Çocuklarınızı sanal tehlikelerden koruyun!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocuklarınızı sanal tehlikelerden koruyun!
Türkiye’de internete erişim yaşı 2’ye düşerken, bilişim uzmanları bu sanal tehlikelere karşı aileleri daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Aile Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de internete erişim yaşı 2’ye düşerken, bilişim uzmanları çocukların sanal tehlikelere karşı korunması için aileleri uyarıyor: "Sadece çizgi film izliyor’ diye düşünmeyin. Aralarda verilen uygunsuz reklamlar çocuğunuz için büyük tehlike oluşturabilir.

İnternetin zararlarını hafife almayın

Yeniakit.com.tr’ye konuşan Bilişim Uzmanı Hakan TopuzoğluMavi Balinave Momo tarzı çocukları intihara sürükleyen yüzlerce farklı internet içeriği bulunduğuna dikkat çekerek, “İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında, tüm çocuklarımız vakitlerinin büyük kısmını bilgisayar ve internet başında geçiriyorlar. Çevrimiçi oyunlar oynamak, sosyal medya sitelerini kullanmak, ödevler için araştırma yapmak için internete giren çocuklar, her an birçok sanal tehditle karşı karşıya kalıyor. Çocuklar interneti mutlaka aile gözetiminde kullanmalı.” dedi.

Zararlı içeriklerle ilgili çocuklar bilinçlendirilmeli

İnternetten gelebilecek saldırıların çok çeşitli ve çok yöntemli saldırılar olduğuna vurgu yapan Topuzoğlu, şöyle devam etti: “Dolandırıcılığın yanı sıra sanal arkadaşlık adı altında sapık kişilerin saldırısına hedef olabilirler. Ailenin gizli kalması gereken bilgileri çocuklar kullanılarak çalınabilir. Ortak kullanım bilgisayarları çocuk oyunları sitelerine yerleştirilmiş virüslerle ele geçirilebilir ve siber saldırılarda kullanılabilir. Bu konuda aileler çocuklarını mutlaka eğitmeli ve bilinçlendirmeli.

İşte siber tehditlere karşı alınması gereken önlemler

Topuzoğlu, çocuklara yönelik internet kaynaklı zararların önlenmesi konusunda şu önerilerde bulundu:

Açık iletişim geliştirin. Çocuklara her şeyin sebebini net bir şekilde anlatın. Çünkü ile başlayan cümleler kurarak, nedenleriyle birlikte dikkatli olmaları gereken konuları aktarın. Yanlışlıkla görülmemesi gereken bir içerikle karşılaştıklarında, ona verebileceği zararları mantıklı bir şekilde anlatalım ki, merak dürtüsüyle telafisi mümkün olmayacak problemlerle karşılaşmasınlar.

Yasaklamayın ama sınırları belirleyin. Yasaklar her zaman için insanlara çekici gelmiştir. Çocuklar da genel olarak da kendilerine söylenenin tam tersini yaparlar. Bu sebeple, onları negatif kelimelerle değil olumlu mesaj ve bilgilerle, pozitif yönde teşvik ederek bilgilendirin. İnternetten en etkin şekilde nasıl faydalanabilecekleri konusunda bilgilendirin.

Alternatifler üretin. Çocukların aklında hep şu soru vardır. “Bu siteyi ziyaret etmeyeceksem, ya da bu uygulamayı kullanmayacaksam, yerine hangi siteyi ziyaret edeyim, hangi uygulamayı kullanacağım? Bize düşen de bu soruya doğru cevabı bulmak ve her zaman için alternatifler olduğunu anlatmaktır.

Mahremiyet ve başkalarının hakkına saygıyı bilmelerini sağlayın. Çocuklarda mahremiyet algısı tam olarak gelişmemiştir. İnternetteki tuzaklara düşmesinin nedeni de aslında budur. İnternette hangi bilgileri paylaşacaklarını bilemezler, yüzyüze konuşulan konuların internette de paylaşılacağını düşünürler. Ayrıca, başkalarının hakkına saygılı olması gerektiğini ve kendi hakkını koruması gerektiğini de bilen çocuklarımız paylaşım konusunda da daha dikkatli olacaktır.

Mobil uygulamalarla ilgili bilinçli olmalarını sağlayın: Çoğu kullanıcı, mobil dünyadaki tehlikelerin halen bilincinde değil. Tehlikenin sadece mobil olmayan dünyada, masaüstü ve dizüstü bilgisayarda olduğunu düşüncesine sahip, cep telefonunu sürekli yanında taşıdığı için güvenli ve kontrol altındaymış gibi düşünüyor. Oysa bugün dünyada 3 milyonun üzerinde mobil zararlı ve yüksek riske sahip uygulama bulunuyor. Bu tehlikelere karşı çocuklara mobil cihazlarını nasıl güvenli olarak kullanacaklarını öğretin. Mobil uygulamaların kullanıcı izinlerini kontrol ederek ve mobil veri güvenliği yazılımı kullanarak veri sızıntısı olmasına engel olmayı ihmal etmeyin. Öte yandan, Temple Run, Candy Crush gibi popüler mobil oyun ve uygulamaların taklitlerine karşı dikkatli olun ve olunması konusunda bilinçlendirin.

Gizlilik ayarları her an kontrolünüz altında olsun: Çocuğunuzun internette ne kadar kişisel bilgi paylaştığını görmek için sosyal ağlardaki profillerini ve bu bilgilerin açık ortamda ne kadar görünebilir olduğunu gizlilik ayarları kısmından kontrol etmeyi unutmayın.

Veri güvenliği yazılımları ve ebeveyn kontrol sistemi kullanın: Çocuğunuzun kullandığı cihazın güvenli olduğundan, güvenilir güvenlik ve antivirüs yazılımları kullandığınızdan emin olmalısınız. Bu işlemi internete bağlanabilen her cihaz için yapmalısınız. Chrome, İnternet Explorer, Firefox gibi bir çok web tarayıcısı, kendi içinde hazır gelen filtreleme sistemi ile uygun yaş aralığı ayarlarının yapılmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca web trafiği izleme yazılımları kullanın. Bu sayede çocuğunuzun girdiği sitelerdeki ve kullandığı cihazlarda gerçekleşen aktivitelerini gözlemleme şansınız olacak. Unutmayın: Güven, kontrole engel değildir.

 

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Anadolu Diyanet-Sen Genel Sekreteri Kazım Yöndem'den Berat Kandili MesajıÖnceki Haber

Anadolu Diyanet-Sen Genel Sekreteri Kazı...

Diyanet Basın AçıklamasıSonraki Haber

Diyanet Basın Açıklaması

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!