Müftü Çağlar'dan Ramazan Uyarıları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
ORUÇLU İNSANLARIN KAVGA ETMELERİ İSLAM’LA BAĞDAŞMAZ

Ramazanda Oruçlu Olanların Öfkelenip Kavga Etmeleri Şeytana Uymaktır.

İnsan, Allah’ı ve Peygamber’i bırakıp nefis ve şeytana uyarak kötü davranışlardan uzak durmalıdır.

Bilindiği gibi oruç ibadetinin temel amaçlarından biri de kişinin nefsini terbiye etmesi, söz, fiil ve davranışlarına çeki düzen vermesidir. Allah’u Tealâ Kur’an-ı Kerimde;

“Ey iman edenler (Kötülüklerden ve haramlardan) korunmanız için oruç tutmak sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.” Buyurmuştur.

Bu ayet-i kerime aynı zamanda oruç ibadetinin, insanın kişisel ve sosyal hayatındaki yerini ve etkisini de bildirmektedir.

Allah’ın farz kıldığı oruç, emredildiği şekilde tutulursa ibadet olur, Allah’ın rızasını kazandırır. Hikmetlerine uygun tutulursa maddi ve manevi faydalar sağlar, dünyada insanla kötülükler arasında kalkan, ahirette de insanla cehennem arasında set olur. 

Müslüman, maddi ve manevi varlığıyla; akli, kalbi, fikri ve zihni ile; midesi, gözü, kulağı, dili, eli vs. azaları ile bu ibadete katılırsa asıl amaca ulaşılır. Aksi takdirde Peygamber Efendimizin şu hadis-i şerifi söz konusu olur:

“Nice oruç tutanlar vardır ki, onların oruçtan nasipleri sadece aç ve susuz kalmalarıdır. Nice geceleri namaz (teravih vs.) kılanlar vardır ki, onların namazdan nasipleri sadece uykusuz kalmaktır.”

Ramazan ayında oruç tutan insanın sinirlenme, öfkelenme, tehlikeli tartışma ve kavga ihtimali olan hallerde nasıl davranması gerektiğini de Peygamber Efendimizden dinleyelim:

“Oruç Kalkandır. Biriniz oruçlu iken çirkin, kötü ve kaba söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, kavga etmesin. Şayet birisi kendisine söver, çatar ya da hakaret ederse “Ben Oruçluyum” (sana uyarak karşılık vermem) desin.”

Bu olumlu tavır ve cevap karşı tarafa da ikaz olur ve belki de onu yaptığından pişman ederek daha da ileri gitmesini önler.

Unutmayalım ki, nefis ve şeytan tutulan orucu sevapsız ve faydasız hale getirmek ister. Oruçluyu öfkelendirerek günaha, kavgaya ve düşmanlığa sevk etmek ister. Allah’u Tealâ ise, şeytana uymamayı emreder, şeytana uyanları da şeytana kulluk edenler olarak nitelendirir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle buyurulur:

 “Ey Âdemoğulları, Ben size, şeytana kulluk etmeyin. Çünkü o,  sizin için apaçık bir düşmandır. Bana kulluk edin. İşte bu dosdoğru yoldur, diye emretmedim mi?(Yasin Süresi, 60-61)

Ramazanda oruçlu insan her an ibadet içinde olduğunu düşünmeli, Allah’ın emirlerine uymalı, öfkelenerek çatışmalara, kavgalara girmemeli; sabırsızlanıp sinirlenerek kazalara ve olumsuz sonuçlar doğuracak söz, fiil ve davranışlardan kaçınmalıdır.

Hasan ÇAĞLAR

Batman İl Müftüsü

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ABD Hz. Mehdi'nin PeşindeÖnceki Haber

ABD Hz. Mehdi'nin Peşinde

Türkiye Geneli 26.06.2015 Tarihli Okunacak HutbeSonraki Haber

Türkiye Geneli 26.06.2015 Tarihli Okunac...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!