Kur'an Kurslarında Yüz Yüze Eğitime Hazırlık Tedbirleri Yayımlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kur'an Kurslarında Yüz Yüze Eğitime Hazırlık Tedbirleri Yayımlandı
Salgının seyrine göre Hafızlık eğitimi verilen Kur'an kurslarında 15.02.2021 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmaktadır. Bu tarihe kadar Kur'an kurslarında yüz yüze eğitimle ilgili ekte yer alan tedbirler çerçevesinde gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Başkan ayardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi KARSLI imzasıyla yayımlanan yazı;

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını ile mücadele ve salgının muhtemel etkilerinin azaltılması için alınan tedbirler kapsamında bütün Kur'an kurslarında her düzeydeki eğitime ara verildiği ve bu süreçte Hafızlık eğitimlerine internet ve bilişim imkânları vasıtasıyla uzaktan eğitim yoluyla devam edildiği bilinmektedir.

Salgının seyrine göre Hafızlık eğitimi verilen Kur'an kurslarında 15.02.2021 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmaktadır. Bu itibarla; söz konusu tarihe kadar Kur'an kurslarında yüz yüze eğitimle ilgili ekte  yer alan  tedbirler  çerçevesinde  gerekli  çalışmaların  yapılması  hususunda gereğini rica ederim.

Hafızlık Eğitimi Verilen Kur’an Kurslarında Alınması Gereken Tedbirler

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 salgını ile mücadele ve muhtemel etkilerinin azaltılmasına yönelik Başkanlığımız tarafından bir takım tedbirler alınmış, hafızlık eğitimlerine 02.12.2020 tarihinden itibaren uzaktan eğitim yoluyla devam edilmiştir.

Salgının seyrine göre hafızlık eğitimi verilen Kur’an kurslarında 15.02.2021 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmaktadır.

Bu itibarla; söz konusu tarihe kadar Kur’an kurslarında yüz yüze eğitimle ilgili aşağıda zikredilen tedbirler çerçevesinde gerekli çalışmaların yapılması önem arz etmektedir.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

Genel Esaslar

  1. Olağanüstü bir durum söz konusu olmadıkça hafızlık eğitimi verilen Kur’an kurslarında yüz yüze eğitime geçilmesi esastır.

  2. Öğrenciler eğitime alınmadan önce mutlaka veli muvafakatnamesi alınacaktır. Ayrıca eğitim modelleri arası geçişlerde veli muvafakatnamesi güncellenecektir.

  3. Yatılı, gündüzlü, (sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı zaman dilimlerinde) uzaktan (çevrimiçi) ve dönüşümlü eğitim modelleri tercihi için velinin muvafakatnamesi alınırken;
    1. Hafızlık eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerin ev ortamında ezber yapma zorluğu, günlük ders vermedeki aksama, ders kalitesinin düşüklüğü ve ezber sayılarının (ham ve has) çokluğu,
    1. Hafızlık temel eğitim programına kayıtlı öğrencilerin “fem-i muhsin”e ihtiyaç duyması, gibi etkenler dikkate alınarak velinin tercihinde rehberlik edilecektir.
  4. Dönüşümlü eğitim modeli “14 gün” olacak şekilde planlanmalı, sınıf/sınıfların tamamına uygulanmalıdır. Öğrenci bazlı bireysel dönüşüm yapılmayacaktır.
  5. Gündüzlü öğrencilerle yatılı öğrenciler aynı sınıfta ders yapmayacaktır. Gündüzlü öğrenciler için ayrı sınıf oluşturulacak, bunun mümkün olmaması halinde ise önceden planlanan zaman dilimine göre öğrenci dersini verecektir. Gündüzlü eğitim sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı zaman dilimlerinde uygulanacaktır.
  6. Sınıfındaki öğrencilerin bir kısmına uzaktan diğer bir kısmına ise yüz yüze eğitim veren öğretici dersinin tamamını sınıftan/kurstan yapacaktır.
  7. İhtiyaç odaklıda görevli olup DİBBYS/EYHS üzerinden ders açmamış olan kadrolu ve sözleşmeli öğreticilere maaş karşılığı kadar Hafızlık eğitimlerinde yardımcı öğretici olarak verilebilecektir.
  8. Kur’an kursları belirli aralıklarla dezenfekte edilecek ve uygun olan yerlere dezenfektan konulacaktır.
  9. Kur’an kurslarında sınıf, yatakhane, yemekhane ve diğer ortak kullanım alanlarında maske takılacak, fiziki mesafe (1,5 metre) ve temizlik kurallarına azami dikkat gösterilecektir.
  10. Kur’an kurslarında mutlaka ateş ölçer bulundurulacak ve belirli aralıklarla öğrencilerin ateş ölçümü yapılacaktır.
  11. Kullanılan maske ve eldivenlerin atılması için Kur’an kurslarında tıbbı atık kutuları bulundurulacaktır.
  12. Kur’an kursu içerisinde sınıf, yatakhane, yemekhane vb. ortak kullanım alanlarının sık sık havalandırılması sağlanacak ve klima bakımları/temizlikleri düzenli olarak yapılacaktır.
  13. Yatak araları fiziki mesafe kuralına uygun şekilde düzenlenecektir.
  14. Mümkün olan durumlarda, yan yana olan yatakların bir baş bir ayakucu olacak şekilde konumlandırılması sağlanacaktır.
  15. Gerekli haller hariç oda ve/veya yatak değişikliklerine müsaade edilmeyecektir.
  16. Ders aralarında ve teneffüslerde öğrencilerin mutlaka bir öğretici tarafından gözetimi sağlanacaktır.
  17. Cemaatle kılınacak namazlarda fiziki mesafe kurallarına dikkat edilecektir.
  18. Kur’an kurslarına öğrenci ve kurs personeli haricinde hiç kimse alınmayacaktır.
  19. Kur’an kursları içerisinde öğrencilerin temizlik kurallarına dikkat etmesi hususunda sık sık bilgilendirme yapılacaktır.
  20. Temizlik kuralları ile ilgili hazırlanan kamu spotlarının izlenmesi sağlanacaktır.
  21. Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan 14 Kural afişleri ile Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan temizlik afişleri https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/Documents/Bayanlara%20Yö nelik%20Covid-19%20Uyarıları%20(2020)%20(2).pdf öğrencilerin görebileceği yerlere asılacaktır.
  22. Kronik rahatsızlığı olan öğrenciler bu süreçte uzaktan eğitime devam edeceklerdir.
  23. Bu süreçte gezi, piknik, konferans, merasim, seminer, toplantı vb. faaliyetler planlanmış olsa bile kesinlikle yapılmayacaktır.
  24. Yatılı öğrencilerin izinleri, ihtiyaçları göz önünde bulundurularak salgının seyrine göre müftülüklerce planlanacaktır.
  25. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” adlı çalışmada “Covid-19 Kapsamında Yatılı Kur’an Kurslarında Alınması Gereken Önlemler” başlığı altında zikredilen hususlarla ilgili olarak gerekli hassasiyet gösterilecektir.

Öğretici ve Öğrencilerin COVID-19 Pozitif Vaka Durumu

A-Öğrencilerden birinde COVID-19 pozitif vaka saptanması durumunda;

  1. Öğretici ve öğrencilerin kurallara uygun maske kullandığı durumlarda; sınıfta yer alan tüm öğrenciler ve öğreticiler temaslı kabul edilir.
  2. Öğretici kuralına uygun, öğrencilerin maske takmadığı/düzensiz taktığı durumlarda; sınıfta yer alan tüm öğrenciler yakın temaslı, öğretici temaslı kabul edilir.
  3. Öğretici ve öğrencilerin maske takmadığı/düzensiz taktığı durumlarda; sınıfta yer alan tüm öğrenciler ve vaka çıkan sınıfın öğreticisi yakın temaslı kabul edilir.
  4. Öğrencinin ailesinde pozitif bir vaka tespit edildiğinde vakanın tespit edildiği ailedeki öğrenci yakın temaslı kabul edilir.
  5. Aynı sınıfta birden fazla pozitif vaka çıktığında sınıftaki öğrencilerin tamamı yakın temaslı kabul edilir.

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

B-Öğreticinin COVID-19 pozitif vaka saptanması durumunda;

  1. Öğretici ve öğrencilerin kurallara uygun maske kullandığı durumlarda; öğreticinin dersine girdiği öğrenciler ve öğreticiler temaslı kabul edilir.
  2. Öğreticinin kuralına uygun, öğrencilerin maske takmadığı/düzensiz taktığı durumlarda, öğreticinin dersine girdiği öğrenciler ve öğreticiler temaslı kabul edilir.
  3. Öğretici ya da öğrencilerin maske takmadığı/düzensiz taktığı durumlarda, öğreticinin eğitim verdiği tüm sınıflar ve tüm öğreticiler yakın temaslı kabul edilir.
  4. Öğreticinin ailesinde pozitif bir vaka tespit edildiğinde vakanın tespit edildiği ailedeki öğretici yakın temaslı kabul edilir.

Temaslı ve Yakın Temaslılar

A-Temaslı Kabul Edilenler

  1. Kuralına uygun maske takmak koşuluyla eğitime/çalışmaya devam eder.
  2. Kurs tarafından 14 gün boyunca en az 2 ders saati ara ile günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar bir çizelge ile kayıt altına alınır.
  3. Semptom veya yüksek ateş tespit edilen kişi sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre herhangi bir semptom göstermeyen öğrenci/öğretici kursa devam eder, aksi durumda ise vaka olarak kabul edilir.
  4. Temaslı kabul edilen sınıftaki çocukların teneffüs, yemek vb. ortak alanlarda bulunmamasına özen gösterilir.

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

B-Yakın temaslı kabul edilenler

  1. Evlerine gönderilerek temaslı takibine alınır.
  2. Temaslı takibi (karantina) sona erenler hastalık belirtisi göstermediği takdirde eğitimine/görevine devam ederler.

Bu talimatta zikredilen “Öğretici ve Öğrencilerin COVID-19 Pozitif Vaka Durumu” nda takip edilmesi gereken uygulamalar, bilimsel çalışma kurulunun “COVİD-19 Salgın Yönetim Sistemi ve Çalışma Rehberi 88. Maddesine göre hazırlanmıştır.

Sürecin takibi ve sağlıklı bir şekilde yönetilmesinde müftülüklerimiz gerekli tedbirleri alacak, ihtiyaç halinde mülki amir onayıyla hareket edecektir. COVID-19 salgını ile ilgili gelişmeler DİBBYS/EHYS programından açılmış olan “Covid-19 kapsamında öğretici / öğrenci sayıları” alanına birimlerce günlük olarak girilecektir.

Kaynak:Dini Haberler


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 2
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eşcinselliği eleştiren imamı sınır dışı ettilerÖnceki Haber

Eşcinselliği eleştiren imamı sınır dışı...

Başkan Erbaş'tan Boğaziçi'ndeki 'Kabe' provokasyonuna tepkiSonraki Haber

Başkan Erbaş'tan Boğaziçi'ndeki 'Kabe' p...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!