Yarın Hicri yılbaşı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Hicri Yılbaşı, veya 1 Muharrem (kameri) hicri takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününe bağlayan zaman gecedir. Yarın 1 Muharrem 1438

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur.

Hicret, Allah rızası için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsü; Yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan nebevi yolculuğun adıdır. Öyle ki tebliğ hicreti doğurmuş, hicret ise tebliği yoğurmuştur. Kısaca hicret Müslümanlar için bir milattır.

Hicret, Allah yolunda fedakârlığın, yardımlaşmanın kardeşliğin zirvesidir.

“MUHARREM AYI” İSLAM ALEMİ İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

“Haram kılınmış” ve “hürmete layık” anlamlarına gelen muharrem ayı, İslam alemi için büyük önem taşıyan aylardan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca aşure günü de (muharremin 10. günü) Hicri tarihin başlangıcı olan muharrem ayında yer alıyor. Aşure günü, Yahudilik ve Hristiyanlığın yanı sıra İslamiyet öncesi cahiliye döneminde de önemli kabul ediliyordu.

Aşure gününe ilişkin İbn-i Abbas’ın şöyle dediği rivayet edilmiştir:

“Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin aşure günü oruç tuttuklarını gördü. ‘Bu nedir?’ diye sordu. ‘Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür’ dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber, ‘Ben Musa’ya sizden daha layığım’ buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.”

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULMALI

Aşure günü oruç tutulması uygulaması, Ramazan orucu farz kılınana kadar devam etti ve “Ey iman edenler, Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı.” (Bakara, 183) ayeti inince, aşure orucu, isteyenin yaptığı ibadet haline geldi.

Hz. Peygamber, “Ramazan ayından sonra tutulan oruçların en hayırlısı, Allah’a izafetle (Allah’ın ayı denilerek) şereflendirilen muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise geceleyin kılınan namazdır.” hadisiyle muharrem ayının önemine işaret etti.

Rivayete göre, muharrem ayının 10. gününde başka bazı önemli olaylar da yaşandı. Hz. Nuh’un gemisi tufandan kurtulup, Cudi Dağı’na aşure günü oturdu. Hz. Ademin tövbesi kabul edildi. Hz. İbrahim, Nemrut’un ateşinden kurtuldu. Hz. Yakub, oğlu Yusuf’a kavuştu. Hz. Musa ve İsrail oğullarının firavunun zulmünden kurtulmaları aynı günde gerçekleşti.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doktorlar için eş durumu tayini kalktıÖnceki Haber

Doktorlar için eş durumu tayini kalktı

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih işlemleri başladıSonraki Haber

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih işlemler...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!