Her Gün Bir Ayet Bir Hadis

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Hergüne bir ayet bir hadis, bir kıssa, bir söz, bir dua... Hepsi burada... İsraf, İsraf Etmemek,

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Günün Duası

Allah'ım, kulun ve resulün Hz.Muhammed'e kadın-erkek bütün mü'minlere ve bütün Müslümanlara salât eyle.

BİR AYET

 

Ey Âdemoğulları! Her mescide gidişinizde güzel giysilerinizi giyin. Yiyin, için, fakat israf etmeyin, Çünkü Allah israf edenleri sevmez. "Araf 31"

BİR HADİS 

Ebu Hureyre (Allah Ondan razı olsun)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: “Allah yaptığınız üç şeyden razı olur, üç şeyden de hoşlanmaz. Sizin sadece kendisine ibadet edip, ona hiçbir şeyi ortak koşmamanızda ve Allah’ın ipine sımsıkı sarılıp ayrılığa düşmemenizden hoşlanır. Dedikodu yapmanızdan, çok sual sormanızdan ve lüzumsuz yerlere mallarınızı harcamanızdan da hoşlanmaz.” (Müslim, Akdiye, 10)

 

KISSA

Peygamber efendimizden önce yaşamış olan Hâtim-i Tâî, cömertliği ile meşhûr olmuştu. Çok verdiği için buna;

- Malı isrâf etmekte hayır yoktur dediklerinde;

- Hayra verilen mal isrâf olmaz! cevabını vermiştir.

Sultan Bâyezîd-i Velî zamanında yaşıyan Aşçı Yahyâ Baba, sâdece insanları değil, bütün mahlûkâtı da severdi. Her gün yemek dağıtımından sonra artan pilavı, Tunca Nehrindeki balıklara dökerdi. Bir süre sonra oranın anbar memuru; “Her gün pilavlar Tunca Nehrine dökülüyor. Demek ki fazla geliyor. Verilen pirinç miktârını azaltın” diye emir verdi. 

Kilerci her gün artan pilav kadar az pirinç vermesine rağmen, her zamanki kadar pilav artıyor ve Aşçı Yahyâ Baba, yine bu pilavı kepçe kepçe Tunca balıklarına serpiyordu. Her gün pirinç azaltılmasına rağmen sonuç değişmiyordu. Öyle oldu ki, durum pâdişâha aksetti. Sultan da denemek istedi. Kararlaştırılan günde bütün misâfirler yemeklerini yediler. Yemek yiyenler her zamanki misâfirden fazla ve pirinç miktârı az olmasına rağmen pilav, yetti ve arttı. Yahyâ Baba balıkların nasîbini nehre dökeceği sırada Sultan Bâyezîd-i Velî’nin;

- Yahyâ Baba! Bu yaptığın isrâf değil midir? demesi üzerine, binlerce balık başını sudan çıkarıp;

- Sultânım! Devletin artığını bize çok mu görüyorsun? Senin devletinin ikrâmı sâdece insanlara mıdır? derler. Aşçı Yahyâ Baba da, sırrı açığa çıktığı için hemen orada secdeye kapanarak rûhunu teslim eder.

BİR SÖZ

“Hayırda isrâf olmaz. İsrâfta da hayır olmaz.”

RESİMLER

 

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 
 
 
 

BİR DUA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dinihaberler.com.tr'ye aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.  Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip uygulanacaktır.
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarihte Bugün: İmam Şafii\'nin VefatıÖnceki Haber

Tarihte Bugün: İmam Şafii\'nin Vefatı

22.01.2016 Tarihli okunacak hutbe.. Turkiye GeneliSonraki Haber

22.01.2016 Tarihli okunacak hutbe.. Turk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!