3. Afrika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi İstanbul’da başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde düzenlenen “3. Afrika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği “3. Afrika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirilen zirvenin açılış oturumuna TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

Afrika’dan birçok ülke ve bölgeden din adamını bir araya getiren zirvenin açılış oturumunda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, zirveye katılan davetlilere teşekkür ederek, “Uzun yıllar İslam medeniyetine başkentlik yapmış, tarih ve kültür şehri İstanbul’umuza hoş geldiniz, safalar getirdiniz” dedi.

Başkan Erbaş,  “Afrika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi”nin üçüncüsünü düzenlemenin sevincini yaşadıklarını ifade ederek, dört gün sürecek zirve boyunca oldukça önemli konuları müzakere edeceklerini ve kıta ülkeleriyle yürütülen ortak çalışmaları genişletmenin, işbirliklerini daha da güçlendirmenin yollarını arayacaklarını söyledi.

Zirvenin ana konusu olarak; “Çıkarsız Yardımlaşma, İyilikte Dayanışma” başlığını belirlediklerini belirten Başkan Erbaş, “Allah’a gönülden iman eden müminler için, iyilik ve yardımlaşma, hayatın ana gayesidir. İnsan için hüsrandan kurtulmanın, dünya ve ahiret huzuruna kavuşmanın yolu, Âlemlerin Rabbine “inanmak”, “iyi işler yapmak”, “hakkı savunmak” ve “sabrı kuşanmaktır” diye konuştu.

“Bizim mefkûremiz, dolu götürüp boş getirmektir”

Başkan Erbaş, amaçlarının Kur’an-ı Kerim’in, “İyilik ve takvada yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın” fermanının gereğini hakkıyla yerine getirmek olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Türkiye Diyanet Vakfımızın hedefini ve idealini gösteren cümle ile ifade edersek; “Yeryüzüne iyilik egemen oluncaya kadar”, gayret etmektir. Bizler dünyaya; yeryüzünü imar etmeyi, insanlığa karşılıksız hizmeti, iman ve kulluğun gereği kabul eden Müslümanların iyilik getireceğine inanıyoruz. Yaşanan onca acıdan sonra bugün, emperyalistlerden insanlığa, mazlumlara, muhtaçlara iyilik beklemenin vahim bir aldanış olduğu artık açıkça ortaya çıkmıştır. Bizim mefkûremiz, dünyanın zayıf ve güçsüz bölgelerine giderken, sömürgecilerin yaptığı gibi, kervanları boş götürüp dolu getirmek değil, dolu götürüp boş getirmektir.” 

Diyanet İşleri Başkanlığının, Türkiye’de sunduğu hizmetlerin yanı sıra dünyadaki bütün Müslümanlarla bir araya gelmenin, yardımlaşma, dayanışma ve işbirliği yapmanın gayreti içerisinde olduklarının altını çizen Başkan Erbaş, “Bu bağlamda yurt içinde ve yurt dışında inşa ettiğimiz binlerce cami ve Kur’an kursu ile yürekleri aynı safta, kalpleri aynı hakikatte buluşturmaya gayret etmekteyiz. Bu sene Ramazan ayı içerisinde 99 ülkede kardeşlerimizle iftar sofralarında buluştuk. Kurban Bayramı münasebetiyle de 149 ülkeye Türkiye’nin milletimizin sevgisini, muhabbetini ulaştırmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

“111 ülkeden gelen öğrencilere eğitim hizmeti vererek hayallerine ortak olmaktayız”

Başkan Erbaş, yürüttükleri yurt dışı eğitim çalışmalarına da değinerek, “14 ülkede 23 eğitim kurumunda geleceği imar etmeye hazırlanan nesiller yetiştirmekteyiz. 111 ülkeden gelen öğrencilere Türkiye’de eğitim hizmeti vererek bu gençlerin hayallerine ortak olmaktayız” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, Afrika’da 29 ülkede, 250 su kuyusu açtıklarını belirterek, “Hakikati yeryüzünün her yerine ulaştırma idealiyle yayınladığımız, 40’ı aşkın dilde 400’ü aşkın eseri ve 30 dilde Kur’an-ı Kerim’i dünyanın her yerine ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

 Diyanet İşleri Başkanlığının önceki yıllarda düzenlediği uluslararası toplantıları hatırlatan Başkan Erbaş, “İnanıyorum ki, bu toplantımız da özellikle din eğitimi, din hizmetleri ve dini yayınlar alanında gönül ve akıl birliğiyle ufkumuzu geliştireceğimiz, işbirliğine yönelik stratejiler belirleyeceğimiz ve bunları eyleme geçirme iradesini ortaya koyacağımız önemli bir buluşma olacaktır”

“FETÖ bütün Müslümanların geleceği için büyük bir tehlikedir”                   

Başkan Erbaş, dini istismar eden terör örgütlerinin İslam dünyası için nasıl bir tehlike barındırdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Bu noktada, oldukça önemsediğimiz bir hususa da burada temas etmek istiyorum. Ülkemiz, 15 Temmuz 2016 tarihinde, dini görünümlü bir terör örgütü olan FETÖ tarafından hain bir darbe girişimine maruz kalmıştır. Milletimizin istiklaline ve istikbaline kurşun sıkan FETÖ, din kisvesi altında yayılan dış güdümlü bir terör örgütüdür. Dinî kavram ve söylemlerle gençlerimizi kandırarak kirli emellerine alet etmeye çalışan karanlık bir şebekedir. İslam’ın bütün değerlerini istismar eden, itikadi, ameli ve ahlâkî bir sapma hareketidir. Dünyadaki bütün Müslümanların geleceği için büyük bir fitne, tefrika ve tehlikedir. Bu bağlamda Başkanlığımız, hem FETÖ hem de Müslümanların içine hançer gibi saplanmış tekfir ve tedhiş hareketi DEAŞ’la ilgili onların iç yüzünü anlatan eserler ve raporlar hazırlayarak farklı dillerde yayınlamıştır. Bu eserler dünyanın her yerindeki büyükelçilik ve ülkemizi temsil eden kurumlarımıza gönderilmiştir. Arzu eden ülkelere ve kardeşlerimize de bu sapkın örgütleri anlatan eserleri göndermeye devam ediyoruz.”

Başkan Erbaş sözlerinin sonunda destekleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Somali Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Şeyh Nur Muhammed Hasan

3. Afrika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nde, katılan tüm dini liderleri adına selamlama konuşması yapan Somali Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Şeyh Nur Muhammed Hasan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve zirvenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Hasan, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığını Müslümanların Afrika kıtasındaki çıkarlarını gözetmiş olmasından ve tüm İslam dünyasının çıkarlarını dikkate alarak yapmış olduğu çabalarından dolayı kutladığını belirtti.

Somali'nin Türkiye ile dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin bulunduğunu dile getiren Hasan, zirvede bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Hasan, iş birliği ve yardımlaşmanın İslamın ve İslam hukukunun emri olduğuna vurgu yaptı.

Hasan, Türkiye'nin Müslümanların meseleleriyle ilgili etkinliklere her zaman ev sahipliği yaptığını anımsatırken, bunun için ayrıca teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

 

MAKALENİN TAMAMINI YAZARIMIZIN KÖŞESİNDEN OKUMA İÇİN TIKLAYINIZ

 

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SADECE MEÂL YETER Diyen zavallılara!...Önceki Haber

SADECE MEÂL YETER Diyen zavallılara!...

Erdoğan, 3. Afrika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi’nde konuştuSonraki Haber

Erdoğan, 3. Afrika Ülkeleri Müslüman Din...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!