Şeflerin Rotasyonuna Danıştay Dur Dedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Türk Diyanet Vakıf-sen genel merkezinin konuya ilişkin yaptığı açıklamada:

Türk Diyanet Vakıf-sen genel merkezinin konuya ilişkin yaptığı açıklamada: 

ŞEFLERİN ZORUNLU YER DEĞİŞİKLİĞİ (ROTASYON) ÜST MAHKEMEDEN DÖNDÜ. SIRA CAMİ GÖREVLİLERİNİN ROTASYONUNDA.

Bolu Müftülüğü şefi ve sendikamız Şube Başkan Yardımcısı İbrahim DEMİREL’in sendikamızın desteğiyle sürdürdüğü hukuk mücadelesi hukukun üstünlüğü sonuçlanmıştır.  Bolu müftülüğü şefi iken 25.10.2011 tarih ve 28095 mükerrer sayılı resmi gazetede yayınlanan Atama ve Değiştirme Yönetmeliğinin 16. Maddesine istinaden Mudurnu ilçe müftülüğü şefliğine atanmasına ilişkin 18.12.2012 tarih ve 4678 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan Dava yanlış hesap Bağdat’tan döner misali Üyemiz lehine ve sendikal mücadelemizin başarısı olarak geri dönmüştür.

Daha önce Diyanet çalışanlarının gerçek ve tek sesi Türk Diyanet Vakıf Sendikamızca yargıya taşınan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin bazı esasları,   2 defa yargıdan dönerek iptal edilmişti.  Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı çözümü iptal edilen maddeleri hukuk kararı doğrultusunda düzeltmek yerine, sil baştan yeni yönetmelik düzenleyerek sağlamıştı.

Türk Diyanet Vakıf Sendikası hukuka aykırılığın peşini bırakmayarak bugün yanlışa ve hukuksuzluğa karşı verdiği mücadelesinin semeresini almanın ve gerçek bir sendika olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

Üyemiz İbrahim DEMİREL’in Mudurnu ilçe Müftülüğü şefliğine atanmasına dair işlemin  Sakarya 2. İdare Mahkemesine yaptığı hukuk müracaatının reddine karar verilmesi sebebiyle     Davacının (İbrahim Demirel)  temyiz başvurusu üzerine Danıştay Beşinci Dairesinin 03 .12. 2014 tarih ve E 2014/1129, K 2014/8806 sayılı kararıyla İdare Mahkemesi kararı onanmıştı.

Davacı Üyemiz (İbrahim Demirel) Danıştay Beşinci Dairesince verilen kararın düzeltilmesi suretiyle İdare Mahkemesi kararının bozulması talebi istemesi üzerine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54 maddesi hükmüne  talebi uygun bulunduğundan, karar düzeltme isteminin kabulü ile Danıştay Beşinci Dairesinin 3.12.2014 tarih ve E 2014/1129. K 2014/8806 sayılı kararı kaldırılarak uyuşmazlık yeniden incelenmiştir.

DANIŞTAY ONALTINCA  DAİRESİNİN 2015/15192 ESAS NOLU, 2015/2993 KARAR NOLU KARARINDA:

“657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76 maddesinin 1 fıkrasında "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurların bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler" hükmüne yer verilmiştir.

Bu madde ile memurların naklen atanmaları konusunda idareye takdir yetkisi tanındığı açık olup bu yetkinin ancak kamu yararı ve hizmet gerekleri göz ardı edilerek kullanıldığının kanıtlanması ya da idari yargı merciince saptanması halinde, sözü edilen bu durumun dava konusu idari işlemin sebep ve maksat yönlerinden hukuka aykırılığı nedeniyle iptalini gerektireceği yerleşmiş yargısal içtihatlarla kabul edilmiş bulunmaktadır.

… Bu (Sözkonusu Atama işlemine esas alınan Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği esasları) duruma göre, şef kadrosunda görev yapan davacının sözü edilen Yönetmelikte öngörülen zorunlu atama ve yer değiştirmeye esas olmak üzere sayılan unvana sahip personel arasında yer almadığı görüldüğünden, davalı idarece, Bolu İl Müftülüğünde şef olarak zorunlu beş yıllık hizmet suresini doldurduğundan bahisle ve hizmetin gereği olarak davacının naklen atanmasına ilişkin tesis olunan dava konusu işlemde mevzuata ve hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle Sakarya 2 İdare Mahkemesinin 28.11.2013 tarih ve E2013/219, K 2013/1176 sayılı kararının 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 49 maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca BOZULMASINA, aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 26.5.2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

 

Başkan Vekili              Üye                     Üye                     Üye                   Üye

    Musa                      Bilal                    Eyüp                 Mehmet             Keziban

ALBAYRAK            ÇALIŞKAN              KAYA                 AYDIN          GÜLCAN KAYA

TÜRK DİYANET VAKIF-SEN GENEL MERKEZİ

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyanet\'ten Uluslararası ‘Manevi danışmanlık’ kongresiÖnceki Haber

Diyanet\'ten Uluslararası ‘Manevi danışm...

Din Hizmetleri ve Dini Kurumlar sempozyumu yarın başlıyorSonraki Haber

Din Hizmetleri ve Dini Kurumlar sempozyu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!