Diyanet ten Din Görevlilerine Ramazan Genelgesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayı genelgesini yayımladı.. Yapılan yazılı açıklamada: Ramazan ikliminin rahmet, mağfiret, feyiz ve

Diyanet İşleri Başkanlığınca, bu yılın  ramazan teması "Vakit, iyilik vakti bu Ramazan ve her zaman" mesajıyla "iyilik" olarak belirlendi.  

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, Başkan Mehmet Görmez imzasıyla il müftülüklerine gönderilen " Ramazan Hizmetleri Genelgesi"ne göre, her yılramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatta örselenmeye yüz tutmuş önemli bir değerin "tema" olarak belirlendiği ve bu temayı ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alarak, duyarlılık ve bilinç oluşturmanın hedeflendiği belirtildi.

Bu yılın temasının "Vakit, iyilik vakti bu Ramazan ve her zaman" mesajıyla "iyilik" olarak belirlendiğinin aktarıldığı genelgede, tema kapsamında kişinin kendisine, hangi coğrafyada olursa olsun insana, eşyaya ve tabiata iyilik yapmayı teşvik eden çalışmalar yürütülecek, iyilik çeşitleri, kapsamı, ilkeleri ve amacının etraflı bir şekilde ele alınacağı bildirildi.

İyiliğin öneminin vurgulandığı genelgede, "iyilik" temasının anlaşılmasına katkıda bulunacak sesli, görüntülü, yazılı materyallerin hazırlanacağı, vaaz, hutbe, televizyon ve radyo programları, panel ve konferanslar vasıtasıyla da vatandaşlara iyiliğin kapsam, mahiyet ve öneminin anlatılacağı kaydedildi.

İyilik sofraları ve çadırlarının kurulacağı, böylece "iyilik"lerle dolu bir ramazan ve yaşamın ortaya konulmaya çalışılacağının bildirildiği genelgeye göre, ramazan ayı süresince alınacak tedbirler ise şöyle sıralandı:

"Vatandaşların ramazan boyunca dini konulardaki sorularını cevaplandırmak üzere il müftülükleri bünyesindeki "Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi", haftanın her günü 09.00-23.00 saatleri arasında hizmet verecek. 

- İlahiyat fakültelerinin öğretim üyeleri, eğitim merkezi eğitim görevlileri, meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleriyle, emekli din görevlilerinin de uygun görülen camilerde vaaz etmeleri sağlanacak.

- Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle, il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde, yayla turizminin, mevsimlik işçi ve mültecilerin yoğun olduğu yerlerde ezan okunması, namaz kıldırılması, vaaz ve irşat hizmetleri sunulması hususunda gerekli tedbirler alınacak. 

- Ramazan ayı boyunca mahalli radyo ve televizyonlarda irşat ve mukabele programları yapılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek, yetenekli din görevlilerinin yerel basında dini, ahlaki konularda yazı yazmaları teşvik edilecek. 

- Vatandaşların ibadetlerini huzurla yerine getirebilmeleri için her türlü tedbir alınacak, camilerin temizlik ve bakımı yapılacak. Camilerdeki ses sistemi ve kullanımı, rahatsız edici ve ibadet huşusunu bozucu mahiyette olmayacak. Minarelerdeki kandiller ramazan ayı boyunca iftar vaktinde aydınlatılacak, imsak vaktinde ise söndürülecek. Sakal-ı Şerif bulunan camilerde ramazan ayında ziyaret günleri düzenlenebilecek. Camilerdeki vaaz, irşat, mukabele gibi programlar cami panosuna asılarak ilan edilecek, toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacak.

- Tatilcilerin ve göçmen işçilerin ibadetlerini rahat gerçekleştirebilmeleri ve çocukları için yaz Kur’an kursu düzenlenebilmesi için prefabrike ya da çadır mescit gibi gerekli tedbirler alınacak.

- Kadın ve engellilerin ibadetleriyle ilgili problem yaşamamaları için gerekli tedbirler alınacak ve engelliler için tedbirlerin alındığı camiler duyurulacak. 

- Güvenlik tedbirlerinin alınması şartıyla il ve ilçelerde en az bir cami, Kadir Gecesi’nde sabah namazına kadar açık tutulacak. 

- Namazlarda ta'dil-i erkâna mutlaka riayet edilecek ve teravih namazları "iki rekatta bir selam vermek suretiyle" kıldırılacak. 

- Sabah ezanları, Başkanlığımızın takvimine göre imsak vaktinde her camide aynı anda okunacak. Akşam ezanlarının vaktinde okunmasına özen gösterilecek ve camilerde akşam namazı kıldırılacaktır.

- İmkanlar ölçüsünde her il ve ilçede en az bir camide hatimle teravih namazı kıldırılması sağlanacak ve bu camiler önceden cemaate duyurulacaktır. 

- Ramazan ayında itikafa girmek (ramazanın son 10 gününde camiye kapanarak ibadet etme) isteyenlerin müftülüklerce belirlenecek camilerde itikafa girmelerine izin verilebilecek. 

- Camilerde mukabele programları hazırlanacak ve icrası takip edilecek. Mukabele programlarında okunacak cüzlerin ihtiva ettiği önemli mesajların meali cemaate aktarılacaktır. Müftülüklerce Kur'an programları düzenlenebilecektir."

"İftar davetlerinin gösterişten uzak olmasına özen gösterilecek"

Ramazan ayı boyunca müftü, vaiz ve diğer din görevlileri, huzurevi, hastane, cezaevi, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerlere ziyaret gerçekleştirileceğine ve ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmeye çalışılacağına da işaret edilen genelgede, şunlar kaydedildi:

"İftar davetlerinin gösterişten uzak olmasına özen gösterilecektir. Ayrıca müftülüklerimiz imkanlar ölçüsünde ihtiyaç sahipleri, huzurevlerindeki yaşlılar, rehabilitasyon merkezleri ve hastanelerdeki hastalar, engelliler, yuvalardaki çocuklar, cezaevlerindeki mahkumlar, mağdurlar, mevsimlik işçiler, mülteciler, yurtlarda barınan öğrenciler, emekli personel, cami dernek ve vakıf yöneticileri, dini ve hayri hizmetlere destek veren hayırseverler, muhtarlar, mahalli idareciler vb. iftar verecekler. 

- Cami görevlilerinin, görev yerlerindeki yoksul, mülteci aileler ile varlıklı aileler arasında "Kardeş Aile" uygulaması başlatmaları teşvik edilecek.

- "Askıda" uygulamasının belirli maddeler ile sınırlı kalmaksızın, yiyecek ve giyecek türünden fakir ve kimsesizlerin yüzünü güldürecek tüm ihtiyaç malzemelerini kapsaması sağlanacaktır.

- İmkanlar ölçüsünde mültecilerin yiyecek, giyecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması için imkanı olan vatandaşlar teşvik edilecek, iftar ve sahur sofraları kurulacak, onlara yönelik düzenlenecek sosyal ve kültürel faaliyetlere müftülüklerimiz katkı sağlayacak.

- Ay süresince Başkanlıkça belirli aralıklarla yardım toplama kampanyaları düzenlenecektir.

- Ramazan boyunca personel görev başında bulunacak ve zaruri haller dışında hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek."

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İSLAM MEDENİYETİNDE BİRİKTE YAŞAMANIN KODLARIÖnceki Haber

İSLAM MEDENİYETİNDE BİRİKTE YAŞAMANIN K...

Suriyeli yetim çocukların mezuniyet heyecanıSonraki Haber

Suriyeli yetim çocukların mezuniyet heye...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!