Sınavı iptal edilen 150 bin kişiye ne olacak?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
İptal edilen 2010 KPSS ile birlikte bu sınavla yerleşen 150 bin kişinin memuriyeti de tehlikeye girdi.

 Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

FETÖ'nün soru hırsızlığının açığa çıktığı 2010 KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür kısmı iptal edildi. Ankara 1. İdare Mahkemesince verilen kararda, “Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da iptal edilen Eğitim Bilimleri gibi sınavdan önce başka kişilerin eline geçtiği sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır” denildi.

Söz konusu kararın ardından 2010 KPSS puanı ile atanan onbinlerce kişinin memurluğunun sona ermesi gündeme gelecek. Ancak paralel örgüt yüzünden binlerce masum vatandaşın da memuriyeti tehlikeye girmiş oldu. Bunun için de sadece Ankara Başsavcılığınca yürütülen Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarına ilişkin soruşturmada şüpheli olarak yer alan kişilerin memurluklarının sonlandırılmasıyla ilgili kanuni bir düzenlemenin yapılabileceği belirtiliyor.

MAĞDURLARIN İTİRAZIYLA İPTAL İSTENDİ

Soruların çalındığı sınavla ilgili skandalın ortaya çıkmasının ardından Eğitim Bilimleri sınavı iptal edilmiş, fakat Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumu iptal edilmemişti. Eğitim Bilimleri'nin iptaliyle öğretmen olamayan binlerce paralelci ise Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarından aldıkları puanla çeşitli devlet kurumlarına yerleşti. O yıl sınava giren ve yapılan usulsüzlük nedeniyle mağdur olan iki kişi, 2010 KPSS'deki Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanlarına ait sınav soru ve cevaplarının yüzlerce adaya servis edildiğini belirterek bu alanların iptali istemiyle Ankara 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

İdare Mahkemesi, davalı ÖSYM tarafından Eğitim Bilimleri testinin objektifliğini ve güvenilirliğini kaybettiği sonucuna varılması nedeniyle iptal edildiğinin anlaşıldığını belirterek, bu alanlarla ilgili sınavın iptaline ilişkin istemin ise reddine karar verdi. Kararın temyiz edilmesinin ardından Danıştay 12. Dairesi, davacı vatandaşı haklı bularak İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Kararda, eksik araştırmaya dayanılarak, 2010 KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin iptali istemine ilişkin kısımları yönünden davanın reddedilmesinde isabet bulunmadığı belirtildi. Bozma kararının ardından dosya yeniden 1. İdare Mahkemesi'ne geldi. Mahkeme, ilgili kurumlarla yazışmalar yaparak, 2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınav sorularının da sızdırılıp sızdırılmadığına ilişkin bilgi istedi.

2010 yılında hazırlanan YÖK Denetleme Kurulu raporu, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme bilirkişilerince hazırlanan rapor ile hala Ankara 2. Ağır Mahkemesi'nde görülen yargılamaya konu iddianameyi inceleyen İdare Mahkemesi, Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının da iptaline karar verdi.

BU SINAVLA ATANAN KİŞİ SAYISI 150 BİN CİVARI

1. İdare Mahkemesi'nin bu kararıyla memurluk şartı için gerekli görülen Genel Yetenek ve Genel Kültür puanı da hükmünü yitirmiş oldu. Bu nedenle de 2010 KPSS puanı ile kamu kurumlarına yerleşen kişilerin memurluklarının da iptal olması gündeme gelecek. Memurluk için gereken P10 türünden yani Genel Yetenek ve Genel Kültür'den alınan puan 2 yıl boyunca geçerliliğini koruyor. 2010 ile 2012 yılları arasında iptale konu sınavdan alınan puanla kamu kurumlarına atanan kişi sayısının ise 150 bin civarında olduğu belirtiliyor.

MASUMLAR İÇİN DÜZENLEME

Bu karar sonrası hırsız memurların yanı sıra binlerce masum kişi de memuriyetinin sonlandırılmasıyla karşı karşıya kalacak. Bunun için de Devlet Personel Başkanlığı, ÖSYM ve ilgili kurumların önümüzdeki günlerde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğiyle ilgili çalışma başlatacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 Eğitim Bilimleri'nin yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarına ilişkin de soruşturma yürütüyor. ÖSYM ve bilirkişiler tarafından hazırlanacak raporlar ile MASAK ve emniyetin yapacağı çalışmanın ardından Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının da şüphelileri ortaya çıkarılacak. Sadece söz konusu soruşturma dosyasında “şüpheli” kişilerin de memuriyetinin sonlandırılacağı belirtiliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şoka giren Kerim Balcı bakın kim çıktı!Önceki Haber

Şoka giren Kerim Balcı bakın kim çıktı!

Yok artık! Erdoğan\'a öyle bir iğne yapacaklar ki...Sonraki Haber

Yok artık! Erdoğan\'a öyle bir iğne yapa...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!