Üniversiteli işsizler çoğalıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Ülkemizde üniversite sayısı her geçen gün artarken üniversiteli işsiz sayısı da aynı oranda yükseliyor. 2000 yılında yüzde 3,9 olan üniversiteli işsiz sayısı 14 yılda iki kattan fazla artarak yüzde 8,2 oldu.

Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından hazırlanan '2015 Eğitim Değerlendirme Raporu' yayınlandı. Raporun, 'Uluslararası Alanda Türkiye' başlıklı bölümünde ülkemizdeki üniversiteli işsizlere dikkat çekildi. Söz konusu araştırmada üniversitelerin ve üniversite mezunu sayısının artmasına rağmen aynı oranda istihdam sağlanmadığı için üniversiteli işsizlerin oranının son 14 yılda iki katından daha fazla arttığı vurgulandı. 

GENÇLERDE ORAN YÜZDE 11,4 

OECD ülkeleri içinde üniversiteli işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığının belirtildiği raporda bu oranının son yıllarda hızla arttığı kaydedildi. Söz konusu raporda, "25-64 yaş arası nüfusa bakıldığında, 2000 yılında yüzde 3,9 olan üniversite mezunlarının işsizlik oranı, 2014 yılında yüzde 8,2’ye yükselmiştir. OECD için aynı dönemdeki farklılaşma, yüzde 3,5’ten yüzde 5,1’e çıktığı saptanmıştır. Genç yetişkin olarak kabul edilen 25-34 yaş aralığındaki üniversite mezunu işsizlerin oranı, yüzde 11,4 ile daha yüksektir" denildi. 

'NÜFUSTAN YARARLANILMIYOR'

Bu verilere ilişkin raporda yapılan değerlendirme ve önerilerde, "Üniversite mezunu işsizlerin oranı, istihdam piyasasının etkinliği hakkında ciddi soru işaretleri oluşmaktadır. 2000-2014 yılları arasında yüksek öğrenimini tamamlayan ancak istihdama katılamayan nüfus oranının yüzde 3,9’dan yüzde 8,2’ye yükselmesi, üzerinde dikkatle durulması gereken bir veridir. Türkiye ekonomisi için üniversite mezunu nüfusun yüzde 8,2’sinin istihdam dışı kalması önemli bir kayıptır. Özellikle 20-24 yaş aralığında olup eğitim ve istihdam dışı kalmış gençlerin OECD ülkeleri içindeki en yüksek oranı oluşturması, genç nüfusun yarattığı dinamizmden, inovasyon ve ar-ge faaliyetlerinde kolektif zekâdan ve ülke birikiminden yararlanamama gibi birçok dezavantajı doğurmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İl Müftüsü Valinin Gözde Müdürleri ArasındaÖnceki Haber

İl Müftüsü Valinin Gözde Müdürleri Arası...

Kabe\'nin kapısı Cumhurbaşkanı Erdoğan için açıldıSonraki Haber

Kabe\'nin kapısı Cumhurbaşkanı Erdoğan i...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!