Günahlardan Sakınma Üzerine...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Bilesin ki, günah işlemekten insanı sakındıran en büyük engel Allah(cc) korkusu. O\'nun adalet ve intikamından çekinmek. O\'nun cezasından gazab ve azabından sakınmaktır.

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:

Bilesin ki, günah işlemekten insanı sakındıran en büyük engel Allah(cc) korkusu. O'nun adalet ve intikamından çekinmek. O'nun cezasından gazab ve azabından sakınmaktır.

Anlatıldığına göre Peygamber Efendimiz (sav) bir gün ölüm döşeğinde yatan bir delikanlıyı ziyaret ederek ona: “Kendini nasıl hissediyorsun” diye sorar. Delikanlı Peygamberimize: “Ya Rasulallah (sav), hem Allah (cc)'ye umut bağlıyorum, hem de günahlarımdan ötürü korkuyorum” diye cevap verir. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (sav) buyurdu ki: “Böyle bir anda bu iki duygu kulun kalbinde biraraya gelince Allah (cc) mutlaka onu umduğuna kavuşturur ve korktuğundan korur.”

Veheb İbni Verde (rahimehullah) der ki, “Hazreti İsa (as) şöyle diyordu: "Cennet sevgisi ile cehennem korkusu belalara katlanmayı sağlar, kulu dünyanın nazlarından, azgın isteklerinden ve kötülüklerinden uzak tutar."

Hasan-ı Basri (rahimehullah)'tan rivayet olunduğuna göre, “Vallahi, sizden önce öyleleri gelip geçti ki, onlar günahı gözlerinde büyük gördükleri için çakıltaşları sayısınca fakirlere altın dağıtsalar yine de kurtulamayacaklarından korkarlardı” demiştir.

Peygamber Efendimiz (sav) bir gün sahabelere: "Benim işittiğimi siz de işitiyor musunuz? “Gökyüzü haklı olarak üzerindeki yükün altında sıkıntıdan büzülüp zangırdıyor. Nefsimi kudret elinde tutan Allah (cc)'ye yemin ederek söylüyorum ki, gökyüzünün her yerinde Allah (cc)'ye ya secde eden, ya O'nun için ayakta dikilen veya rükuya varan melekler vardır."

"Benim bildiklerimi bilseniz, az güler, çok ağlar ve Allah (cc)'nün yakaya yapışmasının çetinliğinden, intikamının acılığından dolayı yüksek dağlara çıkar, O'na yakarırdınız. Üstelik hiç biriniz kurtulacak mısınız, yoksa kurtulamayacak mısınız, bilmezsiniz."

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: “Kul, Allah katındaki azabın tamamını bilse, cehennem korkusu hiçbir an kalbinden çıkmaz.»

Buhari ve Müslim'in rivayetine göre: “Sen önce en yakın hısımlarını ikaz et.” ayeti inince Peygamber Efendimiz (sav) ayağa kalkarak Kureyş kabilesi mensuplarına şöyle seslendi: "Ey Kureyşliler! Kendinizi Allah (cc)'den satın alın. Ben sizi Allah'ın hükmünden kurtaramam. Ey Abdülmenaf oğulları, sizi Allah'ın hiç bir hükmünden kurtaramam. Ey Allah Rasulü'nün amcası İbni Abbas, seni Allah'ın hiç bir hükmünden kurtaramam. Ey Allah Rasülü'nün halası Safiye, seni Allah'ın hiçbir hükmünden kurtaramam. Ey Muhammed'in kızı Fatıma, benden dilediğin malı iste, fakat seni Allah (cc)'nün hiç bir hükmünden kurtaramam.”

Bir gün Hz. Ayse (R. Anha): “O kimseler ki, Allah'a dönecekler diye kalpleri ürpererek kendilerine verilenden verirler. İşte onlar iyiliklere koşanlar ve bu alanda birbirleri ile yarışanlardır.” (Müminun: 60-61) ayeti hakkında Peygamber Efendimiz'e (sav): “Ayetin kasdettiği kimseler zina eden, çalan, şarap içen ve bunlar ile birlikte Allah (cc)'den korkan kimseler midir?” diye sorar. Peygamber Efendimiz (sav) şu cevabı verir: “Hayır Ebu Bekr'in kızı… Hayır Sıddık'ın kızı! Ayet namaz kılan, oruç tutan, sadaka veren ve bunlara rağmen; İşlediği iyilikler, kabul edildi mi yoksa edilmedi mi” diye Allah (cc)'den korkan kimseleri kasdetmektedir.”

Adamın biri Hasan-ı  Basri'ye (rahimehullah): “Ya Said, kalbimi nerede ise sevincinden uçuracak şekilde bana ümid telkin edenlere karşı nasıl davranmamı tavsiye edersin?” diye sorar. Hasan-ı Basri adama şöyle cevap verir: “Vallahi, sonradan güvene kavuşmana rağmen, seni korkutanlar ile düşüp kalkacağına, baştan sana güven telkin ederek korkunç durumlar ile karşılaşmana yol açanlar ile düşüp kalkman senin için daha hayırlıdır.

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haftanın Vaazı, NAMAZ ve ÖNEMİÖnceki Haber

Haftanın Vaazı, NAMAZ ve ÖNEMİ

Halep’te İnsanlık Ölmesin yardımları 145 milyona ulaştıSonraki Haber

Halep’te İnsanlık Ölmesin yardımları 145...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!