A.Raif ÖZTÜRK

A.Raif ÖZTÜRK

Mail: araifozturk@hotmail.com

İnsan Hayatının 4 EVRE Kronolojisi

İnsanın hayatı; sadece şu görünen dünya hayatından ibaret değildir ve 4 evreye ayrılır.

Bu çok önemli 4 evreyi iyi anlamak için, ölçülendirme mukayeseleriyle değerlendireceğiz.

1.Evre:Ana Rahmi. 9 Ay 10 gün. 2. Evre:Dünya hayatı. Vasat 70 sene. 3. Evre: Berzah hayatı. Rivayetlere göre 50 000 Sene. 4. Evre:Âhiret hayatı. SONSUZ, EBEDÎ ve SINIRSIZ bir hayat…

Şimdi bu evreleri biraz açalım.

1. Evre, Ana Rahmi.Bu 9 ay, 10 günlük süre de Kur’ânî ifadelerle 17 evre olarak tavsif ediliyor.[SÜLÂLE, NUTFE,ALEKA,MUDGA, IZAM, EMŞAC, MENİ’, ALÂK, TÜRÂBÎ, TIYN, SALSÂL, HAME, MESNUN, FEHHAR, MÂÎ, ARZ, CENİN.]Bunlardan, nutfe, alâka, mudga ve cenin en meşhurlarıdır. Teferruata girmeyeceğiz. 9. Haftada cenin kıpırdamaya başlar, fakat esas insan olan RUH’A, rahimde 102’nci günde o minicik ceset elbisesi giydirilir. Bütün organlar Sânî-i Hakiki tarafından nakış nakış işlenerek, 9 ay 10 gün sonra insan, dünya misafirhanesine sınav için teşrif ettirilir. (Bu şekilde her gün, 350 000 insan dünya sınavına sevk ediliyor.)

2. Evre, Dünya hayatı. Vasatî ömrü 70 sene olarak düşünüyoruz. Bebeklik, çocukluk, gençlik, orta yaş ve ihtiyarlık evreleri geçirerek bu hayat süresi, Yüce Yaratıcımızın takdir ettiği sürede sona erer. Yüz küsur sene yaşayanlar olduğu gibi, bebek olarak (yani daha sınavı başlamadan, sabî olarak) ölenler de çoktur. Bir istatistiğe göre, 50 yaşın üzeri yaşama oranı 2,6’dır. Her insanın SINAVI, buluğa erdikten sonra başlar ve ölüm meleği ile karşılaşıncaya kadar devam eder. Bu dünya hayatı ancak, Hâlikını ve Rabbini tanımak, O’na cc kulluk ve ibadet etmek için verilmiştir. Diğer meşguliyetler, bu hayatı kimseye muhtaç olmadan sürdürebilmek için mübah kılınmıştır. Boşa zaman harcanmasının bile sorguya tâbî tutulacağı nâs ile ihtar edilmiştir.

İnsan işte bu 2. Evre hayatında nasıl yaşar ise 3. Ve 4. Evre hayatı buna göre şekillenecektir.

3. Evre, Berzah hayatı.  Rivayetlere göre 50 000 senedir. Fakat ehl-i Takva için bu süreç, TAYY-I ZAMAN işletilerek, bir ikindi-akşam arası gibi hissettirilecektir. Bu 3. hayatta da 5 evre vardır. Kabir, Haşir, Kıyamet, Sırat ve Mahkeme-i Kübra. Toplamına berzah hayatı denildiği gibi, toplam sürenin de 50 000 sene olduğu (Meâric-4. Â. Ve Hadîs-i Şerîflerde) bildirilmektedir. Kabir hayatı; kişinin dünyadaki sınav neticesine göre yâ Cennet bahçelerinden bir bahçe olarak sürdürülecek. Yâ da Cehennem çukurlarından bir çukur, yâni bir azâp mekânı olarak sürdürülecektir. Haşir, Kıyamet, Sırat ve Mahkeme-i Kübra evreleri de dünya hayatından kat kat uzun süreler halinde, yine dünya hayatındaki sınav neticesine göre, ya çok kolay ve hafif geçecek. Yâ da çileler, ızdıraplar, azaplar ve pişmanlık nâraları atarak geçecektir.

4. Evre: Âhiret hayatı. SONSUZ, Ebedî, sınırsız bir hayattır. Bu hayat da dünya hayatımızdaki sınavımızın neticesine göre yâ EBEDÎ CEHENNEM (Allah cc muhafaza eylesin) veya EBEDÎ CENNET olacaktır, inşallah. Bunlara inanmamak, bu hayatı yaşamamıza ASLA engel değil, ebedî Cennetlere engeldir…

İşte bu hayat da, dünya hayatımızdaki buluğ yaşından, Azrail AS ile tanışıncaya kadar geçen SINAV süresindeki hâl, hareket ve davranışlarımıza göre değerlendirilerek takdir edilecektir. Yüce Rabbimiz bütün bu aşamalarda nasıl hareket etmemiz gerektiğini, ikinci aşamadaki buluğ ile ölüm arasındaki sınırlı zaman dilimi içinde kesinlikle sınava tâbî tutulduğumuzu, bizlere birer kopya kabilinden açık seçik bildirmiştir. Tâ ki O’nun cc o güzelim İNSAN eseri, Cehennemi hak edip zâyî olmasın. Bu kopyalar bizlere gönderilmiş olan Kur’ânı Kerîmde tüm teferruatıyla anlatılmaktadır. “Kullarım SINAVI illâ kazansınlar” diye, en Mükemmel bir muallimi SAV başöğretmen ve rehber olarak göndermiştir. O Muallime SAV yetişemeyenlere de O’nun vârisleri hükmünde İslâm âlimleri, kutup imamları, müteadditler ve bediüzzamanlar görevlendirmiştir. Tâ ki hiçbir kişinin, neticeden bir mazereti kalmasın…

Bütün bunlara rağmen sınavın bir gereği olarak Şeytan ve nefis yaratılmış, onlar da “sadece vesvese olarak”, yani yaptırım gücü olmadan dünya hayatını tatlı ve eğlenceli gösterip, insanoğlunu aldatmaya çalışmasına müsaade edilmiştir. Ayrıca bizleri de yine Zuhruf sûresi, 62. âyet gibi “Sakın Şeytan sizi yoldan çevirmesin. Çünkü o sizin apaçık düşmanınızdır” vb. birçok âyet ile ikaz etmiştir.

Şimdi esas konumuza ve başa dönelim: Yukarıdaki tabloya lütfen dikkatli bakınız: 3. Evredeki 50000 senelik hayatı ferah veya kolaylıkla sıkıntısız geçirmek, şu 2. Evredeki 70 senelik azim ve gayretlerimize bağlıdır. Hele hele o SINIRSIZ ve SONSUZ bir süre Cehennemden kurtulup, CENNET hayatının kazanılması da şu 70 senelik şuurlu yaşantımıza bağlıdır. 

Bizler 1. Evreden sorumlu değiliz. 2. Evrenin de sadece bulûğ çağından vefatımıza kadar sınavdayız ve sorumluyuz. Eğer bunu tam idrak ederek, yüce Dînimizin emir ve yasaklarına göre hareket edersek, bu SINAVI kazanırız, inşaallah. Neticede de Yüce Rabbimiz bizlerin bu sınavı kazanma niyetlerimize, kararlılıklarımıza, çabalarımıza, azim ve gayretlerimize Lütuf ve Rahmetiyle bakarak değerlendireceğinden ümit vârız.  

İşte inanmayan kişilerin, yani bu gerçeklere göre yaşamayanların ileri görüşlülüğü, sadece 70 senelik bir dünya hayatı ile, inanan kişilerin ise hem o 50 000 senelik berzah +EBEDÎ ve SONSUZ bir hayat bilinci ile mukayese edilsin. Ne gariptir bu devirde, 50 000 seneyi ve ebedî bir hayatı görüp ona göre yaşayanlara “gerici”, sadece 70 seneye takılanlara ise “ilerici” deniliyor. Bizim arzumuz, onların da bu gerçekleri görerek, gerçek ilerici olabilmeleridir.

Bu ‘gerçekten ileri görüş bilincini’ bu zamanda, en kısa bir zamanda ve en iknâ edici bir şekilde Risale-i Nur ekolü sunabilmektedir. Bu nedenle 52 lisana çevrilerek 190 dünya ülkelerinde okunmaktadır. Ülkemizde de inşallah tüm okullarımızda ders kitabı olarak okutulmasıyla neslimizin çoğunun berzah ve âhiret hayatları da kurtulmuş olur. Risale-i Nur ile tanışma yerleri olan Nur Sohbetleri, ülkemizin neredeyse her semtinde mevcuttur…

BİLVESÎLE, HEPİNİZİN KURBAN BAYRAMINIZI İÇTENLİKLE TEBRİK ve TES’ÎD EDİYORUM…

Facebook Yorum

Yorum Yazın