Aşk-ı Nebî, Ayasofya’da açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
326
Aşk-ı Nebî sergisi Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç\'in katılımıyla Ayasofya’da açıldı.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:    Aşk-ı Nebî sergisi Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç'in katılımıyla Ayasofya’da açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Hava Yolları ve İslam Kültür ve Sanat Platformu işbirliğiyle Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Aşk-ı Nebî sergisinin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, sözlerine dün gece idrak edilen Regaib Kandilinin bütün İslam alemine hayırlar getirmesini dileyerek başladı.

“Fethi Mübin ile birlikte her taşı ihtida etmiş bu muhteşem mabedi tazim ile selamlıyorum. Fethi Mübinden bugüne kadar bu kubbe altında secdeyi Rahmana kapanmış büyüklerimizi
yad ediyorum. Bu yüce mabette bir Kutlu Doğum arefesinde bizleri bir araya getiren Allah’a hamd ediyorum” şeklinde sözlerini sürdüren Başkan Görmez, özel bir koleksiyondan oluşan serginin açılışında yaptığı kısa konuşmasında şunları söyledi;

“Bizim tarihimizi kılıç kalkan üzerinden, oyun eğlence üzerinden okuyanlar yanılırlar…”

Biz millet olarak dinimizin kitabını okuyarak Müslüman olmamışız. Elbette aslolan dinin kitabı ancak biz bu kitabı insanlığa getiren ve onu hayata dönüştüren zat-ı kibriyaya muhabbet duyarak Müslüman olmuşuz. Bizim medeniyetimizde Muhabbetle Muhammed aynı kelimeler olmuş. Bizim tarihimizi kılıç kalkan üzerinden okuyanlar yanılırlar. Bizim tarihimizi oyun eğlence üzerinden okuyanlar yanılırlar. Bizim tarihimizi bir aşk, sevgi, muhabbet, sevda üzerinden okuyacaksak, bu aşk, sevgi Muhammed Mustafa aşkı, sevgisi ve muhabbetidir. Bugün bir numunesini gezeceğimiz hilye-i şerifler mimarimizin her karesine nakşettiğimiz sevgili Peygamberimize olan sevgimizi ifade eden sanat eserlerimiz aynı zamanda bunun en güzel ifadesidir.

“Moğol istilasından sonra İslam medeniyetinin en çok yağmalandığı bir dünyada olduğumuz için üzgünüz…”

Bizim medeniyetimizde bir insanın canı bütün tarihi eserlerden daha kıymetlidir. Ancak biz son on yıllarda sadece can kaybetmiyoruz. Sadece canlarımız yok olmuyor. Aynı zamanda bir medeniyet yağmalanıyor. Şam'da, Bağdat'ta, Halep'te, Yemen'de, Sana’da dünyanın muhtelif yerlerinde İslam medeniyeti yağmalanıyor. Müslümanlar sadece kendilerine ait medeniyetleri değil, kendisinden önceki bütün medeniyetleri de muhafaza etmişlerdi. Üzülerek belirteyim ki, şimdi hepsi yağmalanıyor. Moğol istilasından sonra neredeyse İslam medeniyetinin en çok yağmalandığı tarihi mirasın yok olmakla karşı karşıya kaldığı bir dünyada olduğumuz için üzgünüz.

Bir Kutlu Doğum Haftası arefesindeyiz. Ben bu hafta münasebetiyle anmaktan anlamaya şiarıyla başlattığımız bu haftada sevgili Peygamberimizi daha doğru anlamaya ve onun insanlığa getirdiği rahmet mesajını bütün kainata, bütün insanlığa yeniden yaymaya vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum.

İstanbul iki büyük sergiye ev sahipliği yapıyor…

Hz. Peygamber’in yaradılış güzelliklerini anlatan Hilye-i Şerifelerin yanı sıra, sergi de ilk defa O’nun yaradılış güzellikleri; “O Güzel Ahlakı Tamamlamak Üzere Gönderilmiştir”, “O Âlemlere Rahmet Olarak Gönderilmiştir”, “Mühr-i Nübüvvet O’nun Alâmetlerinden Biridir”, “Muhammed İsm-i Şerîfi İlk O’na Ad Olmuştur” , “O’nun Remzi Gül’dür”,  “O’na Duyulan Sonsuz Hasrettir, Hilye-i Şerifeler “, “Hadis, Siyer, Megâzi, Şemâil, Delâil O’nu Anlatır” ve “O’nun En Büyük Mucizesi Kur’ân-ı Kerim’dir” başlıklı bilgi panolar da yer almıştır.

Peygamber sevgini ve saygısını hat sanatına yansıtan bu sergi ile Kur’ân’ın ilk nüshalarının da sergilendiği Türk ve İslam Eserleri Müzesinde 5 Mart 2016 da açılan Hz. Peygamber’in en büyük mucizesi Kur’ân-ı Kerim’in ilk yazısı olan Kûfi hattı konu alan “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kûfi” sergisi Kutlu Doğum Haftası gibi anlamlı bir dönemde aynı anda ziyaretçileriyle buluşmaktadır.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyanet\'ten Yurtdışı Din Hizmetleri Müşaviri ve Ateşesi AlımıÖnceki Haber

Diyanet\'ten Yurtdışı Din Hizmetleri Müş...

Habibe, Kuran-ı Kerim’i Yüzünden Güzel Okuma Yarışmasında Birinci OlduSonraki Haber

Habibe, Kuran-ı Kerim’i Yüzünden Güzel O...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!