Akhüseyin Medresesinde 16 Öğrenci İcazetlerini Aldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Merkez Sur ilçesine bağlı Akhüseyin mezrasındaki, Akhüseyin Medresesinde İslami ilimlerini tamamlayan 16 Medrese öğrencisi dün coşkulu bir törenle, icazetlerini alarak, âlim oldular.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:    Geçtiğimiz Cuma günü başlayan ve üç gündür devam eden 16 Medrese Öğrencisinin icazet töreni, dün “icazet-diplomalarının” Medrese Mollası Veysi Ezgin’in elinden almalarıyla sona erdi.

İCAZET TÖRENİ

Dün sabah başlayan icazet takdim törenine bölgeden tanınan çok sayıda âlim, kanaat önderlerinin yansıra, Sur ilçe Müftüsü Ramazan Tolan, Araştırmacı-yazar İşadamı Mehmet Ali Altındağ, Suffa Medreseleri Başkanı Molla M. Tayyip Elçi, Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur, çok sayıda medrese öğrencileri ve davetliler katıldı.

ÇOŞKULU GEÇTİ

İcazet töreni, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra, çok sayıda söz alan Medrese Âlimleri, günün önemine binaen konuşma yaptı. Özellikle, İlim, Medrese geleneği, medreselerin yaşatılıp destek verilmesi, İslami eğitime toplumun tüm katmanlarından hassasiyet görmesi gerektiği vurgulandı.

Âlimler, son yıllarda İslam ülkelerinde yaşanan savaşlar ve Müslümanlara yönelik yapılan zulümlere dikkat çekerek, İslam ümmetinin birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade ettiler.

İLMİN ÖNEMİ BÜYÜK

İcazet törenini takip eden Söz Haber’e konuşan Sur İlçe Müftüsü Ramazan Tolan şöyle dedi;  “İcazet bizim deyimimizle ilim diploması demektir” dedi.

Tolan, “ Bugün çok mutlu bir günümüzdeyiz. Bizim Yenievler Mahallesi eski ismiyle Şemmame Köyümüzün Akhüseyin mezrasındaki medresemizde gördüğünüz gibi icazet merasimi vardır” diyerek şunları söyledi;

“Bugün 16 öğrencimiz ilim icazetini alıyorlar. Ben kendilerini tebrik ediyorum, anne babalarını da tebrik ediyorum böyle evlatlar yetiştirdikleri için, onlara ders veren hocalarımıza da tebrik ediyorum. Elhamdülillah yöremiz de halen ilmin önemi, ilmin değeri çok güzel biliniyor. Bütün bu kalabalığı sizde görmüşsünüzdür hepsi ilim için buraya gelmiş, din ve dinin önemi ve yüceliği yayıldığı için hepsi burada toplanmışlar. Cenabı Allah bu medreselerin yapımında bugüne kadar ilmin gelmesiyle okuyanlardan hepsinden Cenabı Allah razı olsun. İnşallah kıyamete kadar bu ilim halkaları devam edecek. İcazet bizim deyimimizle ilim diploması demektir. İcazet hoca ilim öğrettiği talebesine izin veriyor, neye izin veriyor; ben bu öğrenciyi güzel yetiştirdim, ona öğrettim, dini ilimleri öğrettim benim bu öğrencime herkes güvene bilir kendisi de başkasına din ilmini öğrete bilir demektir icazet.”

İCAZET VEREN MOLLA

Akhüseyin Medresesinin Mollası ve icazet alan 16 öğrencinin hocası Veysi Ezgin ise duygularını şöyle ifade etti.

“Ümit ederim ki verdiğimiz icazet tüm memleketimize hayırlı olması diliyorum. Son zamanlarda Müslümanların üzerinde oluşan olaylardan dolayı bunun onlara bir vesile olmasını ve tüm dünya acısında husus sen mazlumlar için zülüm altında olanlar için tüm insanlar için barış olmasını diliyoruz, sevgi olmasını diliyoruz, Müslümanların içerisinde ittifakın olmasını istiyoruz. 16 öğrencimize icazet verdik. Eğitimleri yaklaşık 6–7 yıl sürdü.”

İCAZET ALAN ÖĞRENCİ

İcazet alarak âlimler sınıfına giren öğrencilerden Mehmet Güzel ise, heyecanını Söz Haber’e şu ifadelerle aktardı.

“Allah bize bugünleri gösterdiği için ona sonsuz hamdu senalar olsun inşallah. Bu duyguyu ailemize, bütün akrabalarımıza, bütün yakınlarımıza bilhassa arkadaşlarımıza ve Seydalarımızla yaptığımız için Allah’a şükür ediyoruz. Peygamber Efendimiz (Sav) en güzel selatu selam ediyoruz inşallah. İlim çok güzel bir şeydir, inşallah ilmi tadalım, ilmi yayalım, ilmi yaymaya gayret edelim inşallah. Allah hepinizden razı olsun.”

 KÖYLÜLERİN ÇOŞKUSU

İcazet törenine katılan vatandaşlardan Emrullah Ezgin ise duygularını ve medresenin önemini anlattı. “Bizlerde bu medreselerde büyüdük. Tillo medreselerinden bunlar âlemi İslam’ın bir nurudur, bunlar âlemi İslam’ın bir ana merkezidir. Buralardan ilim tüm her yere yayılıyor. Bunlar Peygamber Efendimiz (Sav) zamanında Suffa medreselerinin bir ana şubeleridirler. İşte bunların sayesinde Müslümanların Allah’ı, Peygamberi tanımaları insanlar tarafından bunlara destek verildiği takdirde bütün bu Dünyada ki nahoş kötü şeylerin ayrılacağı ve Güzel, Çirkinin nahoş ve hoşun ayrılacağı mekânlardır.”

EV SAHİPLİĞİ YAPTILAR

İcazet’e ve gelen davetlilere ev sahipliği yapan Akhüseyin Köyünün sakinlerinden, Musur Çalışkan, H. Ramazan Çalışkan, Hasan Solar ve Eşref Turan, İslam ilmine hizmet etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederken, misafir köylülerden Şakir Aktepe ise, “mutlu bir günü yaşıyoruz” dedi.

3 BİN KİŞİYE ÖĞLEN YEMEĞİ

16 medrese öğrencisi, Molla Veysi Ezgin ile İslami ilimlerini yaptıkları diğer medreselerin hocalarının da hazır bulunduğu icazet töreninde, diplomalarının imzalanmasının ardından, ilahiler eşliğinde icazetlerini aldılar.

Duygu solu bir atmosferin yaşandığı icazet töreninde öğrenciler davetliler tarafından tebrik edilmenin ardından 3 bine yakın misafire verilen öğlen yemeğinin ardından sona erdi.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Suffe Kur\'an Kursu\'nda 39 öğrenci icazetini aldıÖnceki Haber

Suffe Kur\'an Kursu\'nda 39 öğrenci icaz...

Yüzünden Güzel Okuma Yarışması\'nın Finalistine Umre ÖdülüSonraki Haber

Yüzünden Güzel Okuma Yarışması\'nın Fina...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!