Adana\'da 74 hafız ve hafize icazet aldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Adana merkez Seyhan Müftülüğüne bağlı Kur\'an kurslarında eğitimlerini tamamlayan 74 hafız ve hafize için icazet töreni düzenlendi.
20 Kasım 2015 cuma günü Adnan Menderes Kapalı Spor Salonunda 43 erkek, 31 kız olmak üzere toplam 74 Hafız öğrenci için mezuniyet ve diploma merasimi düzenlendi. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez’i temsilen Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof Dr. Ali Erbaş, Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İl Müftüsü Arif Gökce, Seyhan Müftüsü Hasan Hüseyin Güller eşleriyle birlikte, diğer İlçe Müftüleri, Kuran Kursu öğreticileri, Din Görevlileri, Kamu ve STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Protokol tarafından günün anlam ve önemini ifade eden konuşmalar yapıldı.

Adana Müftüsü Arif Gökce konuşmasında, şu anda il müftülüğü bünyesinde 900 civarı öğretici ile 21 bin öğrencinin bulunduğunu ifade etti. Bu rakamın Adana için az olduğunu dile getiren Gökce, bu sayının arttırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Hafız olan öğrencilere Kur'an-ı Kerim'e hizmet yolunda başarılar dileyerek, “Bizlere kerim kitabı lütfeden, Kur’an’ı öğreten, hidayeti gösteren Rabbimize sonsuz hamd olsun. Bugün Kur’an’ı kalplerine, zihinlerine yazan hafız yavrularımıza ömür boyu başarılar diliyorum" dedi.

Adana Valisi Mustafa Büyük, “Böyle güzel bir program sebebiyle aranızda olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Yüce Allah’ın bize gönderdiği Kur’an-ı Kerim'i, yüce kitabımızı, peygamber efendimizin sünnetini yerine getirmek üzere Kur’an'ı öğrenen, hıfz eden ve inanç değerlerimiz içinde ayrı bir yeri olan hafızlarımızı kutluyorum. Böyle güzel bir programa emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof.Dr. Ali Erbaş, Türkiye’de hafız sayısının 120 bini aştığını bunların 30 bin kadarının Diyanet İşleri Başkanlığında görev yaptığını belirtti. Hafızlık geleneğinde zaman zaman sıkıntılı günler geçirildiğini belirten Erbaş, 2011 yılına kadar 5. Sınıfı bitirmeyen yaz kurslarına dahi gidemiyordu. 8. Sınıfı bitirmeyenler de kışın açılan Kur’an kurslarına kayıt yaptıramıyordu. Yani 15 yaşına kadar bir Kur’an kursuna kaydını yaptırıp hafızlık yapamıyordu. Yasaktı. O yasaklar kalktı hamdolsun. O zaman iş bize düşüyor. İş annelere babalara düşüyor. Ülkemizin nüfusu 78 milyon. Hafız olan 120 bin. Bu sayı gerçekten çok az. Bu sayıyı arttırmak için daha çok çalışmamız gerekiyor. Nüfusumuzun hiç olmazsa binde onu yani yüzde biri hafız olmalı. Bu da 780 bin yapar. İslam ülkelerinin pek çoğunda nüfusun yüzde onu hafız. Bizde binde iki bile değil. Hedefimiz binde ona ulaşmak.
 
Şimdi yaptığımız en önemli işlerden birisi de Milli Eğitimle birlikte örgün eğitim esnasında hafızlık yaptırmak. Kur’an kursunda hafızlıklarını yapacaklar, Kur'an kursuna en yakın imam hatip orta okulunda da eğitimlerini alacaklar. Şu an Türkiye’de 20 kadar okulda bu proje hayata geçirilmiştir" ifadelerine yer verdi.
 
Erbaş, Bugün ülkemizde 25 bin Kur’an Kursu var bu kurslarda 1 milyonu aşkın öğrencimiz Kur'an eğitimi almaktadır hamdolsun. 1300 küsur yatılı Kur’an kursumuz var ve bu kurslarımızda eğitim gören 60 bin kadar talebemiz var, her yıl 10 bin kadar talebemiz hafızlığını bitirip hafızlık imtihanına başvuruyor, bu yıl 6 bin 70 öğrencimiz hafızlık diploması almayı hak ettiler. Bugün Kur'an kurslarımızda 7’den 70’ e değil, 7’den önce de 70’den sonra da talebemiz mevcut. 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarımızın sayısı 3 bini aştı. Bu kurslarda 45 bin kadar öğrencimiz var" dedi.
 
Hafızlık Diplomalarının değiştirildiğinden bahseden Genel Müdür Erbaş, ‘’Diplomalarımızın üst kısmında besmele var. Sağında ayet ve solunda bir hadis ve altında hafızlarımızın isimleri var. Ayette mealen "Kur’an-ı biz indirdik. Onun muhafızı biziz", Hadiste ise "Kur’an-ı ezberleyen ve onu okuyan kişi sürekli bir şekilde meleklerle beraberdir" buyurulmaktadır. Hafızlık diplomalarımızı bu şekilde daha anlamlı hale getirdik. Peygamberimiz ayrıca şöyle buyurmuştur: "Nerde Kur’an okunuyor ve dinleniyorsa rahmet melekleri orada olur kanatlarını açarlar. Ve oraya rahmet yağdırırlar" dedi.

 
Erbaş, hocaları, hafızları, ailelerini, müftüleri ve bütün emeği geçenleri kutlayarak sözlerine son verdi.

 
Konuşmaların ardından Protokol tarafından Seyhan Müftülüğüne bağlı Tepebağ Erkek Kur’an Kursu, Hacı Cumali Öztürk Erkek Kur’an Kursu, Hacı Hasan Tepeli Erkek Kuran Kursu, Hacı Menekşe Hatun Kız Kuran Kursu ve Fatma Feride Hatun Kız Kuran Kurslarında hafızlıklarını tamamlayan öğrencilere hafızlık icazet belgeleri, altın ve çeşitli hediyeler takdim edildi.
Tören, Mustafa Cihat’ın verdiği konser ile sona erdi.

 
Daha sonra, Adana programında Genel Müdür Prof. Dr. Ali Erbaş, Dini Yüksek İhtisas Merkezi, Sabancı Merkez camii, Ramazanoğlu Medresesinde incelemelerde bulundu.
Kaynak: Adana Müftülüğü
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2016 Şubat Öğretmen Atamaları (MEB) KontenjanıÖnceki Haber

2016 Şubat Öğretmen Atamaları (MEB) Kont...

Bengladeş\'te bir alim daha şehid edildiSonraki Haber

Bengladeş\'te bir alim daha şehid edildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!