İl Müftüsü Hasan ÇAĞLAR’ın Ramazan Ayı Mesajı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Ramazan Ayı BaşlıyorYarın Ramazan ayı başlıyor. Bu akşam ilk teravih namazı kılanacak ve gece sahura kalkılacaktır.

İl Müftüsü Hasan ÇAĞLAR’ın Ramazan Ayı Mesajı:

Rahmet ayı, Kur’an ayı mübarek Şehr-i Ramazan’a kavuşuyoruz.

Batmanlı kardeşlerimizin ve tüm İslam âleminin Ramazan ayını tebrik ediyor, fazilet ve hikmetine uygun şekilde huzur içinde makbul oruç ve ibadetlerle bu mübarek ayı değerlendirmeye cümlemizi muvaffak eylemesini Cenab-ı Allah’tan diliyoruz.

Ramazan ayı orucunu tutmak,  Allah’ın emrettiği ve dinimizin beş temel esasından biri kıldığı maddi ve manevi hikmet ve faydaları çok olan mühim bir ibadettir. Bir adet, bir gelenek değildir.

İman, ibadet ve sevap yönü gaye edinilerek oruç tutulur. Bu niyet ve gaye ile değil de gündüzleri aç ve susuz kalınan ve akşam iftarda ve sonrasında mide ve nefsin her ihtiyacı telafiyen karşılanan bir ay olarak görüp, bu anlayışla geçirmek, dini bir değerlendirme olmaktan uzak olur.

Oruca ihlâsla niyet edilir.  Sadece Allah’ın emri olduğuna ve sevabına inanılarak tutulmalıdır. Ruh, kalb ve bütün azalarla oruç tutulmalıdır.

Oruç tutan insan, imsak vaktinden iftar vaktine kadar uzun süren bir ibadet içinde olduğunu bilmelidir. Namazda iken namazı bozan ve sevabını gideren şeylerden uzak durulması gerektiği gibi; oruçlu iken bu ibadetin kazandıracağı sevabı kaybettirecek davranışlardan da kaçınılmalıdır.

Mübarek ayda fakir ve muhtaç insanların bütün sene boyunca çektikleri ızdırapları düşünmeliyiz. Şefkat ve merhamet duygularımızın inkişafıyla zekât, hayrat, hasenat vs. yardımlarla sıkıntılarını giderme görevimizi hakkıyla yerine getirmeliyiz.

Camilerde ve Kur’an Kurslarında okunan mukabelelere imkânlar dâhilinde iştirak edilmelidir. Verilen vaazlar, yapılan dersler gerektiği şekilde takip edilerek ihtiyaç duyulan dini bilgiler alınmada kusur edilmemelidir.

Oruç, aç ve susuz kalmaktan ibaret olmamalı; hikmet ve faydalarına uygun şekilde tutularak Allah’ın rızasıyla maddi ve manevi, dünyevi ve uhrevi,  bireysel ve toplumsal faydalar sağlayacak tarzda oruç ibadeti eda edilmelidir.

Allah mübarek Ramazan ayını emrettiği şekilde geçirmeye cümlemizi muvaffak eylesin.

Ramazan ayımız mübarek olsun. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi cümlemizin üzerine olsun.

 

MÜFTÜLÜĞÜN RAMAZAN ÖZEL PROGRAMLARI

İl Müftülüğü, yaklaşan Ramazan ayı için bir takım hazırlıklar yaptı. Bu ayda özel bazı programlar planladı. Buna göre;

1- Ramazan ayı boyunca Pınarbaşı Mahallesi Özael Yaşam Hastanesi yanında bulunan İbrahim Halil Camiinde Hatimle Teravih Namazı kılınacak. ( Hatimle teravih namazına iştirak etmek isteyen vatandaşların bu mescide gitmeleri tavsiye edilir.)

2- Mübarek ayın ibadet ruhu ile yaşanması için tüm camilerde cemaatin durumuna göre tespit edilecek bir namaz vaktinde mukabele okunacak, ayrıca Merkez Ulu Camiinde görevlendirilen 3 Hafız tarafından Mukabele  (Karşılıklı Kur’an Okuma) programı uygulanacak.

3- Her camide vaazlar verilecek ve ilmihal dersleri verilecek.

4- Mevcut 11 vaizimizin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevlendirdiği 2 geçici vaiz İlimiz Merkez ve İlçelerde görev yapacaklar.

5- Kadir Gecesinde bir çok camimizde Mevlit Kandil Programı düzenlenecek.

6- Mahalli Radyo ve TV.’lerde uygun saatlerde dini sohbetler düzenlenecek.

7- Mutat aylık toplantıda cami iç ve dış çevre temizliğinin yapılacağı talimatı verildi.

İl Müftülüğünde Ramazan ayı öncesi personelle yapılan toplantıda, teravih namazlarının hızlı kıldırılmaması ve tadil-i erkâna riayetle bu namazın kılınmasının önemi üzerinde duruldu ve adet olduğu şekilde hızlı kıldırılmasının ibadetin ruhuna aykırı olduğu hususuna dikkat çekildi. Cemaatin de imamlardan bu namazın hızlı kıldırılmasının istenmemesi gerektiğinin duyurulması talep edildi.

Ayrıca; camilerde yatmanın-uyumanın uygun olmadığı vatandaşların caminin adabına riayet etmeleri gerektiği konusunun cami cemaatlerine anlatılması istendi.

Hasan ÇAĞLAR

Batman İl Müftüsü

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ravza Camiinde 6 Hafızla Çifte TeravihÖnceki Haber

Ravza Camiinde 6 Hafızla Çifte Teravih

İYİLİK VAKTİ RAMAZANSonraki Haber

İYİLİK VAKTİ RAMAZAN

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!