Camilerimizin, toplumun her kesimine hitap edecek nitelikte tanzim edilmesine çalışıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak camilerimizin, toplumun her kesimine hitap edecek nitelikte planlanmasını, herkesin rahat ve huzur içinde ibadetini yapabileceği şekilde tanzim edilmesini ve sosyal hizmetler sunmasını sağlamaya çalışıyoruz.” dedi

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen, “Edirne Camileri ve Selimiye Sempozyumu” Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış programıyla başladı.

Edirne Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi fuaye alanındaki fotoğraf sergisinin açılışını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, daha sonra Edirne camilerinin fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi.

Daha sonra konferans salonuna geçerek sempozyumun açış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İslam kültür ve medeniyetinin oluşup gelişmesinde önemli rol oynayan camiler, tarih boyunca dini hayatın ve Müslümanlar tarafından kurulan şehirlerin merkezinde yer almıştır. Camiler, hayatın bütün alanlarına yönelik değerlerin ruh köklerinin birleştiği mekânlar olmuştur.” dedi.

Başkan Erbaş, Hazreti Peygamber’in Medine’de inşa ettiği Mescid-i Nebevi’nin, bir ibadet yeri olmasının yanında bir çok işlevi olduğunu ifade ederek, “Mescid-i Nebevi, sorunların çözüme kavuşturulduğu, fakir ve kimsesizlerin himaye edildiği, sevgi, saygı, edep, ilim ve irfanın aşılandığı önemli bir merkez haline gelmiştir. Peygamber Efendimiz, İslam’ın en güzide topluluğu olan sahabe neslini de Mescid-i Nebevi’de yetiştirmiştir.” diye konuştu.

Allah’ın, Kur’an-ı Kerim’de “Mescitler yalnız Allah’ındır. O halde Allah ile birlikte başkasına da tapmayın” buyurduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, “Cenab-ı Hak, Allah adına imar edilen mescitlerde ibadetlerin, tevhid esasına göre ve sadece kendi rızasını gözeterek yapılmasını istemiştir.” ifadelerini kullandı.

Camileri inşa ve imar etmekten maksadın sadece fiziki yapısını ortaya çıkarmak olmadığını dile getiren Başkan Erbaş, “Cami imarı aynı zamanda camilerin temsil ettiği tevhid, kulluk, özgürlük, barış, kardeşlik, beraberlik, yardımlaşma, dayanışma, kaynaşma gibi değerleri koruma, yaşama, onarma ve yaşatma sorumluluğunu da gerekli kılmaktadır. İslam tarihi boyunca bu gereklilik dikkate alınmak suretiyle yerleşim mekânları cami merkezli planlanmıştır.” şeklinde konuştu.

“Müslümanlar, coğrafyalarını mimarî ve sanatsal özelliklere sahip muhteşem camilerle donatmışlardır”

Başkan Erbaş camideki erdemlerin insan hayatına etkilerini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Camideki tevazuun iş hayatına, merhametin aile hayatına, şefkatin insan ilişkilerine yansıdığı dikkat alınarak cami, şehrin merkezini belirlemiş; şehir planlarının kurucu öğesi olarak şehirler, caminin etrafında şekillenmiştir. Caminin bireye kazandırdığı ahlaki değerler şehrin huzurunu ve güvenini sağladığından, caminin çevresinde yaşanan şehir hayatı, caminin bir devamı olarak gelişmiştir. Resûlüllah (s.a.s.)’in teşvik ve tavsiyelerini takip eden Müslümanlar, coğrafyalarını mimarî ve sanatsal özelliklere sahip muhteşem camilerle donatmışlardır. Estetik, mimari ve işlevsel özellikleri ve eşsiz güzellikleriyle yüzlerce yıldır varlığını devam ettiren pek çok camimiz, manevî yönden İslam’ın gücünü; biçimsel açıdan sağlamlık ve kusursuzluğu; sanatsal açıdan da özgünlüğü yansıtan şaheserler olarak hayranlık uyandırmaya devam etmektedir.”

Edirne’nin varlığıyla insanlara ve çevresine huzur veren tarihi mekânlarının çok olduğunu anımsatan Başkan Erbaş, “İstanbul ve Bursa ile birlikte, ülkemizin en güzel camileri Edirne’de inşa edilmiş ve bu camiler yüzyıllarca varlığını sürdürmüştür. Edirne’yi süsleyen muhteşem camiler arasında şüphesiz ki Eski Cami, Üç Şerefeli Cami ve Selimiye Camii’nin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Edirnelilerin dillerinden düşürmedikleri bir tekerlemede: “Eski Cami’nin yazısı, Üç Şerefeli’nin kapısı, Selimiye’nin yapısı” denilerek mimari açıdan bu abidelerin taşıdıkları eşsiz değere vurgu yapılmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Erbaş, Edirne’nin odak noktasında Selimiye Camii ve Külliyesinin yer aldığını belirterek, Mimar Sinan’ın 80 yaşında Sultan II. Selim’in emriyle yaptığı ve ustalık eserim dediği Selimiye Camii, dünya mimarlık tarihinin muhteşem eserlerinden biri olduğunu kaydetti.

“Toplumumuzu oluşturan her katmandan insanın istifade edebileceği nitelikte camilerin yapılmasına özen göstereceğiz”

“Bugün camilerimizle ilgili en önemli meselelerimizden birisi, cami anlayışımızı ve cami planlamamızı mevcut ihtiyaçlara göre yeniden ele almanın gerekliliğidir.” diyen Başkan Erbaş, şöyle konuştu:  

“Gençlerin ilgisini çekmeyen, kadınlar için elverişli ibadet yerleri ayrılmamış, engellileri gözetmeyen, kitap ve okuma konusunda imkânlar sunmayan, müştemilatında çocuklar için Kur’an öğrenme mekânları bulunmayan camiler, bugün işlevsel değildir. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı olarak camilerimizin, toplumun her kesimine hitap edecek nitelikte planlanmasını, herkesin rahat ve huzur içinde ibadetini yapabileceği şekilde tanzim edilmesini ve sosyal hizmetler sunmasını sağlamaya çalışıyoruz. 

Bu amaçla bundan 5 sene önce başlatmış olduğumuz cami mimarisi standartları projemiz elhamdülillah tamamlanmış durumdadır. Bu projeyi tamamlayıp bir kılavuz haline getirerek bütün müftülüklerimize ulaştırdık. İnşallah bundan sonraki süreçte camilerimizin mimarisinden projesine, minaresiyle kubbesinin ahengine, ses düzenine varıncaya kadar… çocukların, kadınların, engellilerin, yaşlıların yani toplumumuzu oluşturan her katmandan insanın istifade edebileceği, faydalanabileceği nitelikte camilerin yapılmasına özen göstereceğiz. Mevcut camilerimizdeki eksikliklerimizi de kılavuzumuza bakarak inşallah tüm müftülerimiz, imamlarımız, dernek görevlilerimizle birlikte yerine getirmeye çalışacağız.”

“Camilerimizin, ihtiyaca göre imar edilmesine önem veriyoruz”

Başkan Erbaş, camilerin, şehrin ruhuna ve görünüşüne güzellik katacak şekilde planlanması ve tüm unsurlarıyla orantılı olacak şekilde ve mimarlık alanındaki yeniliklere göre inşa edilerek özgün eserler olması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getirerek, “Vaaz, hutbe, sohbet; Kur'an öğretimi, çocuklar ve yetişkinler için dini bilgiler kursu gibi etkinlikleriyle camiler, yaygın din eğitimi kurumlarının başında gelmektedir. Bu nedenle camilerimizin, ihtiyaca göre Kur’an kursu, aile ve dini rehberlik bürosu, kitabevi, gençlik merkezi, çocuk oyun alanı, seminer salonu, sanat atölyesi, spor alanı, konferans salonu, aşevi ve bunun gibi alanlarla bir külliye şeklinde imar edilmesine önem veriyoruz. Cami mimarisi ile cami inşaatları ile ilgilenen insanlarımızı bu konuda hassas olmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, sözlerini sempozyumun hayırlı sonuçlara vesile olması temennisiyle bitirdi.

Başkan Erbaş’ın konuşmasının ardından Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman, “Cami, Din Görevlileri ve Vefa” başlıklı konferans verdi.

Dört oturumdan oluşan sempozyumda 20 konuşmacı 16 tebliğ sunacak.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Dini Haberler


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aşere Takrib Kursu Sınav Tarihleri DuyurusuÖnceki Haber

Aşere Takrib Kursu Sınav Tarihleri Duyur...

Her Güne Bir Ayet, Bir Hadis, Bir DuaSonraki Haber

Her Güne Bir Ayet, Bir Hadis, Bir Dua

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!