Kurban Kesmenin Gayesi Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Hazret-i İbrâhim -aleyhisselâm-, Cebrâîl -aleyhisselâm-’ın Cenâb-ı Hakk’ı huşû içinde üç kere zikretmesi karşısında vecde gelir ve bütün sürülerini ona hibe eder. Onun melek olduğunu söyleyip almaması üzerine sürülerini satar ve geniş bir arâzi alarak müslümanların istifâdesine sunar.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr: 

HAZRET-İ İBRAHİM NASIL “HALÎL” OLDU?

Hazret-i İbrahim -aleyhisselâm-, kalbindeki dünyaya ait bütün fânî tahtları yıktı. Tevhîd inancını muhâfaza için ateşte yanmaya râzı oldu. Bir anlık zikrin lezzetiyle bütün sürülerini Allah yolunda vakfetti.

Hakkʼın muhabbeti, kendi canından bir can olan, çok sevdiği evlâdı İsmâil -aleyhisselâm-ʼın muhabbetine galebe etti. Böylece gönlünde ilâhî muhabbet ve Hakkʼa dostluk tahtlarını inşâ etti. Bu müstesnâ tevekkül, teslîmiyet ve muhabbeti neticesinde, Cenâb-ı Hak da onu kendisine Halîl/Dost eyledi.

KURBAN KESMENİN GÂYESİ NEDİR?

Hac ibâdetinde kurban kesmekten asıl maksat da, Hazret-i İbrâhîm ve Hazret-i İsmâîl’in teslîmiyetlerinin hatırlanıp onlardaki ilâhî hikmetten nasîb alınması ve Allâh’a ihlâs ve takva ile kulluk edilmesi husûsunda gönüllerin âgâh olmasıdır. Yâni orada maddî varlığından sıyrılan, kendinde bir varlık vehmetmeyen, kısacası irâdesini Hakk’a teslîm eden ve ilâhî aşk ateşi ile tutuşmaya meyyal bir derviş edâsı içinde bulunmak gerekir. Nitekim Cenâb-ı Hak buyurur:

“(Kurbanların) ne etleri, ne de kanları Allâh’a ulaşır. Lâkin Allâh’a ulaşan, ancak sizin takvânızdır…” (el-Hac, 37)

Düşünmeli ki; Hazret-i İbrâhîm -aleyhisselâm- oğlunu fedâ etti; oğlu Hazret-i İsmâîl -aleyhisselâm- da canını ortaya koydu. Biz nefsimizi ve malımızı Allâh yolunda ne kadar sarf edebiliyoruz?

Âyet-i kerîmede buyrulan; “Canları ve malları mukâbilinde cenneti satın alan mü’minler” (et-Tevbe, 111) vasfına ne ölçüde liyâkat gösterebiliyoruz?

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Medeniyetimizin Fazîlet Zirvelerinden Vakıf-İnfâk-Hizmet, Erkam Yayınları

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bıçaklanarak öldürülen İngiliz’in cenazesinde Kuran’dan ayet okunacakÖnceki Haber

Bıçaklanarak öldürülen İngiliz’in cenaze...

On Bin Tl Ödüllü Hadis ve Siret YarışmasıSonraki Haber

On Bin Tl Ödüllü Hadis ve Siret Yarışmas...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!