Diyanet, yalanlarını yüzlerine vurdu! işte evlilikle ilgili gerçek fetva

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyanet, yalanlarını yüzlerine vurdu! işte evlilikle ilgili gerçek fetva
Cumhuriyet ve Sözce gazetelerinde çıkan ‘Küçük Yaştaki Çocukların Evlendirilmesiyle ilgili haberi’ Diyanet İşleri Başkanlığı belge ile yalanladı

Cumhuriyet ve Sözce gazetelerinde çıkan ‘Küçük Yaştaki Çocukların Evlendirilmesiyle ilgili haberi’ Diyanet İşleri Başkanlığı belge ile yalanladı

Diyanetin 2012 yılında verdiği fetvanın ayrıntısını yayınlayan Başkanlık, fetvanın söylendiği şekliyle değil tam tersiyle olduğunu gösterdi.

Din işleri yüksek kurulunun 2012 tarihli kararı:

KÜÇÜKLERİN EVLENDİRİLMESİ 

Evlenme akdinin en önemli unsurunu taraflar yani evlenecek kişiler oluşturmaktadır. Evlenme ehliyetine sahip ve evlenmelerinde herhangi bir engel bulunmayan herkes, nikâhta taraf olabilir.

Evlenme ehliyeti, başkalarının izin ve onayına ihtiyaç olmadan evlenebilme ehliyeti demektir. Bunun için akıl ve ruh sağlığı yanında bâliğ olmak şartı aranır. Küçükler, bunaklar gibi bu iki şarta sahip olmayanlar, hukuk nazarında eda/fiil ehliyeti açısından eksik sayıldıklarından kendi başlarına evlenemezler, ancak velilerinin izni veya onayı ile böyle bir tasarrufta bulunabilirler.

Sağlayacağı bazı toplumsal ya da özel bireysel faydalar göz önüne alınarak küçüklerin velileri aracılığıyla evlendirilmeleri, çeşitli toplumlarda görülen bir uygulamadır. Genel bir kabule dayandığı için bu uygulamanın o toplumlarda yadırganmadığı da bilinmektedir.

İlk Müslümanlar arasında da görülen küçükleri evlendirme uygulaması da bu bağlamda değerlendirilebilir. Yani konu salt dinî olmaktan ziyade, toplumsal ve dolayısıyla da kültürel bir karakter taşımaktadır. Fakihlerin çoğunluğunun bu tür evlilikleri meşru gören yaklaşımları, onların yukarıda belirtilen toplumsal kabuller ve uygulamalardan kopuk olmayışlarıyla izah edilebilir. 

Konuya bir bütün halinde bakıldığında, küçüklerin evlendirilmelerinin birçok açıdan uygun olmayacağı söylenebilir:

1.Öncelikle bu uygulama, evliliğin esaslı hedefleriyle uyumlu değildir. Zira evlenmenin esas hedefi, mutlu bir aile yuvası kurarak birlikte huzur içinde yaşamak ve nesli devam ettirmektir. Küçüklerin evlendirilmesi bunların hiçbirini gerçekleştirmeyeceği gibi birçok sorunu da ortaya çıkaracaktır. 

2.“Yetimleri nikâhlanma olgunluğuna gelinceye kadar deneyin. Onların reşid olduklarını anlarsanız mallarını artık kendilerine verin” (Nisa 4/6) ayeti, nikâh için belli bir olgunluğun gerekli olduğunu bildirmektedir ki, bu da küçüklük devresinden sonra gelen erginlik dönemidir.

3.Evliliğin hukukî ve ahlâkî çerçevesini çizen ayet ve hadislere bakıldığında onların yetişkin bireyleri hedef aldığı ve bireye sorumluluk yüklediği görülür. Buradan hareketle evlenecek kişilerin bu sorumluluğun bilincinde ve gereğini yerine getirebilecek olgunlukta olmaları gerekir. Bu açıdan, küçüklerin evlendirilmelerinin, nikâhın ve makâsıd-ı şerîa denen İslam’ın genel amaçlarıyla uyumlu olmadığı söylenebilir.

4.Günümüzde küçüklerin evlendirilmeleri, onları genellikle ekonomik, biyolojik ve psikolojik açılardan kaldıramayacakları bir yükün altına sokmaktadır.

5.Bu tür evliliklerin günümüz şartlarıyla da uyumlu olmadığı ve birçok haksızlıklara zemin hazırladığı ortadadır. 

Bu yaklaşım ve gerekçelere bağlı olarak küçüklerin evlendirilmelerinin ilkesel olarak uygun olmadığı mütalaa olunmuştur.

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyanet 05.01.2018 Tarihli Cuma HutbesiÖnceki Haber

Diyanet 05.01.2018 Tarihli Cuma Hutbesi

Nijerya Uyruklu Blessing Brandy Aguriase İslam'ı SeçtiSonraki Haber

Nijerya Uyruklu Blessing Brandy Aguriase...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!