup delinin derdi ne? İyilik ve yardımseverlik... Ama bunu üretken hale gelen gençlerin eliyle, projeleriyle yapmak...

MERVE AKBAŞ

Organize Deliler, dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek için deli gibi çalışan insanların buluştuğu bir gençlik hareketi. En azından oluşumun başındaki Yavuz Yiğit böyle söylüyor. Yiğit bu orijinal grubu, sosyal girişimcilik dersleri verdiği gençlerle beraber kurmuş. İçlerinde hemen her bölüm ve üniversiteden öğrenci var.
Uzay Mühendisliği okuyanı da, Beslenme ve Diyetisyenlik eğitimi göreni de... Amaçları hayatı sadece 'ders' olarak görmeyen, 'üreten' bir nesil olmak. Bir şeyler değişecekse bunun iyilerin organize olmasıyla mümkün olacağına inandıklarını söyleyen Yavuz Yiğit ekliyor, “İyileri organize etmek de delilerin işi” diyor.

LÜTFEN AHMET'E SELAM VERİN!

Aslında İstanbullular onları, geçtiğimiz Ramazan ayı Üsküdar meydanında ellerinde pankartlarla, gördükleri hemen herkese selam verirken tanıdı. Etkinliklerinin adını tahmin edebilirsiniz: “Bana Selam Ver.” İnsanların birbirine selam bile veremeyecek kadar yoğun olmadığını göstermek için başlattıkları eylemde oldukça başarılı olmuşlar: “O gün etkinlikte görev alan arkadaşlarımız çok güzel tepkiler aldı. İskelede torunlarını bekleyen 74 yaşındaki Muhammed Amca, arkadaşlarımızı görüp bir saat boyunca onlarla birlikte pankart tutarak insanlara selam verdi. İkinci gün Üsküdar sahilinde satılan çiçekli taçlardan etkinlikteki arkadaşlarımız için satın alıp her birinin başına takan teyzemiz, yaptığımız işin çok kıymetli ve insanların buna ihtiyacı olduğunu söyledi.” Yiğit ve arkadaşlarının eylemlerinin bununla sınırlı kalmamış. Bir sonraki etkinlik “Günaydın İstanbul” olmuş. Tüm deliler toplanıp, İstanbul'u sokak sokak gezerek 1 milyon kişiye günaydın demişler! ”

AKILLI OLMAK BİR YERE KADAR

Sokakta gerçekleştirdikleri eylemlerin hepsine Canlı Kamu Spotu adını verdiklerini belirten Yiğit, “toplumda unutulmaya yüz tutan alışkanlıklara, değerlere interaktif yöntemlerle dikkat çekmeye çalışıyoruz” diyor. Tabi eğlenceli, farklı yöntemlerle. Organize Deliler'i deli yapan da tam olarak bu! “İyi olmak, iyilik yapmak akıllı işi değil mi?” diye sorduğumuzda ise Yiğit şu cevabı veriyor: “Akıllı olmak bizi bir yere götürmüyor. Dünyada gözlemlediğimiz şey; kötülerin gerçekten çok iyi organize olmalarına karşın, sayıları çok daha kabalık olan iyilerin dağınık bir
halde kalması. Birbirlerinden habersizler ve yalnız hissediyorlar, bir şeyleri değiştirmenin çok zor olduğunu 'kabullenmiş' durumdalar. Biz de bu kabullenmişlikle baş etmek istediğimiz için bize iyilerden ziyade, gerçeklerden biraz olsun sıyrılarak harekete geçme enerjisine sahip 'deliler' gerek diyoruz.”

ÖNCE DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ

Aslında Organize Deliler'in bir ön ayağı var. O da Dünyayı Değiştirme Akademisi. Organize deli olmak için önce Dünyayı Değiştirme Akademisi'nde eğitim almanız gerekiyor. Deli olmak da dünyayı değiştirmek de kolay değil. İyilik Şampiyonası, Canlı Kamu Spotu, Mentörlük, Münazara Okulu projeleri de bu eğitimin birer parçası. Sosyal girişimcilik, kulüp yönetimi, enneagram sistemi, dünyaca ünlü girişimcilik örnekleri ve proje yönetimi akademinin başlıca dersleri. Yiğit, “her dönem öncesi “Dünyadan seni çıkarsak ne değişir?” sorusuyla başlıyoruz düşünmeye” diyor. Dokuz hafta süren programda öğrenciler oldukça zengin bir eğitim alıyor. Bununla da kalmıyorlar. Eğitimlerin ardından yeni fikirler, sorular, sorunlar tartışılıyor. Hatta bu tartışmalarda yeni projeler ortaya çıkıyor. Gülümseten Kutu projesi bunlardan biri. Genç Tebessüm Derneği ile birlikte Üsküdar'da 200 çocuğa bayram öncesi sıra dışı hediye paketleri ulaştırmışlar. Paketleri açan çocukların mutluluğunu anlatmaya gerek yok! Dedik ya, bu gençler 'deli' diye. İyilik Şampiyonası da başka bir delilikleri. Tuzla Belediyesi'yle beraber geçtiğimiz yıl hayata geçirdikleri projede öğrencileri iyilikte yarıştırmışlar. Tuzla ilçe genelinde yapılan ve 340 öğrencinin katıldığı organizasyonda 2 buçuk ayda 1 milyon TL'lik yardım toplanmış ve ihtiyacı olan çocuklara ulaştırmışlar. Bunlarla da kalınmamış ve tam iki bin ağaç dikilmiş. Ve tabi şampiyona boyunca da elli binden fazla gülümseme fotoğrafı çekilmiş.

Yeni dönemde yeniden organize oluyorlar mu?

 

 


Ekim ayında Dünyayı Değiştirme Akademisi ismindeki eğitimlerimiz başlayacak ve orada 10 hafta boyunca, bir şeyler yapmaya istekli gençlerin, nasıl organize olup nasıl proje üretilebileceklerine ve dünyada, Türkiye'de bu konuyla ilgili neler yapıldığına dair sunumlar veriyor olacağız. Bunun yanı sıra, Canlı Kamu Spotu adını verdiğimiz sokak etkinliklerimiz ve “Birbirimizden Öğreniyoruz!” sloganıyla yazın ilkini gerçekleştirdiğimiz, ekibimizin birbirlerine ve Dünyayı Değiştirme Akademisi katılımcılarına kendi ilgi alanlarıyla ilgili sunumlar yaptıkları Yetenek Kampı eğitimlerimiz devam edecek.
 

 


Yeni dönemin odak noktası ise heyecanla üzerinde çalıştığımız İyilik Şampiyonası projesi. Bu proje kapsamında, Üsküdar ve Fatih'te 20 lisede 13 farklı projeyi hayata geçirmeye çalışacağız. Projemizi bilimsel olarak açıklamak gerekirse, Organize Deliler olarak vücudumuzdaki dopamin ve serotonin seviyesini yükseltici aktiviteleri projelendiriyor ve İyilik Şampiyonası ile yakın vadede küçük ödüller veriyoruz ama uzun vadede topluma iyilik bağımlıları kazandırıyoruz. Ve biz biliyoruz ki doğru şeyleri yaparak tatmin yaşayan bireylerin yanlış aktivitelerde harcayarak vakitleri kalmayacak. Kaynak: Yeni Şafak

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
HDP'li başkanın aracından bomba malzemesi çıktıÖnceki Haber

HDP'li başkanın aracından bomba malzemes...

Eve kardeş aranıyor...Sonraki Haber

Eve kardeş aranıyor...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!