400 Yıllık Cami\'de Radyatör Rezaleti
Kocamustafapaşa’da Mimar Sinan’ın yaptığı Ramazan Efendi Camiî’nde tarihi duvar çinilerinin önüne radyatör yerleştirildi.
DiniHaberler.com.tr: İstanbul Kocamustafapaşa’da Bezirganbaşı Hacı Hüsrev Çelebi tarafından, Şeyh Ramazan Efendi adına 1586 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Bezirganbaşı Camii, Hüsrev Çelebi Camii ve Bazergân Mescidi gibi isimlerle anılan Ramazan Efendi Camii’nde radyatör skandalı yaşandı.
Olay, camiye giden bir vatandaşın çektiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşması üzerine ortaya çıktı. Fotoğraflarda radyatörlerin yanı sıra pencerelerden birine yerleştirilmiş dev bir klima da dikkat çekiyor. Radyatörlerin üstünde camiye gelenlere yönelik “Lütfen peteklere yaslanmayın, tarihi çiniler kırılarak zarar görmektedir” yazılı not da görülüyor.
Eşik taşını geçerek camiye girdikten sonra mermer mihrap ve minberi çevreleyen çiniler 16. yüzyıla tarihleniyor. İç mekan duvarları, mihrap yükseltisine kadar bu çinilerle bezeli. Cami, Sinan’ın son eserlerinden biri sayılıyor. 1782 yılında meydana gelen yangında zarar gören caminin, 19’uncu yüzyıl başlarında ünlü Bestekâr Hammamizade İsmail Dede Efendi tarafından tamir ettirildiği biliniyor.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın