Ahşap Caminin Tadilatı Ertelendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ahşap Caminin Tadilatı Ertelendi
Rusya'nın Kazan kentindeki en eski ahşap caminin restorasyonu bazı sorunlar nedeniyle ertelendi.

Rusya'daki Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin en eski ahşap camisinin yenilenmesi gerekiyor.

Binanın sadece iç mekanının değil, tarihi görünümünün de yenilenmesi gerekiyor. Restorasyon çalışmaları karmaşık olacaktır çünkü ahşap parçaların %60'ının değiştirilmesi gerekecektir. Binanın temelleri tamamen yıkılmış, ayrıca 20 milyon rubleden fazla kamu yardımı toplamak gerekiyor.

Ünlü iş adamı, zanaatkar ve hayırsever İvan Alafuzov'un Müslüman işçileri için yaptırdığı caminin imar çalışmalarına bu yıl ağustos ayı sonlarında başlandı. Bu yapı bölgenin önemli kültürel miras anıtlarından biri olduğu için bundan önce hükümet proje belgelerinin tarihi ve kültürel incelemesi yapılmıştır. 28 Ağustos 2021'de Tataristan Kültür Mirasını Koruma Komitesi restorasyon izni verdi.

Cami imamı Bolat Hazret Safarov, minarenin binadan kaldırıldığını, dış cephenin tamamen kaldırıldığını ve iç duvarların yanık kısımlarının temizlendiğini söyledi. İşçiler, her bir tuğlayı ve levhayı, tabandan başlayıp çatıya kadar manuel olarak düzenlemek ve ayrı ayrı incelemek zorunda kaldı.

Bu yıl, binanın temelleri yeniden inşa edilecekti, ancak caminin eski imamı Minokht Sagirov'un ölümü ve yeni imamın gözden geçirilip onaylanması için kayıt ve bekleme ihtiyacı da dahil olmak üzere çeşitli sorunlar nedeniyle, yeniden yapılanma havalar ısınana kadar ertelendi.

Bolat Hazret,  şöyle söylüyor: Bu 111 yıllık ahşap binayı kurtarmak zorundayız. Ana görevimiz binanın temelini restore etmektir. Bunu kış başlamadan önce yapmak istedik ve maalesef olmadı. Şimdi bunu ilkbahara erteliyoruz, çünkü soğukta yapmamak daha iyidir. Ayrıca eski tuğla temel tamamen çöktü, bu yüzden yenisini inşa ediyoruz.

Geçen yüzyılın ortalarında çıkan yangında yanan bu yapının restorasyonu kolay değil. İncelemeler, binada kullanılan ahşap parçaların yaklaşık %60'ının kullanılamaz durumda olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini göstermiştir. Uzmanlar ayrıca, dolaylı olarak temellerin arızasını ve aşınmasını, çatının, pencerelerin, kapıların ve bağlantıların yanlış durumunu gösteren binayı destekleyen yapı parçalarının devrilmesine dikkat çekti.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Ajanslar


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Paranın bir ahlakı olmalıÖnceki Haber

Paranın bir ahlakı olmalı

Fransa’da tekbir getiren bir kişiye 8 ay tecilli hapisSonraki Haber

Fransa’da tekbir getiren bir kişiye 8 ay...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!