Ramazan ayının habercisi Berat Kandili tüm yurtta dualarla idrak edildi.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Her yıl Şaban ayının on beşinci gecesi idrak edilen Berat Kandilinde Diyanet İşleri Başkanlığı çeşitli camilerde kandil programları düzenledi.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  Her yıl Şaban ayının on beşinci gecesi idrak edilen Berat Kandilinde Diyanet İşleri Başkanlığı çeşitli camilerde kandil programları düzenledi. Afyonkarahisar İmaret Camii'de düzenlenen kandil özel programına katılarak yatsı namazı kıldıran Başkan Görmez, beratın farklı anlamları olduğuna işaret ederek bunlardan birisinin "Kötülükten, şirkten, isyandan, sinelerdeki ağır yüklerden, kötülerden, zalimlerden uzak olmak" olduğunu anlattı.

Beratın gönülde başladığını, gönüllerin kötülüğün egemenliğinden kurtulduklarında beraatına kavuştuğunu vurgulayan Başkan Görmez, kalbin beratına kavuştuğu zaman insanın da beratına kavuşacağını ifade etti.

Beratın sahibinin Allah olduğuna dikkati çeken Başkan Görmez, "Fakat beratı insanın elindedir. Çünkü Cenab-ı Hak buyuruyor ki: ‘Siz bana bir adım gelirseniz. Ben size bin adım yaklaşırım.’ Cenab-ı Hak insanın her türlü beratına sahip olma hakkını lütfetmiştir. Beratın bir anlamı daha var; kötülükten uzak, iyiliğe yakın olmak. Kötülükten uzak olmak adalete yakın olmak. Allah'ın düşmanına düşman olmak, Allah'ın dostuna dost olmak. Berat aynı zamanda bize velayeti öğreten bir kavramdır." diye konuştu.

"Bu geceler bize arınmanın yollarını öğretirler..."

İçinde bulunduğumuz üç ayların muhteşem bir zaman dilimi olduğunu söyleyen Başkan Görmez, şunları kaydetti:

"Regaip Kandili ile biz rağbetlerimizi ve istemlerimizi gözden geçirdik, rabbimize yönelmeyi öğrendik. Miraç Kandili ile biz, yücelmeyi ve yükselmeyi öğrendik. Cenab-ı Hakk'ın katına nasıl yücelebiliriz, onun rızasına nasıl nail olabiliriz, Miraç bize onu öğretti. Berat ise bize kötülükleri arkamıza bırakarak, ramazana doğru yönelmeyi, arınmış olarak ramazana girmeyi, Kadir Gecesi'nde kadrimizi yüceltmeyi bayram ile annemizden doğmuş gibi arınmayı ve temizlenmeyi bize öğretir. Cenab-ı Hak hepimize nasip eylesin. Bu gecelere yanlış bir anlayışla bakmamak lazım. Bu geceler bize şöyle demezler, 'siz istediğiniz kötülükleri yapın, istediğiniz günahları işleyin, gelin bu gece sadece bu gecelere idrak edin ve böylece bütün mağfirete kavuşurusunuz' manasına gelmez. Bu geceler sadece bizi terbiye ederler, bizi hazırlarlar. Bu geceler bize arınmanın yollarını öğretirler."

"Gönül yıkmak, Kabe yıkmak gibi kötü bir iştir..."

Başkan Görmez, camide çok fazla genç olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Gençlere kendilerini Allah'ın ihsan eylediği, ikram ettiği hayat programından mahrum bırakmamaları tavsiyesinde bulunan Başkan Görmez, şöyle devam etti:

"Günde beş vakit onunla konuşma imkanınız var. Rabbimiz size günde beş defa peygamberler gibi miraca çıkma imkanı vermiş. Namaz müminlerin miracıdır. Kendinizi günde beş defa miraca çıkmaktan Allah’la konuşmaktan, Allah’la sohbet etmekten sakın mahrum etmeyiniz. Cenabı Peygamber, ideal gençleri tarif ederken şöyle buyuruyor: 'Neşeyi ve huzuru rabbine ibadette arayan gençlik', gençler neşeyi diğer taraflarda aramayın. Neşeyi asla rabbimizin size yasak koyduğu şeylerde aramayın. Bulamazsınız. Orada huzur yok. Orada saadet olmaz. Saadet ve mutluluk, neşe ve huzur, rabbimizin bize gösterdiği yoldadır. Beratı elimize alabilmek için, gerçek manada özgürlüğe kavuşabilmemiz için hayatın her anında bütün kötülüklerden uzak olmamız lazım. Beratımızın geçtiği yollardan bir tanesi de öncelikle Rabbimizi razı edeceğiz. Etrafımıza bakacağız, annemiz bizden razı mı, babamız bizden razı mı, kardeşimiz, dostumuz, komşumuz, herkes bizden razı mı, öncelikle bunun üzerinde düşünmemiz lazım. Gönül yıkmak, Kabe yıkmak gibi kötü bir iştir. Anne ve babamızın rızasını almadan beratımızı alamayız. Eşimizin rızasını almadan beratımızı alamayız. Mazlumun yanında yer almadan beratı alamayız. Beratın yolu sokağa terk edilmiş çocuğa sahip çıkmaktan, kimsesiz kalmış yetimin başını okşamaktan geçer. İnsanlar bir canlıya bir hayvana eziyet ettiği zaman beratını alamaz. Yeryüzündeki bütün mahlukata karşı şefkatli olmak zorundayız."

" Allah şehitlerin şahadetini milletimizin beratı eylesin..."

"Cenab-ı Hak bizlere millet olarak bu kandiller vesilesiyle bilhassa milletimizi ülkemizi kuşatan bu terör musibetinden beratı hepimize nasip eylesin" diye dua eden Görmez, "Müslümanların tarihte hiç bu kadar zor zamanları olmadığından bahsetti.

Başkan Görmez, "Kurtuluş Savaşımızı hatırlayın, bu toprakların nasıl paramparça edilmek istendiği zamanları hatırlayın. Ecdadımızın birlikte Çanakkale’de, Sakarya’da, Malazgirt’te verdikleri mücadeleleri hatırlayın. Ama bilhassa son zamanlarda İslam ümmeti çok zor bir süreçten geçiyor. Onun için dualarınızı genişletin. Arakan’da kimsesiz bıraktığımız Müslümanlar dualarınıza girsin. Yemen'deki, Suriye’deki kardeşimiz, Irak'taki, dünyanın her yanındaki mümin ve Müslüman kardeşimiz dualarınıza girsin. Cenab-ı Hak dualarımızı kabul eylesin. Biz evrensel bir dinin mensuplarıyız. Biz bütün alemlerin ıslahı için dua ederiz. Son zamanlarda çokça şehit evlatlar veriyoruz. Cenab-ı Hak hepsine rahmet eylesin. Onların şahadetini milletimizin beratı eylesin."

Konuşmanın ardından Başkan Görmez, cemaatle tokalaşarak kandillerini tebrik etti ve gençlerle fotoğraf çektirdi.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dua Ederken Dikkat Edilmesi Gereken HususlarÖnceki Haber

Dua Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Husu...

Kudüs bilinci olmadan bütün İslâm toprakları Filistin olur.Sonraki Haber

Kudüs bilinci olmadan bütün İslâm toprak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!