Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesi Mesajları, Duaları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesi Mesajları, Duaları
Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ne zaman, Kadir Gecesi neden bu kadar mübarek? Sevdiklerinize göndereceğiniz dualı mesajları, Kadir Gecesi ile ilgili hadisler ve bu geceye özel okunacak duaları sizler için derledik. Kadir Geceniz Bereketli Olsun.

Bin aydan daha hayırlı bu mübarek Kadir Gecesinin önemi, ne olduğu ve bu gün okumanız gereken duaları bir araya getirdik. Ayrıca bu mübarek günde en güzel "Kadir Gecesi" mesajlarını da sizler için derledik. İşte, bütün detaylarıyla Kadir Gecesi;

Kadir Gecesinin Anlamı ve Önemi Nedir?

En hayırlı gece olarak bilinen Kadir Gecesi, "bin aydan daha hayırlıdır."Kadir Gecesi, Kur’an’ın vahiy yoluyla Hz. Muhammed’e gönderilmeye başladığı gecedir. Bu gecenin önemini anlamak istiyorsak Kur’an'daki Kadir Suresi’ne bakarak anlayabiliriz. Ramazan ayının 27’nci gecesine denk geldiği söylenen bu geceyi Ramazan ayının son on gününde aramalıyız. Kutsal kitabımızın indirilmeye başlandığı bu gece bizler için ne derece önemli olduğunun bilincinde olmalıyız. Duaların kabul edildiği, meleklerin yeryüzüne akın ettiği bu gecede, günahlar af olur, yapılan ibadetlerin sevapları artar. Allah bizleri Kadir bilenlerden eylesin.

Kadir Gecesinde Hangi İbadetler Yapılır?

Kuran’ın gökyüzüne indirildiği bu gecede yapacağımız ibadetlerin başında Kur'an-ı Kerim okumak geliyor. Şimdi sizlere bu mübarek geceyi nasıl ihya edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verelim.

- Bu gece Kur’an-ı Kerim okumayı ihmal etmeyiniz.

Bu gün sadakalar verip, bol bol dua etmeli ve Müslüman kardeşlerimize bugünün önemini hatırlatacak dualı mesajlar göndermeliyiz.

- Bu gün küs olanlar barışmalı, gönüller alınmalı, tebessüm edilmelidir.

- Bol bol salavat çekilmeli ( Allahüme Salli Ala Seyyidina Muhammed)

“Allahümme inneke afüvvün tühibbü"l-afve fa"fu annî (Allah"ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet)” Bu duayı sürekli tekrar ediniz.

- Yatsı namazınızda zamlı sure yerine Kadir suresini okuyunuz. Farz olan namazların yanı sıra Tesbih namazı ve Hacet Namazı kılınız.

Kadir Gecesi kılınan Hacet Namazı;

İki ya da katları şeklinde kılınır. Kadir suresi Okunur.

  • 1. rekatta: 1 Fatiha, 3 Kadir suresi ve İhlas suresi okunur
  • 2. rekatta: 1 Fatiha, 3 İhlas suresi
  • 3. rekatta : 1 Fatiha 3 Kadir suresi
  • 4. rekatta : 1 Fatiha 3 ihlası şerif okunur.

Kadir Suresi Okunuşu:

Bismillahirrahmânirrahîm.

  • 1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
  • 2- Ve ma edrake ma leyletulkadr
  • 3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
  • 4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
  • 5- Selamun hiye hatta matle'ılfecr

Kadir Suresinin Anlamı;

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

  • 1- Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.
  • 2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
  • 3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
  • 4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
  • 5- O gece, tan yeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

2017 Yılı Kadir Gecesi Ne Zaman?

Kadir gecesini, Ramazan ayının son on gün içinden tek gecelerde aranılması hakkında hadisi şerifler vardır. Yani Ramazan ayının 20’sinden sonra tek rakamlı gecelerden aranılması gerekiyor. İmamı Şa’rani Hazretleri Kadir gecesinin kaçıncı gece olduğunu, Ramazan şerifin giriş günlerine göre tespit etmiştir. Birçok kişi de bu tarife uyarak Kadir gecesini bulmuşlardır. Ancak garantisi olmasını istiyorsanız Ramazan ayının son 10 gününü sanki Kadir gecesiymiş gibi geçirmenizi tavsiye ediyoruz. 2017 yılının Kadir Gecesi, 21Haziran Çarşamba gününe denk gelecek.

Kadir Gecesi Hangi Gün?

  • Ramazan Pazar günü başlarsa Kadir gecesi 29'uncu gecedir.
  • Ramazan Pazartesi günü başlarsa Kadir gecesi 21'inci gecedir.
  • Ramazan Salı günü başlarsa Kadir gecesi 27'inci gecedir.
  • Ramazan Çarşamba başlarsa Kadir gecesi 19'uncu gecedir.
  • Ramazan Perşembe günü başlarsa Kadir gecesi 25'inci gecedir.
  • Ramazan Cuma günü başlarsa Kadir gecesi 17'inci gecedir.
  • Ramazan Cumartesi günü başlarsa Kadir gecesi 23'üncü geceye denk gelir.

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi Nasıl Geçiyor?

Bu mübarek gece Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde yer bulmaktadır. Bu mübarek gece ile ilgili bir çok hadis de yer alıyor.

- “Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rabblerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)

- “Biz Kur’an’ı kutlu bir gecede indirdik.” (Duhân sûresi, 3)

Kadir Gecesi ile İlgili Hadisler

- "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

- Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ramazanda diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazanın son on gününde de ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ’tikâf 8)

- “Allahümme inneke afüvvün tühibbü"l-afve fa"fu annî (Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet)” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

- “Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, ramazanın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu ramazanın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 2,)

- “Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

- “Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)

- “«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

- Âişe radıyallahu anhâ şöyle buyurdu: Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri  ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

Bol Dualı Kadir Gecesi Mesajları

Bu mübarek günde sevdiklerinize SMS olarak ya da FacebookTwitter gibi sosyal ağlarda göndereceğiniz, paylaşacağınız bir birinden anlamlı Kadir Gecesi mesajlarını sizler için derledik. İşte, Müslüman kardeşlerinize gönderebileceğiniz bol dualı Kadir Gecesi mesajları;

- O gece boyunca melekler, Rablerinin izniyle ölü canlara hayat taşımak için bölük bölük inerler; her çeşit barış, huzur, saadet ve güven taşırlar... ta şafak sökünceye dek!.. Bu mübarek Kadir Gecesinde Allah dualarınızı kabul etsin.

- Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinde, kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin.

- En ışıltılı bakışların gözlerinde, en tatlı sözlerin kulaklarında, tüm mutlulukların avuçlarında ve en sonsuz sevgilerin gönlünce yaşayacağı nice mutlu kandillere.

- Kadir Gecesi dileklerimizi, isteklerimizi Allah'a arz etmek için de değerli bir fırsattır. Kadir Gecesi, Allahın rahmet ve bağışlanmasının sağanak halinde yeryüzüne indiği, dileyen her müminin armağanlara gark ettiği bir gecedir. Hepimize hayırlı olsun..

- Kardeşliğin daimi olduğu, sevgilerin birleştiği dostlukların hiç bitmediği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de sevgi dolu nice kandillere.

- Allah'ın nimet, rahmet ve mağfiretinin müminlere bol bol ihsan edildiği gece manasına gelen Kadir Gecesi'nde, bir yıllık yaşantımızı, ibadetlerimizi ve iyiliklerimizi iyi düşünecek ve ona göre hayatımıza çekidüzen vererek samimi bir teslimiyetle nefis muhasebesine gireceğiz. Bu gece hayırlı bir gece, yüreklerimiz ibadetle çarpsın, gönüllerimiz bir olsun.. Kadir gecesiniz mübarek olsun!

- Günler bize dostların güzelliği ile, geceler onların duaları ile mübarek oluyor. Umudumuz dostların hediyesi, duamız sizlerin sevgisi. Kandiliniz mübarek olsun..

- Tövbe güvercini kalbe konsun af dalgalar saadet kervana gelip kapında dursun. Bütün Melekler sizinle, dualarınız kabul. Kadir Geceniz Mübarek Olsun....

- Kulun Rabbine yakın olduğu gecelerin en önemlisi? Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen, günahları bağışlayan, her şeyi bilen, gören ve duyan Yüce Allah tüm dualarımızı kabul etsin.

- Bu gece bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi. Kulun Rabbine yakın olduğu gecelerin en önemlisi. Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen, günahları bağışlayan, her şeyi bilen, gören ve duyan Yüce Allah tüm dualarımızı kabul etsin.

- Konsun yine pervazlara güvercinler, hu hulara karışsın aminler,mübarek akşamdır, gelin ey Fatihalar, Yasinler…. Kadir Geceniz Mübarek Olsun.

- Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet'i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice kandillere...

- Güneşin güzel yüzü, yüreğine dokunsun, kabuslar senden uzakta, melekler baş ucunda dursun. Güneş öyle bir geceye doğsun ki, duaların kabul, Kadir Geceniz Mübarek Olsun.

- Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbi'ne kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur. Kadir Geceniz Mübarek Olsun…

- Kadir Gecesi değer gecesidir, Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır Bu gece bir ömürden daha hayırlıdır Ellerin açıldığı, gözlerin dualarla yaşardığı, kalplerin okşandığı Kadir Gecesinde bütün insanların günahlardan uzaklaşıp tövbelerinin kabul edilmesini niyaz ederiz Allah tüm inananları iman yolundan ayırmasın.

- Mübarek Kadir Gecenizi kutlar, her şeyin gönlünüzden geçtiği gibi olmasını temenni ederim. Kandiliniz mübarek olsun.

- Size karanfilin sadakatini, sümbülün bağlılığını, menekşenin tevazusunu, lalenin gururunu, leyleğin saadetini versek, bize de dua eder misiniz? Kadir Geceniz mübarek olsun

- Bu gece bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi. Kulun Rabbine yakın olduğu gecelerin en önemlisi? Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen, günahları bağışlayan, her şeyi bilen, gören ve duyan Yüce Allah tüm dualarımızı kabul etsin.

- Kuran´in nazil olduğu bin aydan daha hayırlı bu gecenin size efradi ailenize ve bütün İslam alemine hayır bereket ve huzur getirmesini diliyor ve dua ediyorum Kadir geceniz mübarek olsun.

Kadir Gecesinde Okunulacak Dualar

Bu gecenin kadrini kıymetini bilelim. Yüce Rabbimizden günahlarımızn affını, gönlümüzden geçen dileklerimizi isteyelem çünkü O, Rahmandır Rahimdir, bereketi bol olan, dualarımızı geri çevirmeyendir.

 

- Ey Dualarımızı Kabul Eden Allah'ım!

Sen bizleri dur-durak bilmeden sürekli koşan, Hak'ka yürüyenlere yürümenin âdâbını öğreten, iç dünyası itibarıyla her zaman ocaklar gibi cayır cayır yanan ve yanarken de asla gam izhar eylemeyen; eyleyip ağyârı âhına âgâh kılmayı düşünmeyen her zaman içten içe yanan ve kendine sığınanların ruhlarına hararet üfleyen kullarından eyle Ya Rabbi!

- Ey Bizleri Var Eden Yaratan!

Hayatımızı Kur'ân ve Sünnet çizgisinde Hak dostluğu, takva, azimet ve ihsan şuuru çerçevesinde yaşayalım. Benlik, gurur, şöhret gibi kalbi öldüren hislere karşı sürekli tetikte bulunalım kendimize nisbet edilen güzellikleri "her şey senden" deyip sana verelim. İradeye vâbeste işlerde de her zaman "ben"den kaçıp, "biz"e sığınalım. Hiç kimseden korkmayalım. Hiç bir hâdise karşısında telâşa kapılmayalım ve doğru bildiğimiz şeylerden asla geriye durmayalım Ya Rabbi!

- Ey Yücelerin Yücesi!

Sen bizleri bir Hak âşığı ve Hak rızası sevdalısı eyle. Nerede ve hangi şartlar altında olursa olsun bütün hareketlerimizi senin hoşnutluğuna bağlayalım. Seni memnun etme yolunda ölesiye bir hırs gösterelim ve böyle bir hedefe ulaşmak için de bütün varımızı feda edebilelim, dünyevî-uhrevî her şeyden vazgeçebilelim Ya Rabbi!

- Ey Acz Olanların Yardım Edeni!

Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Kadir Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

- Ey Yüce Allah'ım

Başkalarının düşünce ve hareketlerine karşı hep saygılı kalmaya çalışalım. Paylaşmaya, beraber yaşamaya açık duralım. Oturup kalkıp aynı mefkûre insanlarıyla müşterek hareket etme yollarını araştıralım, müşterek projeler geliştirelim ve "ben" yerine "biz"i ikame etme gayreti gösterelim. Dahası, başkalarının mutluluğu yolunda rahatlıkla kendi saadetimizi feda edebilelim ve bunları yaparken de kimseden herhangi bir teveccüh beklemeyelim. Hatta böyle bir beklentiye girmeyi kendi hesabımıza bir düşüş sayalım; yılandan-çıyandan kaçtığımız gibi önde görünmekten, namdan-şandan kaçalım ve unutulma murakabesine dalalım Ya Rabbi!

- Ey Kusurlarımızı Bağışlayan Rabb'im

Hareket ve faaliyetlerimizi, bu dünyanın bir ücret yeri değil de, bir hizmet mahalli olduğu mülâhazasına bağlayalım. Her zaman memur bulunduğumuz sorumlulukları fevkalâde bir disiplin içinde yerine getirelim. Netice ve sonuçla meşgul olmayı da sana karşı bir saygısızlık sayalım Ya Rabbi!

- Merhameti Bol Allah'ım!

Ya Rab, bizleri bu kutlu geceye kavuşturduğun için sana hamd ederiz.bu hayırlı kadir gecesi vesilesiyle bizlerin bilerek ve yahut bilmeyerek işlediğimiz tüm günahları affet. Sen ki affı ve merhameti çok olansın.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Ajanslar


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bin aydan hayırlı gece Kadir GecesiÖnceki Haber

Bin aydan hayırlı gece Kadir Gecesi

4 günlük sokağa çıkma yasağının detayları belli olduSonraki Haber

4 günlük sokağa çıkma yasağının detaylar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!