Reklamı Geç
KURBAN PAYLAŞMAKTIR
Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

ÖLÜYE DEVİR YAPMAK

" O gün hiç kimseye haksızlık yapılmaz ve siz ancak yaptığınız şeylerle cezalandırılırsınız." ( Yâsîn sûresi, âyet 54 )

Malum olduğu üzere, Onların tekrar dirilmeleri, Allah'ü Teala'ya zor bir iş değildir. Helakları nasıl üflemenin çıkardığı bir sese, gürültüye bakıyorsa, dirilmeleri de öyle bir sese bakar.

Sûr'dan çıkan bir ses ile hepsi dirilip yüce divâna getirilirler. O Yüce Mahkeme'de hiç bir cana haksızlık edilmez. Herkes yaptığının karşılığını görür.

Dolayısıyla, bu yazımla, " Ölüye devir " konusunu izah etmeye çalışacağım: Maalesef, böylesi uyduruk, uydurma, bir amel, bin yıllık millet tarihimizde bir türlü gündemden düşmeyen, Kur'anî olmayan duygu ve düşüncelerle Müslümanları bir nevi kandırma, uyutma, uyuşturma işleridir..

" Allah'a göre şu kimselerin tevbesi makbuldür ki cahillikle bir kötülük yapıp hemen ardından dönerler. İşte Allah, onların tevbesini kabul eder. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir." ( Nisâ sûresi, âyet 17 )

" Yoksa kötülükler yapıp yapıp da nihayet kendilerine ölüm gelip çatınca: " Ben şimdi şimdi tevbe ettim" diyenler ve kafir olarak ölenlere tevbe yoktur. ( öylelerinin tevbesi makbul değildir). Onlar için acı bir azab hazırlamışızdır!2 ( Nisâ sûresi, âyet 18 )

Bu ayeti kerimeler de, hangi tevbenin makbul ve kabul olacağı anlatılmaktadır. Günahtan dönme, işlememeğe kesin karar verme anlamını taşıyan tevbenin, bilinçli olarak yapılması, içtenlikle kötülüklerden, her türlü günahlardan Allah'a dönülmesi öğütlenmek üzere şöyle buyuruluyor:

Allah, şu kimselerin tevbelerini kabul eder ki cahillikle, bilmeden bir günah işler, hemen ardından tevbe edip günahtan dönerler. Günah işleyip de ölüm gelip çattıktan, yaşama ümidi hiç kalmadıktan , gözlerden perdeler kalkıp ahiret halleri göründükten sonra " Tevbe ettim" diyenlerin, yada hayatlarının sonuna kadar inkar içinde olanların tevbeleri makbul değildir.

" Ölülere devir yapmak" fikri, TRT. Diyanet'te sorulan bir sorudan dolayı bu konuyu gündeme almış oldum. Zaten, kendimi bildim bileli, bu iş, yani " ölüye devir yapma" hep tuhafıma gitmiş, nasıl olur da, üç beş kuruş fakir-fukaraya verilerek ölmüş insanın, namaz, oruç, hac, zekat, kul hakkı, yemin keffarati vb. ödenmiş olur?

Maalesef, " ölüye devir yapma" çirkinliği gittikçe dozajını artırmaktadır. Fakir, fukara, nice gariban ölü sahibi bulunmaktadır ki, ölüsünü borçlu yatırmamak için, elden, günden, başkalarından borç para bularak, ödünç altın alarak, devir yaptırmaktadır.

Şayet; elinde nakit parası yok ise, o kimsenin borcuna karşılık senet alındığı, daha sonraki zamanlarda ödemediği takdirde, malının, mülkünün, emlakinin, ölmüşünün borçlarını sildirmek için sattırıldığı duyulmaktadır.

Yahu bu tür bir yanlış kepazelik değil de nedir Allah aşkına?.. Aynı durumu, kilise papazları da icra etmektedir. Kendilerine gelen çok çok günah işlemiş günahkarları affettirmek için, bağışlanmaları için ücret ve para almaktadırlar.

"Günah çıkartma" işlemi işte budur!.. Bizim soytarı hurafeciler de aynısını, aynı takip ederek, ölmüşün, tertemiz olması için, geçmiş borçlarından kurtulması için, onun bıraktığı terekesinden veya mirasçılarından altın, para alınmaktadır. Onun içindir ki;

Sayın Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş hocamız, mes'eleye ivedilikle el koyarak, bu tür yanlışı yapan görevlileri cezalandırmaları, gerekirse, söz konusu görevliler, ıslah oluncaya kadar görevleri sona erdirilmelidir. Şu ayete kulak verip bir dinleyelim bakalım ne emretmektedir?

" Dirilerle ölüler de bir olmaz. Allah dilediğine işittirir; yoksa sen kabirde bulunanlara işittirecek değilsin." ( Fâtır sûresi, âyet 22 )

Netice olarak;

21 nci çağda yaşayan Müslümanların, bu tür hurafelere inanmamaları, ölmüşüne mevlid, devir, hatim, yetmiş bin tevhid, 7,40 ve 52 nci gece adıyla, batıl, uyduruk şeylere tevessül etmemeleri gerekmektedir.

Çünkü, " ölüye devir yapmak" gibi hadiseler, ölüyü değil de, ölünün hayatta olan yakınlarını memnun etmekten başka şey değildir.

Tabii ki, ölmüşlerimizi unutmayacağız!.. Nasıl unutmayacağız?.. Ölmüşlerimizin ruhları için, fakir, fukaraya, yetim ve öksüzlere yardım ederek onların dualarını almakla iyi bir iş yapılmış olur.

Bilhassa, son günlerde, ülke gündemimizi meşgul etmekte olan, bu tür yanlışlara dur deme zamanı gelmiş ve geçmektedir. Ne demek yahu?

Ölü, daha defnedilmeden önce, onun geçmiş namaz borçları silinecek, oruç borçları telafi edilecek, kul hakları yok edilecek, sair borçları da üç beş lira karşılığında ortadan kaldırılarak, ölmüş kişi tertemiz, anasından doğmuş olduğu , günahsız. sabi sübyan bir kul olarak Allah'a vasıl olacaktır..

Böyle bir amel, uydurmadır, sahteciliktir, insanları söğüşlemedir, ortalarda dolaşan, hurafeci, uydurmacı hocaların ekmeğine yağ sürmektir.. Sapkınlıklarının yayılmasına sebep olmaktır.. Selam ve dua ile..

Şerafettin Özdemir

Facebook Yorum

Yorum Yazın