İlitam'a Sınavsız Geçiş ve Temizlik İşlerine Ek Ücret Yolda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Memurları ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin ilki dün gerçekleştirildi. Masaya getirilen taleplerin bir hayli farklı olduğu görülürken, “Yeni hükümet kuruluncaya kadar görüşmeler ertelensin” önerisi yapıldı

Yaklaşık 5 milyon memuru ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde pazarlıklar başladı. Hükümetin yüzde 3+3’lük zam önerisinde bulunması beklenen toplu sözleşme masasına, yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen otururken, yüzde 8+8’lik bir zam istedi.
Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı, dün gerçekleştirildi. Görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti’ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı ALİ YALÇIN başkanlık yaptı.    Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami özgen’in de yer aldığı görüşmeye, müsteşarların yanısıra yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı. Oturma düzeni nedeniyle tartışma yaşanırken, toplantı 45 dakika geç başladı.

Yüzde 16 istediler

Türkiye Kamu Sen İzmir Temsilcisi Ahmet Doğruyol, yetkili konfederasyon Memur-Sen’in görüşmelerde memuru zarara uğrattığını savunarak, memurların toplu sözleşme masasında gerçek anlamıyla temsil edilemediğini, seslerinin yeterince duyulmadığını belirtti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “2016-2017 için 2 yıllık 4-6 aylık süreci ifade eden toplu sözleşme sürecimizde 2016 yılı için yüzdelik olarak 8+8 toplamda yüzde 16.64’lük zam talebimiz var. Taban aylık 150 TL, 2016 için taban aylık yansıtılmasını talep ediyoruz. Refah payı olarak 2015 yılındaki büyümenin yüzde 50’sinin yansıtılmasını talep ediyoruz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise “Emekliler ve çalışanlarımız hiçbir zaman enflasyona ezdirilmemiştir. Ülke imkanları üç kat artmışsa, ücretle dört kat artış olduğunu göreceksiniz. 3 Ağustos’ta başlayan süreç 31 Ağustos’ta sonuçlanmış olacak” diye konuştu. Çelik, 2005’ten sonra memuriyete başlayanlara ek 1 derece verilmesinin de çözüme kavuşturulacağını bildirdi.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, hükümet kuruluncaya kadar memur sendikalarıyla yapılacak toplu görüşmelerin ertelenmesi gerektiğini söyledi. Görüşmelerin ikincisi, gelecek hafta salı günü yapılacak.

 Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantı öncesi sendika temsilcileri arasında sandalye nedeniyle tartışma yaşandı.

Öğretim yılına hazırlık ödeneği

Yetkili konfederasyon Memur-Sen’e bağlı bazı sendikaların talepleri şöyle oldu:
- eğitim-Bir-Sen: Öğretmenler için bin 302 liralık öğretim yılına hazırlık ödeneği, ek ders ücreti yerine sınav görev ücreti,  seminere katılan öğretmenlere ek ders ücreti, Öğretmenler günü’nde bin 973 lira ikramiye, öğretim elemanları hakkında sicil uygulamasının kaldırılması.
- Bem-Bir-Sen:  Kılık kıyafet yönetmeliğinin tamamen kaldırılması, memura siyaset ve ticaretin serbest olması, kamu görevlilerine her gün 4 kap helal yemek.
İmama siyaset yasağı
- Diyanet-Sen: “Görev sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma” maddesinin kaldırılması, “din görevlilerini siyasi açıklamalarda bulundu” şeklinde suçlamalara imkan verilmemesi.Müftülere resmi nikah yetkisi. İlahiyat ön lisans programını bitiren Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı. Cami görevlilerine cami ve çevresinde yaptıkları bakım ve temizlik için ek ücret.
- Ulaştırma Memur-Sen: Haftasonu mesaiye 7 kat fazla ücret. Biletsiz yolcu yakalayan kondüktörlere para ödülü, görev başında ölen memura şehitlik ünvanı, havaalanında x-ray ile çalışan memura radyasyon tazminatı. Kaynak: Milliyet

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ordunun başına sıradışı komutan: Org. Hulusi AkarÖnceki Haber

Ordunun başına sıradışı komutan: Org. Hu...

Başkan Görmez, kafile başkanlarıyla bir araya geldi…Sonraki Haber

Başkan Görmez, kafile başkanlarıyla bir...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!