Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

Biz Kur'an'ı Sevap Kazanmak için Okuyoruz

BİZ KUR'AN'I; HÜKÜM ÇIKARMAK İÇİN OKUMUYOR, SEVAP KAZANMAK İÇİN OKUYORUZ !..

 

" Onlardan ümmiler vardır ki birtakım kuruntular hariç Kitab'ı bilmezler. Onların bildiklerinin hepsi, sadece zan ve tahminden ibarettir. Vay haline o kimselerin ki kitabı elleriyle yazarlar, sonra o yazdıkları şeyi az bir para karşılığında satmak için, ' Bu, Allah katındandır' derler. Ellerinin yazdıklarından ötürü vay haline onların. Yine kazandıklarından ötürü vay haline onların." ( Bakara sûresi, âyetler 78-79 )

Üzülerek, kahrolarak ifade etmek istiyorum ki, Asr-ı Saadet döneminden sonra, yani Emeviyye ile birlikte, Kur'an'dan hüküm çıkarılmaz olmuş, yasa, kanun yapılmaz olmuş, sadece sevap kazanmak için, veya, ölü ruhlarına bağışlamak için okunur olmuştur.

Hal böyle iken , asıl üzerinde durulması gereken husus da budur, bu olmalıdır. Çünkü, dünya Müslümanları bedbin ve perişandır. Hem de, her yönüyle sıkıntılı, muzdarip ve sıkıntılı bir halde günlerini yaşamaktadırlar..

" Kur'an'ı Kerim'deki tedebbür kavramı üzerinde çok durulması lazım. Bu mihver kavramı, omurga kavramı tedebbür'dür. Yani Kur'an okumanın ne olduğu sorusunun cevabını bizzat Kur'an'ı Kerim'in kendisi getirmiştir.

Birçok meselede olduğu gibi bizim neler yapacağımızı çok iyi biliyor. Nedir Kur'an okumak? Çeşitli şekillerde soruyu cevaplamıştır kendisi. Kur'an okumak tedebbürdür.

Ve soruyor Kur'an'ı Kerim: ' Kur'an'ı tedebbür etmiyorlar mı?' ' Tedebbür dilimizde bir metni, bir kavramı, bir eseri , bir muhtevayı anlamak için insanın beyin ve ruh imkânlarını seferber etmesi' demek. Biz, maalesef Kur'an'ı tedebbür etmemeyi ibadet haline getirdik.

Bu gün Türkiye'de çocuğunu İslâm ahlâkı üzere yetişsin diye şu kadar külfete girip, çocuğunun hasretine dayanmak riskini göze alarak ' Müslüman yurttur' diye yurda gönderen bir kaç ebeveyni ben bizzat biliyorum.

Elbette emsali çoktur. Bunlar bir zaman sonra gözü yaşlı geliyor, çocuğunu geri aldığını söylüyor. Niye? Efendim benim çocuğum yurda Kur'an meali götürmüş diye hakkında disiplin soruşturması açmışlar',

Şimdi kendisine böyle bir muameleyi yaptığımız bu Kur'an denen Allah'ın ' mübarek kitabı' diye tavsif ettiği ilahî kelâm'dan bizim rahmet beklememiz gerekir, aksi bir davranış aklın ve insanlığın ilkelerine hakaret olur.

Bizim sık sık maruz kaldığımız , ithamlarla ilgilidir. Kur'an okumayı dindarlık haline getirenler vardır bu ülkede, yani Kur'an'ı anlamamayı. Biz okumak deyince zaten bilinen mânâda anlama'yı kastederiz.

Bakıyorsunuz başlıklar atılabiliyor. ' Biz Kur'an'ı hüküm çıkarmak için okumayız. Sevap kazanmak için okuruz'. Yani anlamak suçtur, anlamayacaksınız . Zaten anlamazsanız hükümden hayatınıza bir şey geçirmemiz mümkün değil, onun için ' okumayın' diyor, ' anlamayın' diyor.

Peki hükmünü ayaklarınızın altına aldığınız bir Kitab'dan nasıl sevap alacaksınız? Yani Allah'ı biz ne zannediyoruz? Bu sorunun cevabı lazım. Bunun cevabı yok." ( 1. Kur'an Sempozyumu, Y. N. Öztürk, sayfa 398-399)

Netice olarak;

Millet olarak çekmiş olduğumuz zorluklar, mihnetler ve sıkıntılar buradan kaynaklanmaktadır. Kur'an'ı Kerim'i, çok çok okuyoruz, hatimler indiriyoruz, hatta bin bir hatimler yapıyoruz, emin olun ki, bir kelime, bir tek cümleyi anlamadan okuyoruz.

Hatta, millet olarak, kendimizi frenleyemeyip, millet arasında, gençler arasında ' Peygambere dört milyon salavat kampanyası ' düzenliyoruz.

Kur'an'ı Kerim'i, okuma, anlama ve emirlerini yaşama adına en küçük bir eylem içerisinde bulunmayıp, tamamen halimiz, ahvalimiz bunun tersidir. Yani, okuyalım ama, anlamayalım, davranışı, sapkınlığı içerisinde mahvı perişanız.. Onun içindir ki,

Geliniz, yukarlardan, raflardan Kur'an'ı indirip, kuru mealcilikten ziyade, onu anlamaya çalışalım. Çalışalım ki, bin yıldan bu yana evinde, camisinde, mescidinde anlamadan, anlaşılmadan Kur'an okumalarına son verelim!..

Kur'an Kurslarımızda, aziz Kur'an anlaşılarak okunsun. Hem hafızlık yapılsın, hem de arapça talimi verilmiş olsun.. Selam ve dua ile..

Şerafettin Özdemir

Facebook Yorum

Yorum Yazın