Başkan Görmez, dini azınlık temsilcileriyle iftarda bir araya geldi…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dini azınlıklar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle İstanbul’da iftar programında bir araya geldi.

İstanbul Müftülüğünün Sepetçiler Kasrında düzenlediği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı iftar programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yakın coğrafyada ve Ortadoğu'da yaşananların sorumlusunun tüm insanlık olduğunu vurgulayarak, “Yakın coğrafyamız ve Ortadoğu'da yaşananlar, yüzyıllık sürede bütün insanlığın yaptıklarının sonucudur. Bunların sorumlusu tüm insanlıktır ancak tüm bu yaşananların en büyük mağduru İslam'dır" dedi.

Hangi dinden olursa olsun herkesin, "Dünyamız nereye gidiyor?" diye sorması gerektiğini anlatan Başkan Görmez, bir zamanlar "selam" bölgesi olan yakın bölgenin, son yıllarda üzücü olaylarla anıldığını söyledi.

İftarların kardeşlik ve iyilik sofraları olduğunu belirten Başkan Görmez, dini azınlık ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin davet edildiği iftar programında şunları söyledi;

“Allah'ın nimetlerle donatarak insanlara bahşettiği dünya acılar içinde kıvranıyor…”

Allah'ın nimetlerle donatarak insanlara bahşettiği dünya acılar içinde kıvranıyor. Ne oldu bize? Neden adaleti ve merhameti birbirimizden esirgiyoruz? Birlikte yaşama ahlakı, hukuku neden zayıflıyor? Bu soruları vicdanımıza, kendimize her zaman sormamız lazım. Tüm ilahi dinler, peygamberler, kitaplar bu sorulara cevap verirken bir yere vurgu yapar. Hepsi, 'bütün bunların sebebini kendinizde arayın, dışarıda aramayın. Kalbinize yüklediğiniz ağır yüklerde, kin, nefrette arayın' der. Biz de tüm bunların nedenini başkasında değil, kendimizde aramalıyız.

“Yakın coğrafyamız ve Ortadoğu'da yaşananların sorumlusu tüm insanlıktır ancak tüm bu yaşananların en büyük mağduru İslam'dır…”

Kur’an, insanın kalbiyle ilgili çok önemli ifadeler içerir. "Kalbin taşlaşması"ndan söz eder. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölge ve tüm İslam dünyası acılar içinde kıvranıyor. Değişik terör örgütleri insanlık dışı vahşetler sergiliyor. Bunlar sadece bu bölgenin eseri değildir. Yakın coğrafyamız ve Ortadoğu'da yaşananlar, yüzyıllık sürede bütün insanlığın yaptıklarının sonucudur. Bunların sorumlusu tüm insanlıktır ancak tüm bu yaşananların en büyük mağduru İslam'dır. İslam'ın ve Müslümanların varlığı, dünyada bir güvenlik sorununa dönüşüyor. İslam'ın kendisi, İslam'ın adalet ve merhamet anlayışı, bir güvenlik sorunu ile karşı karşıyadır. Son yıllarda İslam coğrafyasında yeni ortaya çıkan dini anlayışlar, İslam'ın ana yolunu tehdit etmeye başlamıştır.

Başbakan Davutoğlu ise, programda yaptığı konuşmada, hiçbir mazluma ırkının sorulmaması gerektiğini vurgulayarak, "Kim ne derse desin, nasıl eleştirirse eleştirsin, Allah şahit ki kapımıza ve soframıza gelen hiçbir mazluma ırkını, cinsiyetini, dinini, mezhebini sormayacağız. 'O geldi mi onunla birlikte insanlığın vicdanı da gelir' deyip kabul edeceğiz" dedi.

Hiçbir mazluma ırkını sormayacağız…"

Türkiye'nin hiçbir zaman zalimlerin yanında yer almayacağına işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bugünlerdeki tartışmalara istinaden söylüyorum. Böylesi barış sofrasından sesleniyorum. Hele hele bir ramazan gününde Türkiye'nin DAEŞ gibi bir terör örgütüyle iş birliği yaptığını iddia edenler, vicdanlarını kaybetmişlerdir. Gözleri kapanmış, kalpleri mühürlenmiştir. Türkiye hiçbir zaman hiçbir zalimin yanında yer almadı, yer almayacak.

Güney sınırımızda, Suriye sınırımızda ve Irak sınırımızda, hem oradaki insanlık dramlarının bitmesi için mültecileri, oradan gelen kardeşlerimizi en iyi şartlarda karşılamaya devam edeceğiz ama çok güçlü bir siyasi iradeyle. Eğer Türkiye'nin sınır güvenliğine bir halel gelecek olursa, eğer Türkiye kendisinin, bu huzur bahçesinin tehdit edildiği kanaatine varacak olursa, her türlü ihtimale karşı da hazırlıklıdır ve bu hazırlık konusunda gerekli çalışmaların hepsi yapılmıştır."

İftar programına, Başbakan Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Süryani Katolik Cemaati Lideri Yardımcısı Yusuf Sağ ve çok sayıda davetli katıldı.

 
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması 1. sine 20 bin dolarÖnceki Haber

Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması 1...

ODTÜ mezuniyetinde 'Ramazan'a saygısızlıkSonraki Haber

ODTÜ mezuniyetinde 'Ramazan'a saygısızlı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!