Cami Görevlilerinin Haftalık İzin Günlerinde Fazla Çalışma Mesai Ücreti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cami Görevlilerinin Haftalık İzin Günlerinde Fazla Çalışma Mesai Ücreti
Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Faruk Çetin, Resmi ve dini tatil günleri Cami görevlisin Haftalık İzin Gününe denk gelmesi durumunda görevli fiilen çalıştı ise fazla çalışma mesai ücret ödeneceğini belirtti.

Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Faruk Çetin konuyla ilgili yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “Resmi ve Dini Bayram/tatil günleri cami görevlisinin haftalık izin gününe denk gelmesi durumunda fazla çalışma mesai ücreti alınıp alınamayacağı, ücret alınabilecekse hangi şartların oluşması gerektiği hususlarında tereddütlerin oluştuğuna dair üyelerimiz ve personel tarafından sendikamıza çeşitli sorular gelmektedir.

Cami görevlilerine fazla çalışma mesai ücreti ödemelerinde bazı müftülüklerin personelden fiilen çalışıp çalışmadığına dair yazılı beyan aldığı, cami görevlisisin ”haftalık izin  günü” ücret ödemesine esas resmi veya dini tatil gününe denk gelirse herhangi bir ücret ödemesinin yapılmadığı, görevlinin haftalık izin gününde de görevinin başında olduğunu beyan etmesinin yeterli olup olmadığı konusunda çeşitli tereddütlerin oluştuğu hususları da konuya ilişkin sendikamıza ulaşan diğer bilgiler arasında yer almaktadır.

Resmi ve dini bayram/tatil günlerine ilişkin ücret ödemeleri Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Koluna ilişkin geçerli olan toplu sözleşmenin ilgili hükümlerine göre yapılmaktadır.

Bilindiği üzere ek ödemelerin yapılabilmesi için mali mevzuatta geçerli olan hüküm mevzuatta istenen şartların yerine getirilmesi, kamu görevlisinin fiilen çalışması yani görevinin başında bulunması bahse konu olan işi bizzat yapma şartını aramaktadır.

Resmi veya dini bayram/tatil günlerinde personelin fazla çalışma ücreti alabilmesi için fiilen çalışma şartını yerine getirmesi, örneğin personelin Haftalık izin günü cumartesi olduğunu varsayarsak ve bahse konu olan resmi/dini bayram/tatil günüde cumartesi olursa personel o gün görevinin başında bulunacağını, haftalık izin gününü hafta içerisinde başka bir gün kullanmak istediğine dair talebini kurumuna yazılı dilekçe ile, imza karşılığında, tebliğ yönteminde kurumunun uygulamasını da esas alarak elektronik iletişim araçlarını kullanarak görevde olduğunu bildirmesi durumunda fazla çalışma mesai ücreti alabilir.

Fazla çalıştığını kurumuna bildirmesinde dikkat edilmesi gereken hususDiyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 47. maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde görevlinin talebi dikkate alınarak ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun haftalık izinle ilgili madde hükümleri esas alınarak görevlinin müftülüğüne daha önceden bilgi vermesi esas alınmalıdır. Cemaat açısından kalabalık olan ve müftülüğün oraya başka görevli planlama yapabilmesi için bahse konu olan günden önceki en son mesai gününe kadar görevli haftalık iznini Haftanın başka bir günü kullanacağını kurumuna bildirmiş olma şartı aranması gerektiği değerlendirilmektedir.

Cami görevlisi Haftalık izin günü sebebiyle görevinin başında değilse veHaftalık izin gününde izin kullandıysa, görevinin başında olup görevde bulunacağı bildirimini daha önceden yazılı olarak kurumuna yapmadıysa haftalık izin günü görevinin başında olsa da, daha önceden camisinde izinli olduğunu belirten izin belgesi  bulunduğundan görevlinin hafta tatili izninde sayılacağından, veya konuya farklı açıdan bakarsak, nasıl ki göreve gelmediği için disiplin açısından bir yaptırım uygulanmayacağı gibi fazla çalışmaya ilişkin de herhangi bir ücret ve mali haktan yararlanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Fazla çalışma mesai ücret ödemeleri de yargı yoluna başvurulara mahal vermeden en kısa sürede kurumları tarafından ilgili personele ödenmesi gerekmektedir.

Bağımsız Diyanet Sen olarak Üyelerimiz ve personel tarafından sendikamıza gelen bilgi taleplerini sağlıklı şekilde cevaplamaya, diyanet personelin faydasına olacak tüm çalışmalarda sosyal taraf olarak katkı sunmaya hazır olduğumuz bir kez daha yeniliyor, bilgiye ihtiyaç duyulan konularda gerekli bilgilendirme açıklamalarında bulunmaya, kurum ve kuruluşlarla gerekli görüşmeleri yapmaya, personelden gelen haklı ve meşru talepleri dile getirmeye, çözüme kavuşturtulması için çaba göstermeye 2005 yılından itibaren diyanet personelinin gür sesi olmaya devam ettik ve etmeye de devam edeceğiz” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vekil İmam-Hatiplere Fazla mesai ve Giyim Yardımı ÖdemesiÖnceki Haber

Vekil İmam-Hatiplere Fazla mesai ve Giyi...

Hafize Sevda Hoca Son Yolculuğuna UğurlandıSonraki Haber

Hafize Sevda Hoca Son Yolculuğuna Uğurla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!